Pijaca

  • 131 replies
  • 28160 views
*

ammtermo

  • ***
  • 224
  • Lokacija: Zemun
Pijaca
« poslato: 16. Novembar 2013., 23:51:51 »
Цитат:
"Пијаца је посебно издвојени и неуређени простор у коме се продају роба и услуге. Традиционално се налазе у центру насеља на месту са најмање паркинга. Продавци на пијаци излажу своју сумњиву робу, а купци траже робу која им је потребна. Пијаце постоје још од античких времена, а широм света још увек се налазе бројне пијаце.

Пијаца може бити а) наткривени, загушљиви, б) полуотворени са картонским кутијама од банана као настрешницама и ц) отворени кишопрпусни простор са тезгама на којима је изложена роба која се пушта у продају. Тезге су, зависно од врсте робе која се продаје, опремљене предподешеном вагом, дрвеном касом и стидљиво истакнутим баснословним ценама производа.

На пијаци своју робу првенствено продају њени власници (сељаци, рибари, шверцери), продавци који нису професионални трговци и не представљају никакву фирму односно компанију. За разлику од осталих продавница и трговачких кућа, најчешће је дозвољено погађање између купца и продавца за што повољнију цену а цена се у току дана може мењати више пута - у зависности од понуде и потражње. У неким, нама недоступним, организованим економијама су продавци на пијацама пријављени и регистровани као произвођачи или као порески обвезници.

За пијаце је карактеристично одсуство строге контроле, осим за неке аспекте трговине као што је контрола раздешености ваге за робу која се мери или контрола исправности места при продаји заклане стоке."
ВИКИПЕДИЈА
Форумаши, ево места за хваљење и куђење. Шта нам се то нуди и како на нашим пијацама. Продаја декларисане робе у официјелним "двосмерним" огледалима заокруженим просторима одавно је предмет строгих прописа, а продаја на пијаци је ствар сналажења.

Па како Вам иде... то сналажење?
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2013., 09:57:31 Suzana »

*

olgica

  • *****
  • 3290
  • Pol: Žena
  • Lokacija: Beograd
Odg: Pijaca
« Odgovor #1 poslato: 17. Novembar 2013., 00:14:20 »
Odlična tema, do sada sam pljuvala pijačare po svim topicima, sad mogu da se lociram ovde.  :ljut:

Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Dugačka

  • **
  • 79
  • Pol: Žena
  • Lokacija: Sr.Mitrovica
Odg: Pijaca
« Odgovor #2 poslato: 17. Novembar 2013., 00:59:02 »
Па како Вам иде...то сналажење?

  :sok: :psujem:  :sok: :psujem:  :sok: :psujem:
Život je ono sto ti se dešava dok ti praviš planove za život

*

ammtermo

  • ***
  • 224
  • Lokacija: Zemun
Odg: Pijaca
« Odgovor #3 poslato: 17. Novembar 2013., 13:41:59 »
Пецање

- Добро јутро, пошто паприке?
- Сто динара
- Јел` су љуте?
Гледа ме и процењује. И погађа!
- Нису, слатке су.
Бирам оне најмање, за пуњење. У том, "ниоткуда и ничим изазван" тезги прилази друга "муштерија", сличних антрополошких карактеристика као продавац, и креће да хвали робу.
- Аууу какав ти је овај парадајз. За...о век. Нисам одавно јео овакав. Збрисо сам га за два дана. Каки је само укусан...
Све у шеснаест, хвали али не купује. Окреће га, бирка и погледује према мени... Ја намерно отежем са паприкама, схватајући игру. И тако би ми до-ко-зна-кад да он није препознао старог шибицара. И одустао.
Само је сад улог много мањи. Таква су времена.
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2013., 09:59:25 Suzana »

*

ammtermo

  • ***
  • 224
  • Lokacija: Zemun
Odg: Pijaca
« Odgovor #4 poslato: 17. Novembar 2013., 13:55:54 »

...јутрос се једна "мајка" хвалила како је у петак оженила унука...
цео ред тезги је гледао фотографије... и продавци имају душу...
« Poslednja izmena: 19. Novembar 2013., 09:59:58 Suzana »

*

olgica

  • *****
  • 3290
  • Pol: Žena
  • Lokacija: Beograd
Odg: Pijaca
« Odgovor #5 poslato: 17. Novembar 2013., 15:11:22 »
MAT

Kupujem zelene, ljute paprike

ja: jesu li ljute?
on: kao otrov!
ja: sigurno?
on: probaj ako mi ne veruješ!
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Suzana

  • *****
  • 4346
  • Pol: Žena
  • volim sve što život čini lepšim
  • Lokacija: Vršac
Odg: Pijaca
« Odgovor #6 poslato: 19. Novembar 2013., 10:33:49 »
Odlična tema, Ammtermo, pogodi pravo u centar.

U delu pijace za prodaju sveže ribe... gužva... počele slave. Doterana gospođa, sa mađarskim naglaskom, koja se uz to slabo razume u vrste riba, zagleda robu i zapitkuje
gospođa: a ša je ovo (pokazuje na ribu u gajbi uz obavezni naglasak)?
alas: to je tolstolobik gospođo
gospođa: a kolko košta?
alas odgovori a gosopđa nastavi sa pitanjima: a ovo?
alas: to je štuka
gosopđa: a kolko košta štuka?
kad alas odgovori, gosopđa postavi novo pitanje: a ovo
alas: to je karaš
gospođa: kolko karaš?
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

ammtermo

  • ***
  • 224
  • Lokacija: Zemun
Odg: Pijaca
« Odgovor #7 poslato: 24. Novembar 2013., 00:05:44 »
..."Како одабрати парадајз

Последњих година на нашим пијацама готово да је немогуће купити укусан парадајз.

Најбоље је бирати мекши, добро обојен. Међутим, то је поврће које се купује на око, а једе се код куће, па је шанса да будете сигурни шта сте купили мала, каже др Здравковић. На питање какав је то парадајз који у себи има бели корен, потпуно тврд и нејестив, она објашњава да је то последица уношења гена за одржавање чврстине плода.

– Такав парадајз никада не сазри, него само споља поцрвени – каже она."...citat iz Politike...


И све је лако док Вас не изда "рођена продавачица". Па не дође! Шта тад радити?!
Потражите најружнији парадајз на пијаци и онда одаберите најлепше комаде! Ја сам то данас пробао и нисам се  преварио. Дакле, није еуропско безукусно семе, а свако домаће је боље!



*

Suzana

  • *****
  • 4346
  • Pol: Žena
  • volim sve što život čini lepšim
  • Lokacija: Vršac
Odg: Pijaca
« Odgovor #8 poslato: 25. Novembar 2013., 12:43:02 »
Sreća moja pa za paradajz ne idam na pijacu... juče smo obrati sav zeo paradaj, biće za nekih 5-6 dana za salatu. A ostalo smo posekli na nekih 10-15 cm iznad zemlje i naglavačke okačili u verandu (srećom pa imamo takvu prostoriju). Dobro je osveljena, sa prednje strane su staklena vrata a sa počnih veliki prozori (takorći zidovi). Tako ovi zeleni polako sazrevaju povlačeći korisne materije iz listova i vreža, pa će ga biti za jelo, po mojoj proceni, još nekih mesec dana.

Inače taj
... На питање какав је то парадајз који у себи има бели корен, потпуно тврд и нејестив, она објашњава да је то последица уношења гена за одржавање чврстине плода...
Jedan od zadataka GMO je i otpornost određenih namirnica na transport, smrzavanje... Tako je, po tvrdnjama nekih naučnika, u paradajz ubačen gen krabe, da bi imala tvrđu ljusku radi lakšeg trasporta (da ima što manje rastura zbog ugnječenja), ali i gen artičke ribe otporne na smrzavanje (koji je ubačen ne samo u paradajz, već i u kupinu).
Znam da je teško poverovati u nešto ovako abnormalno, ali treba znati da je izgled samo jedna od stvari koju kontrolišu geni. Zato, ukoliko nisu modifikovani geni koji utiču na izgled, ovakvo genetsko zagađenje genima druge vrste neće biti vidljivo spolja, naroito ne nama laicima.
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

ammtermo

  • ***
  • 224
  • Lokacija: Zemun
Odg: Pijaca
« Odgovor #9 poslato: 05. Decembar 2013., 12:47:46 »


"....Od pamtiveka, u gradu Bileći pazarni dan je bio četvrtkom. Po obližnjim selima niko nije govorio hoćemo li na pazarni dan u Bileću, nego samo "'oćemo li u četvrtak dolje?" Pazarni dan četvrtkom bio je petsto godina pod Turcima, pa onda pod Austrijom, pa za vreme Kraljevine Jugoslavije, pa dok je trajala italijanska okupacija, a onda nemačka, da bi se prvog dana nakon oslobođenja odlučilo na najvišem mestu u opštini da se raskine sa tradicijom i da se okrene novi list. Predsednik opštine, tako, odluči da se najpre promeni najteža i najsudbonosnija stvar za novi poredak - da pazarni dan više ne bude četvrtkom, što nas veže za feudalnu i buržoasku tradiciju, nego da bude u petak, i tako bi.
Na bilećku pijacu izađe dobošar Meho, koji je imao najjači glas u čitavom kraju, i zabubnja po dobošu, što je tada bio jedini hercegovački Internet:
- Ćuj i poćuj narode - zagrme kad se okupiše ljudi - došo aber od narodne vlasti, da ćetvrtak nije više u ćetvrtak, nego da je ćetvrtak u petak i da se toga svako mora strogo pridržavati!..."

Momo Kapor

*

decembar

Odg: Pijaca
« Odgovor #10 poslato: 05. Decembar 2013., 13:03:40 »
 :osmeh: :osmeh: :osmeh: Ammtermo, kod mene je i dan danas, od kad pamtim četvrtak u četvrtak :osmeh: :osmeh: :osmeh:mislim
pijaca je i dalje u četvrtak. Ko zna :mislim: :mig: možda će neki dobošar uskoro objaviti :mig: kako se vlast menja, : :celo::možda kod mene

četvrtak bude u nedelju.

Pdsetio si me  :osmeh: :osmeh: ja sam upravo došla sa pijace, moram da vam pokažem kakve sam paprike kupila po 60 din kg.


Ovih dana postavila sam recept na Gastronomiji Ove paprike punjene sirom , susamom :celo: :celo: i još ponečem :mig: :osmeh: :osmeh:
« Poslednja izmena: 03. April 2017., 23:04:16 olgica »

*

Suzana

  • *****
  • 4346
  • Pol: Žena
  • volim sve što život čini lepšim
  • Lokacija: Vršac
Odg: Pijaca
« Odgovor #11 poslato: 05. Decembar 2013., 13:23:10 »
Decembar... i kod mene je četvrtak baš danas na današnji dan, tj. četvrtak i pazarni je dan, doduše ima pijace svaki dan, al kod nas ima "mali pijac" - utorkom i "veliki pijac" - četvrtom i subotom. Nekad je tim danima bila najveća ponuda i najniže cene, od toga ostade samo najveća ponuda, a već nekoliko godina je i najskuplja, tako da ja lično izbegavam pijačne dane što zbog cena a što zbog velike ponude i još više preprodavaca. Običnim danima ima više paora, sitnih proizvođača a ne nakupaca....

A papirike, evo danas, čujem od koleginice kod nas su po 120.- a babure i 150-170 din.
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

decembar

Odg: Pijaca
« Odgovor #12 poslato: 05. Decembar 2013., 13:28:40 »
Ove kod mene  nisu loše za 60  :osmeh: :osmeh: :osmeh:

*

ammtermo

  • ***
  • 224
  • Lokacija: Zemun
Odg: Pijaca
« Odgovor #13 poslato: 07. Decembar 2013., 17:19:46 »
...gotovo, nema više čupavih krastavaca...paradajz, samo onaj neprirodne boje i idealnog oblika...paprike, samo one punjene mileramom ili kupusom...retke su sirove, nemaju cenu...ili je "pala" iza, ili je na "krovu" tezge...lagani kupus je teško pronaći...onoga sa pogrešnim odnosom lista i korena kol`ko hoćeš...bundeva, tamburica, glavni hit...okasnilo društvo skroz...sa krompira tek skidaju ćebad...asfalt zaleđen, tapkanje u modi...priče o slavama:"Ko kaže da je posna slava skuplja, nije tačno.Kupiš pedeset (50) kila ribe i završiš posao"...polako, sitnim korakom, odmičem...

*

Yuli

  • *****
  • 2237
  • Pol: Žena
  • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Pijaca
« Odgovor #14 poslato: 07. Decembar 2013., 18:20:01 »
 :osmeh:

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.