Autor Tema: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА  (Pročitano 640 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
      Самоникле јестиве биљке код нас се увек повезују са ратом, гладовањем, преживљавањем, екстремним сиромаштвом. Сећам се, док сам био планинар, да су увек, скоро сви из групе са великом пажњом слушали некога ко би показивао неку од тих биљки. Да се научи, за сваки случај, може затребати.
       Неконтролисана употреба пестицида довела је до тога да у мојој породици сви потпуно одустанемо од конзумирања неких врста поврћа. И тада сам се сетио самониклх биљака. Како немам намеру да шетам кроз природу и да тражим где су, да  бих их убрао, гајење у повртњаку ми се чини као много једноставније. Открио сам рупу у саксији, јер у свету многи тако гаје одвајкада (природно, еколошко повртарство, екоагрокултура, одржива пољопривреда, агрошумарство, пермакултура). На Западу  раде и селекцију самониклог биља, али по мени то је погрешно. Раније  селекције поврћа су и довеле до његове неотпорности на услове гајења, болести, штеточине. Дакле у обзир за гајење долазе само изворно дивље биљке.

https://drive.google.com/open?id=0BzpzWvG4UIAWYmxkQkxIQlRqaEE


dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #1 poslato: 22. April 2017., 18:24:52 »
      Семе маслачка ми је тренутно једино доступно па сам га пре десетак дана убрао и одмах посејао.  Како је веома ситно натапао сам га минимално, седам сати. Затим сам га распоредио по површини и само лагано утапкао, опет  зато што је ситно. У њему нема довољно залиха храњивих материја да може да се из дубине земље пробије до површине, а нисам знао ни да ли захтева светлост за клијање. Никло је након четири дана.


      Такође сам ископао неколико маслачака и њихово корење сам потпуно затрпао на пет, шест сантиметар дубине. Теоретски овај други начин ми се чини лакши.


Vrabac

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 450
  • Lekar leči, ali priroda izlečuje
  • Lokacija: NS
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #2 poslato: 23. April 2017., 09:59:46 »
draganče, super je tema a posebno mi se sviđa što će to biti iz ličnog iskustva a ne samo nešto iz knjige ili copy paste sa neta .To mogu i sam da uradim, da nađem knjigu ili pročitam s nekog sajta ( a ima ih brdo) o maslačku i ostalom bilju, za to mi ne treba Baštovansvo, ali lično iskustvo koje neko ovde podeli ovde je prava stvar, neprocenjivo. To daje posebnost , izdvaja Baštovansvo u odnosu na ostale.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #3 poslato: 23. April 2017., 10:39:05 »
      Нас двојица се увек слажемо.   :smiley: Публикацију стално мењам, углавном надограђујем, за сада теоријом, али ће на крају у њој бити само проверене чињенице из личне праксе.
      Мало је података о поступцима гајења. Мало и на мрежи и у књигама. Изгледа да претеже оно "Самоникло".

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #4 poslato: 14. Maj 2017., 08:24:54 »

        Ово је слика расада маслачака након пет недеља од сејања. Да није било тако хладно,претпостављам да би били развијенији.
      Расад маслачка ми на почетку уопште није био циљ, коме би био.  Само сам желео да проверим клијавост свежег семена, а кад је већ никао, жао ми је било да га исчупам. Оставио сам га за расад. Расад сам гајио на хладно, нисам га пикирао, само сам га на пар махова проређивао. Расад као расад, ништа посебно, није вредан слике, али посуда, пластична кутија ми је повод за причу о сандучићима као посудама за сејање, пикирање, гајење расада.
       Млада биљка на самом почетку раста одмерава околину, између осталог, колики јој је простор дат за развој корена. Коренчићи расту, дођу до препреке и биљка постане “свесна” да је даљи раст немогућ. Од могућих програма раста, она се опредељује, за  онај са малим приносом на крају, сходно условима.  У санндучићу се то не дешава, потребно је дуже време док корен не дође  до зидова. Успутно сусретање са корењем других биљака не смета развоју, сасвим је природно. Зато здружено држање захтева мање земље, рачунајући  по једној биљци.
      Увек постоји неки изузетак. Овде су то тиквене културе, бостан. Наравно  и расад краставца ако има више од три листа.  Њихов корен је изузетно осетљив и на најмање гњечење. Њима су боље појединачне посуде. Неки сматрају и паприци.
      Ја сам користио чврсту пластичну кутију. Била је провидна па сам је зато обојио у црно, да се не би у земљи развијале алге. За озбиљан рад се не може користити било који сандучић. Он мора задовољити неколико  услова:  да се зидови не загревају, да су непрозрачни, да буде чврст, да је једнократно употребљив или да се може лако стерилисати, да има савршену дренажу.
     Изненађујуће је да је најбољи могући сандучић дрвени, дубок 7,5см, са дашшчица на дну које су размакнуте 3мм. Чини се да 3мм много, а није. Супстрат је све време влажан и зато је компактан, неће пропадати. Ако дашчице нису биле претходно заштићене неким водоотпорним премазом, онда су сунчање и затим премаз плавим каменом довољни за стерилизацију.
       

 

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #5 poslato: 14. Maj 2017., 09:26:57 »
dragant
            Тако ћу ја чичак следеће сезоне. Ако буде здравља. 
Marrrija
             Citat: dragant  10. Maj 2017., 13:46:40
     Тако ћу ја чичак
             Šta sa čičkom?
             Pardon, nisam razumela... 
dragant
            У Јапану, Кини  се чичак гаји као повртна култура, пре свега због корена. Користи се,
           хајде да кажем, као шаргарепа. Корен зна да порасте и 70-80см дуг. У оквиру
           експеримента гајења самониклог поврћа следећег пролећа га сејем. Ако коцем
           направим вееелику рупу у земљи, испуним је најфинијим  хумусом, па онда посејем,
           колико ће бити дуг следеће јесени?

Pliska
         Драгане, корен чичка се користи као лек. Праве се разни чајеви, тако да нећеш
         погрешити.

Vrabac

           Citat
Ако коцем направим вееелику рупу у земљи, испуним је најфинијим  хумусом, па онда посејем, колико ће бити дуг следеће јесени?
         sve preko 30 cm nećeš moći izvaditi iz zemlje.
        Mislim ,možeš iskopati i kad je 1 m dubine ali koja je poenta da zbog korena kopaš ko za
           temelj od kuće. glupost.
           Napuni bure sa drenažom sa zemljom, iskolči jedno 6 rupa  s humusom i na kraju prevrneš 
          bure da dođeš do korena

dragant
         У праву си што се тиче ископавања, али мислим да ти је начин у целини непрактичан.
        Захтева много више рада. 

dragant
                   Citat: Pliska  12. Maj 2017., 22:23:57
       Драгане, корен чичка се користи као лек. Праве се разни чајеви, тако да нећеш
        погрешити.

            Пробаћу и чај, кажу да је веома јаког укуса и да "подиже" без споредних последица
           као што то постиже кафа.

Vrabac
           Citat
  У праву си што се тиче ископавања, али мислим да ти је начин у целини непрактичан. Захтева много више рада.
         tako rade oni što se takmiče u gajenju najduže mrkve, od 1 m dužine. Pa ti stavi u plastičnu
         cev da raste, posle je samo raseci na pola po dužini da izvadiš koren.
dragant
          Нисам мислио да се такмичим. Следећег пролећа сејем чичак (надам се), па кад већ 
          сејем да га мало коцем. Буре, буши, сипај у њега, учестало заливај, прихрањуј... или да
         сечем цев.    Волим примитивно. 
Vrabac
           pa onda uzmi cev od cola i čekić, nakucaj na dubinu ašova , ja sam tako sadio rasad
           praziluka.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #6 poslato: 23. Maj 2017., 18:56:56 »
      Пре неколико дана сам катастрофално расадио  маслачке. Земља у коме су порасли је била она за кактусе, веома растресита. Свеједно су се сви добро примили, али пола њих је нешто појело, претпостављам пужеви.
      За маслачке сам укупно припремио квадратни метар земље. На њих сам потрошио четвртину, а на остатку је наравно никао коров. У њему, здружено, колико да три, четири  шаке покрију,  је био и густиш лободе. Ситне, високе 5-10см. Оплевио сам је и само листове пробао у чорбици. Укус подсећа на блитву, само је нежнији, а и листови су некако нежни. Изврсно. И истина је да засити,вероватно је то битно за оне на дијети.

Vrabac

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 450
  • Lekar leči, ali priroda izlečuje
  • Lokacija: NS
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #7 poslato: 24. Maj 2017., 06:01:27 »
 Tušt (lat. Portulaca oleracea)? kod mene raste ko lud u saksijama ,stalno ga čupam godinama.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 983
  • Lokacija: Beograd
Odg: САМОНИКЛО ЈЕСТИВО БИЉЕ УМЕСТО ПОВРЋА
« Odgovor #8 poslato: 24. Maj 2017., 07:38:58 »
      Ма не, ово је лобода.


 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.