Autor Tema: Катон, Варон, Колумела, Плиније  (Pročitano 6202 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1007
  • Lokacija: Beograd
Odg: Катон, Варон, Колумела, Плиније
« Odgovor #30 poslato: 02. Decembar 2017., 11:03:08 »
      Дошло је време да се Пловдина пије. Другим  врстама балконског вина је потребно још времена да се култивишу.
      Када је овакав тмуран, каснојесењи дан она отрцана фраза о:  "Летњем Сунцу заробљеном у чаши вина..." коју толико воле приучени новинари, као познаваоци вина и не изгледа тако изанђало.


dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1007
  • Lokacija: Beograd
Odg: Катон, Варон, Колумела, Плиније
« Odgovor #31 poslato: 11. Januar 2018., 14:29:46 »
      Нисам знао, управо сам прочитао, да су пластичне боце од минералне воде потенцијално опасне по здравље. Имају ознаку РЕТ  и изнад стрелицама нацртан троугао са бројем 1 у средини. То значи да се боца може употребити само једном. Попијемо воду и  затим боцу бацимо.
      Дакле, повлачим све претходно написамо о употреби пластичних боца, нисам знао. Убудуће ћу само стаклене боце употребљавати, а проблем замрзавања вина ћу већ некако решити.

nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 631
  • Lokacija: Nis
Odg: Катон, Варон, Колумела, Плиније
« Odgovor #32 poslato: 12. Januar 2018., 21:20:48 »
Kako si stresirao ovim crvenim slovima celu objavu!  :sok: Ne znamo vise sa koje strane nas ceka crveno!

Ali gornja fotografija je bas prava!  :da: Svaki detalj je na pravom mestu.
Btw, koje je ono cvece u saksiji desno na slici?

 

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1007
  • Lokacija: Beograd
Odg: Катон, Варон, Колумела, Плиније
« Odgovor #33 poslato: 12. Januar 2018., 21:48:05 »
     Рипсалис. Врста кактуса који расте у северноисточним џунглама Бразила. Живи на дрвећу. Нежан, нежан, као паучина је.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1007
  • Lokacija: Beograd
Odg: Катон, Варон, Колумела, Плиније
« Odgovor #34 poslato: 01. Februar 2018., 13:10:44 »
      Остале су белешке из деветнаестог века о начину гајења винове лозе на Кипру. Најзанимљивији је био веома, веома стар начин орезивања, данас скоро заборављен. У то време су тако радили и Арапи у Тунису.
      Сваке друге треће године, а у Тунису и тек после неколико година, су се уклањали сви ластари са главе чокота.

Подрезан чокот – стабло са главом, висине 40-50см (χεφαλχ,)

      Те и следеће године не би уопште било приноса. Наредних година грожђе би се брало, па би онда поново следило орезивање до главе и тако стално, у круг. Никаква зелена резидба се није обављала. Интересантно је да су се у то време маслине  потпуно идентично орезивале. 

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.