Posude za gajenje sobnog bilja

  • 0 replies
  • 5753 views
*

Suzana

  • *****
  • 4346
  • Pol: Žena
  • volim sve što život čini lepšim
  • Lokacija: Vršac
Posude za gajenje sobnog bilja
« poslato: 30. Novembar 2011., 23:02:55 »
Sam pojmom posude podrazumeva sve posude pogodne za gajenje sobnog bilja, to mogu biti: saksije, vaze, kante, žardinjere, činijei, korpe, šolje i sl. Bez obzira o kojoj je posudi reč, ona mora biti stabilna, ali i estetska jer njena forma, boja i izrada doprinose isticanju same biljke. Treba razlikovati posude za uzgajanje (koje moraju imati najmanje jedan otvor za oticanje viška vode) od dekorativnih-ukrasnih posuda (koje ne propuštaju vodu). S

Saksije su tradicionalno pravljene od pečene gline, poroznog prirodnog materijala. Iskustvo je kasnije pokazalo da se biljke sasvim finom mogu gajiti i u posudama koje su načinjene od neporoznih materijala koji ne propuštaju vodu: keramika, plastika, staklo, metal... Potrebno je da posuda bude stabilna i da je dovoljno teška da se ne naginje pod težinom biljke, tj. da težina biljke ne prelazi 1/4 težine posude napunjene supstratom. Ili da visina saksije ne prelazi 1/3 visine biljke (računajući sa korenom). Saksije su u prodaji klasirane prema prečniku. Što je biljka viša to saksija mora biti šira.

Pre upotrebe bilo koje vrste posuda veoma je važno da ona bude čista i dezinfikovana. To se postiže tako što se posuda potpopiti preko noći u 15% rastvor varikine.

Pečena glina – radi se o tradicionalnoj grnčariji, izgled može da varira u zavisnoti od kvaliteta gline, načina pečenja i same izrade. Prednost je njena poroznost kao i mogućnost da se lako uoči potreba za novim zalivanjem. Izbor formi i dimeznija je skoro beskonačan. Većinom su ručne izrade pa prilikom kupovine treba proveriti da nemaju nekih nedostataka.

Sintetička guma – pod ovim pojmom misli se na plastiku. Ove posude imaju skladne linije,
vrlo su elegantne, prilagođene modernom enterijeru. Mogu se naći odlične kopije posuda od pečene
gline.

Drvo – ranije se koristilo za izradu velikih sanduka, danas se većinom izrađuju od tikovine. Uglavnom su velikih dimenzija, mana im je osetljivost na vlagu. Danas se koriste kao ukrasne saksije, a biljke se nalaze u plastičnim saksijama koje idu unutar drvenih.

Keramičke i lakirane saksije - veoma su dekorativne, ukrašene motivima u boji ili lakirane. Treba obratiti pažnja da li imaju otvore za vodu, jer je često njihova estetska funkcija podređena funkcionalnoj. To su teške saksije, ali veoma dekorativne, mogu se držati i napolju u toku leta, ali se obavezno unesu u zatvoreno kad se pogoršaju klimatski uslovi.

Posude sa rezervom vode – ili kako ih često zovu "samozalivajuće", radi se o posudama koje su vodonepropustive, zadržavaju vodu u specijalno namenjenim rezervoarima i omogućavaju da biljka crpi vodu po potrebi. Dovoljno je izvršiti zalivanje tri-četiri puta godišnje, na svaka tri-četiri meseca.

Viseće korpe – koriste se uglavnom za gajanje padajućih biljaka a i s njima je prostor bolje iskorišćen. Mogu biti napravljene od kanapa, plastike, metala u kombinaciji sa raznim materijalima, a mogu biti smešteni na stubove ili nosače podignute na odgovarajuću visinu. Mana im je što su obložene poroznim materijalom (kokosovo vlakno, sabijeni treset, sfagnum), što ograničava
zadržavanje vode. Samim tim zalivanje mora da bude ćesto ali u malim količinama. Biljke koje su idealne i lako se pilagođavaju gajanju u ovakim posudama su: Asparagus, Begonia carrolliana, Begonia limmingheniana, Chlorophytum, Cissus "Ellen Danica", Ficus pumila, Hedera, Senecio mikanoides, Syngonium, Thunbergia alata, Tradescantia, Zebrina...

Ukrasne posuda - je vodonepropustiva i bez otvora za oticanje viška vode. Kod ovih posuda obavezno je izbaci višak vode 10-15 minuta posle zalivanja. Ako se to ne uradi, koren će se brzo ugušiti i istruliti. Jedina varijanta kada je moguće ostavljanje vode u saksiji je, ukoliko
je temperatura viša od 23°C pošto tada voda brzog isparava.

Ukrasne keramičke saksije – su najzgodnije, njhova prednost je u jednostavnosti i lako se uklapajui u moderne enterijere.

Ukrasne saksije od pleteng pruća – prave se najčešće od letvica, grančica, bambusa, ratana i rafije, pogodne su jer nisu skupe i veoma su dekorativne. Stabilnost im je prosečna zbog male
težine, ali brzo se osipaju: Ova vrsta materijal ne podnosi dugotrajno izlaganje vodi a često im ni izdrada nije najkvalitetnija.

Metalne ukrasne saksije – često se koriste u enterijerima, napravljene su od cinka, gvožđa, najčešće kovanog. Sve saksije koje su načinjene od metala podložne su koroziji, koja im može dati lepu patinu, a nekad ih sasvim uništiti.
« Poslednja izmena: 01. Decembar 2011., 00:09:43 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.