Imam ja bolju i staviću je da je skine ko hoće uskoro.
Ono što me potaklo da da napišem sada nešto o organskoj prizvodnji je proučavajući tu temu u zadnjih par godina, čitajući naše i svetske stručnjake, čitao iskustva naših i svetskih baštovana, shvatio sam da je to malo po malo, polako vremenom postalo samo drugačiji izvor novca, način zarade za sve njih, proizvođače i stručnjake.
Apsolutno nema razlike u glavnom motivu između neorganske i organske proizvodnje hrane (novac), a treba je biti. U neorganskoj , mega korporacija drže na uzdama ( kontrola) sve u nizu ispod sebe, stručnjake i proizvođače, isto to rade u tela koja su na vrhu organske porizvodnje. Proizvođač ne može da mrdne bez njihove dozvole (kontrola), jednostavno je mali šraf u velikoj mašineriji i nije samostalan osim možda u prodaji (a to je tek druga tužna priča) od zemlje ,semena ,đubrenja, ma sve moraš nabavljate odakle ti oni dozvole.
Organska proizvodnja je samo drugi način da se zarade pare i ako neko hoće da krene tim putem gajenja da bi više zaradio, nek izvoli. Mada kada se gaji stvarno istinski organski , onda kad se sve sabere zarade isto ili manje od neorganskih proizvođača. Veća je cena proizvoda ali su i troškovi veliki , i prinosi manji. Gde si bio, šta si radio. Zato se to u svetu nije omasovilo, to preko rade entuzijasti ili ko ima dobre konecije ( debelu vezu) za prodaju po visokim cenama.
Iskreno , ne bih začudio da neki, (ne svi ) naši organski proizvođači , kad je frka, posegnu i za zaštitom koja nije dozvoljena, tek malčice otrova , da se ne primeti.
Da li ima neko neutralno telo koje uzima proizvode sa organske pijace i vrši laboratorijsku analizu na nedovoljene količine ? ili to proizvođač sam nosi njima par komada koje "on izabere "? ili treće nešto?