Povišene i visoke gredice

 • 33 replies
 • 1848 views
*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Povišene i visoke gredice
« poslato: 24. Avgust 2017., 22:36:24 »
Pozdravljam sve ljude dobre volje. Ovo je moje prvo uključenje u rad foruma, mada sam kao "čitač", već dosta dugo prisutan. Što čitanjem, a što eksperimentisanjem, uspeo sam da "naštelujem" svoju baštu, tako da u njoj ne postoji nešto, što se zove zemljani radovi. Želja mi je da ovim pisanjem uzvratim svim dobrim ljudima, koji su svoja iskustva( dobra ili loša) podelili sa svima nama i pomogli mi u lutanju kroz, meni, nepoznato područje zvanog bašta.
Sticajem okolnosti, kod mene klasična bašta nije bila moguća, i to iz najmanje 3 razloga:
a) bašta je namenjena mojoj staroj majci, koja nije više za klečanje, saginjanje...
b) imam 3 vrlo nestašna psa u dvorištu( koje je prilično malo)
c) zemlja u dvorištu je blago rečeno nekvalitetna( 5-10 cm zemlje, a ispod je šljunak, pesak, kamenje...)
Nekako se logično nametnula ideja povišene, ili visoke gredice( na svu moju sreću).
Danas, posle 3 godine, uverenja sam da klasičnu baštu više nikada ne bih radio, sve da i imam savršene uslove za to. Postao sam veliki zagovornik povišene gredice i to iz više razloga:
- nema motike, ašova, freze, niti bilo koje druge "teže" alatke. Najkrupnija alatka su grablje, a jedan vojni ašovčić uglavnom stoji u pripravnosti
- zalivanje se vrši samo u potrebnoj meri, nema rasipanja vode, niti prolaska vode u dublje slojeve
- zemlja u gredicama je mnogo toplija, pa biljke u proleće mnogo brže startuju i moguća je ranija setva
- sa 30-ak metara kvadratnih bašte namirujemo kompletne potrebe šestočlane porodice za  paradajzom, paprikom, krastavcem, patlidžanom, zelenom salatom, mladim lukom, belim lukom, prazilukom, tikvicama i nekim vrstama začinskog bilja.
Sve se gaji bez bilo kakve hemije.
To, na tolikoj površini, u klasičnoj bašti, mislim da nije moguće.
- sastav zemlje je lako kontrolisati i menjati po potrebi
Prvu gredicu sam pravio kao visoku( oko 60-ak cm), a sve ostale, kao povišene( oko 25 cm).
Kod povišenih gredica ima dosta posla kod samog formiranja( mnogo više, nego u klasičnoj bašti), ali kada se jednom napravi održavanje i uzgoj biljaka je mnogo lakši i sa manje rada.  Uslov za to je poštovanje nekih pravila pri izradi. Lako se može napraviti i gredica, koju nikada ne možete dovoljno zaliti, ili gredica, koja zahteva još više posla nego klasična bašta. Probaću ovde, ukoliko ima zainteresovanih, savetima da pomognem, svakom, koga ova teme interesuje.

*

dragant

 • *****
 • 998
 • Lokacija: Beograd
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #1 poslato: 27. Avgust 2017., 18:25:51 »
      Поздрав Војо и добро нам дошао.
      Написао си јако интересантну поруку. Да ли би нам мало детаљније описао твој повртњак,  уздигнуте греде, размаке, ослонце? Који је супстрат, какве су бочне странице, која су то правила која се морају поштовати и слично? Мало детаљније о томе како, на гредама,  гајиш одређене врсте поврћа? Претпостављам да радиш и смену култура? 

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #2 poslato: 27. Avgust 2017., 19:54:20 »
Dobar dan Dragane. Krenuo sam da postavim fotke bašte, ali sam brzo odustao. Komplikovano mi. U pitanju su drveni sanduci, daske su visine 25 cm, Imam i par kamionskih guma( odlične su mi za tikvice). takođe imam i 7 ukopanih, plastičnih kanti od 30 lit, na kojima sam napravio nadgradnju od rabic pletiva( žičana mreža) savijene u polukrug, na koje puštam krastavce, boraniju...
Saqnduci su:
0,9m sa 4,5m - 4 kom
0,7m sa 4m( pored bedema, pretvoreno u plastenik) - 1 kom
0,4m sa 10 m - 1 kom
Nastaviću se

*

dragant

 • *****
 • 998
 • Lokacija: Beograd
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #3 poslato: 27. Avgust 2017., 20:22:56 »
      Само настави.
      За први пут можемо заједно да поставимо твоје фотографије. Ако то желиш, пређимо на тему о постављању слика, па ћемо полако, корак по корак. Није тако тешко као што на први поглед изгледа.

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #4 poslato: 27. Avgust 2017., 21:08:34 »
Slažem se. Može.
Supstrat? E to je priča za sebe.
U pola gredica mi je najobičnija zemlja, ( ima malo viška peska), a u pola mi je odlična baštenska crnica( 5 kubika, 4000 dinara). Nema neke razlike u prinosu, ali ima razlike u vazdušno-vodnom režimu.
Ne proizvodim i ne ubacujem posebno glistenjak, humus, ili kompost. Imam sva tri, ali nastaju na samoj gredici. Ubacujem samo golubiji stajnjak, lišće, granje i piljevinu. Ali idemo redom.
Sve jednu gredicu sam prerađivao, kompletno, barem 3 puta. Neko manje tvrdoglav bi davno batalio sve. Ali sam napokon naučio kako se pravi dobra, funkcionalana povišena gredica.
Najbolje vreme za pravljenje je jesen. može da se pravi i u proleće, ali ćete je mnogo više zalivati. Pravim je tako, što na mestu, gde će biti, prvo iskopam rupu. Rupa treba da je duboka otprilike 50-60 cm, zajedno sa visinom sanduka. Ako je sanduk visine 25 cm( što mislim da je najidealnije), u zemlju idem još 35 cm. U mom slučaju, to što sam iskopao, izvezao sam napolje, a ko ima dobru zemlju, može posle nju da vrati. Na dno i po zidovima rupe se postavlja najlon( veoma važan momenat). Zemlja iz sanduka nigde ne sme imati kontakt sa okolnom zemljom, a ni sa samim sandukom.  Takođe, najlon ne sme pretvoriti gredicu u kadu. Mora biti iz više komada, koji se praklapaju, da bi kroz te preklope, otišao višak vode, ali tek, kada se zemlja dobro napije. Na najlon stavljam jedno 5 cm zemlje, a zatim panjeve, debele grane i sl. Što masivnije i što trulije to bolje. Preko toga ide opet zemlja, dok ne pokrije drvo. zatim puno vode, koja će sprati zemlju u sve ćoškove, da ne bi ostali vazdušni džepovi, koji su omiljeno stanište za razno razne živuljke, koje nam ne trebaju. Kada se voda procedi, malo se i izgazi zemlja. Zatim ide srednje granje, pa zemlja, zalivanje, nabijanje, pa najsitnije granje, zemlja, voda, nabijanje. Kada je napunjena jedno 5 cm preko gornje ivice sanduka, postavlja se sloj od desetak cm trulog lišća, mlevenog biljnog materijala koji se inače stavlja za pripremu komposta i piljevine . Preko toga postavljam sitno seckane letvice( ja sam drveni majstor, pa mi to nije problem). E te letvice su mnogo važan momenat i za kasnije. Tako pripremljenu gredicu ostavljate na miru do proleća.

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #5 poslato: 27. Avgust 2017., 22:02:01 »
trebalo bi se pridržavati 2 pravila, kod ovako pripremljene gredice:
1) Nikada se ne ostavlja nepokrivena zemlja, bilo leto, bilo zima
2) Zemlja se posle pravljenja gredice više ne dira. Nema nikavog kopanja, prevrtanja zemlje. Svaki put kada se tumba zemlja, vraća se na početak. Proces počinje iznova.
Ukoliko se ispoštuju ova dva uslova, može se očekivati da u prvoj godini je potrebno zalivanje u nešto većoj meri, nego u klasičnoj bašti. U drugoj godini se izjednačava potreba za zalivanjem, a u trećoj i četvrtoj zalivanje na gredici je neuporedivo manje, nego u klasičnoj bašti. Šta se dalje dešava ne znam, videćemo dogodine. Ilustracija: Spomenuo sam da imam i jednu visoku gredicu. Proletos, kada smo izvadili mladi luk, ostavili smo je praznu, jer tu još nisam postavio sistem kap po kap, imam nameru da je prepravljam. Na njoj  je izraslo par samoniklih paradajza. Svi znamo kakvo je bilo ovo leto. Dva meseca pakla. Te biljke nisu zalivene više od 7-10 puta. Danas, žive, zdrave i pune ploda. U toj gredici je prošle godine bio paradajz sa "krošnjom" od nekih 5 kv. metara. Nemam ni ideju, koliko smo plodova skinuli samo sa njega.

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #6 poslato: 27. Avgust 2017., 22:52:26 »
Napasnici
Znam da je dosta ljudi, koji inače dosta znaju o baštovanstvu, veliki protivnik uzdignutih leja, zbog problema sa živuljkama tipa puževi golaći, mravi itd.
Joj, koliko sam ratovao sa njima. proveo sam noći i noći skupljajući puževe. A sa mravima sam došao dotle da sam organizovao borbe mrava, pod baterijskom lampom. Sve vreme sam pokušavao da ih uništim, a to je nemoguće. Problem sam rešio tako, što je problem ostao, ali u meri, koja ne predtavlja zaista problem. Da objasnim: Između ostalog,
 postavljanje najlonske folije rešava problem mrava. Kako? Mravi vole povišene gredice, zato što je u njima niži procenat vlage zemljišta, nego u okruženju. Tu im je bezbednije da naprave kuću, jer nema ni "poplava". Kada se stavi folija, procenat vlage zemljišta u gredici je znatno viši, nego u okruženju, Tu mrav neće napraviti kuću. Na biljkama ćete imati mrava, koliko ih ima i u okruženju. Ni manje, ni više. E, ako svaka 2-3 dana prskate koprivom, koja smeta vašima( a koje mravi muzu) onda ćete imati i manje mrava, nego u okruženju.
Što se tiče puževa golaća, do prošle godine su me ubijali. nijedna paprika nije mogla da se održi. Ne znam kakve sve mamce i metode nisam probao. Uzalud. živim pored reke, preko puta livada. To su hiljade. To je ujedno bio i najveći problem, koji sam imao sa mojom baštom. Rešenje sam našao u kombinaciji drvene letvice i piljevina. Puževi ne vole krupnu piljevinu, jer im se lepi i gomila na telo. Dok je suva. Ali, kada padne kiša, piljevina se navlaži i golaći prelaze preko nje bez problema. Zato stavim po zemlji drvene letvice, a preko njih krupnu piljevinu. Kiša padne, "projuri" kroz piljevinu, između daščica i navlaži zemlju. Daščice su sa donje strane vlažne, a sa gornje se brzo osuše, kao i piljevina, tako da se brzo vrati u funkciju. Sada sam zahvalan puževima, jer mi je problem sa njima pomogao da rešim i niz drugih stvari.
Nekih bitnijih problema sa drugim živuljkama nisam imao.

*

Pliska

 • *****
 • 2234
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #7 poslato: 27. Avgust 2017., 23:27:36 »
 :lepo:  Војо. Пажљиво сам читала и замишљала како све то изгледа у твом(мајчином)  дворишту. Твоје искуство добро ће нам доћи јер међу нама има пуно експериментатора. Свака част и само настави даље. Једва чекам фотке и надам се да ћеш се и у том делу снаћи. Добро нам дошао  :prijatelji:

*

dragant

 • *****
 • 998
 • Lokacija: Beograd
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #8 poslato: 28. Avgust 2017., 09:33:53 »
      Искрено се дивим уложеном раду, иновацијама и резултатима!
      За уздигнуту леју сам знао одавно, још из немачких извора, али нисам претпостављао да је то тако успешан метод. Не разумем баш као функционише, претпостављам да је то симбиоза гљивица и бактерија...
      Идеја да се уздигнута леја, скоро потпуно, укопа у земљу је сјајна, даје толике предности. Најлони који чувају воду, изврсно. Само ми појасни те преклопе најлона. Колико су широки, да ли најлон належе на најлон или има нечега између?
     Струготина коју користиш. Од ког је дрвета? Да ли је ферментисана?
      Да ли си пробао са "окапницом" (закуцаном гредицом)  око горње ивице сандука као средством против пужева?
      Како прихрањујеш?
     Послао сам почетну поруку у "Подизање слика..." па се позиционирај.  :smiley:

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #9 poslato: 28. Avgust 2017., 09:58:39 »
Hvala Pliska na dobrodošlici. Imam utisak da Vas sve već poznajem, koliko sam puta čitao Vaše postove.

Hemija

Kao što sam Već naveo, na gredicama ne koristim bukvalno nikakvu hemiju.
Rezultat?
Evo u četvrtoj godini, moja bašta je postala svojevrsni zološki vrt u malom. neverovatno koliko životinjskogh sveta se tu skupilo.
Ne može se napravati rupa u zemlji za sadnju, a da ne uznemirite bar 5-6 glista. Ko nije gledao gliste noću, kada izađu na površinu, taj ne zna ništa o njima. Viđao sam primerke dugačke i po 20 cm, kada se istegle.Količina kojekakvih buba i insekata, koje nisam znao ni da postoje je ogromna. Niti znam koji su, niti šta rade, ali ih puštam da žive, ukoliko ne primetim neku ozbiljniju štetu. Na tridesetak kvadrata imam bar stotinu guštera. Došlo mi je i jato vrabaca. malo mi obrste zelenu salatu u proleće, malo mi pojedu paradajza ovih dana( vole i oni neprskano), ali zato, kada je krenula krompirova zlatica na patlidžan, oni su za sat vremena "počistli" i očistili, tako da više nisam video ni jednu( to je bilo pre mesec dana). Došle su mi i laste i napravile gnezdo blizu bašte. Začudio sam se koliko ima žaba u bašti, iako nema bare. Proletos sam čak imao i zmiju na leji, gledao sam kako ruča žabu.  Kao šlag na tortu, došao mi je proletos i roj pčela u dvorište, tako da sam sada postao i pčelar početnik. Malo, malo pa mi dođe neka nova ptica u posetu. Kao što rekoh, ovo postaje neki mini zoo vrt.
O tome jesam čitao, ali se ne može uporediti osećaj, kada se doživi da priroda vraća stvari u ravnotežu.
Trudim se da svedem svoju intervenciju na minimum. Baš kada primetim neki ozbiljni poremećaj, tada delujem, ali samo u minimalnoj, neophodnoj meri.

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #10 poslato: 28. Avgust 2017., 10:09:34 »
Dobar dan Dragane.
Hvala na komplimentima.
Najloni su preklopljeni jedan preko drugoh 20-ak cm. Najlon naleže na najlon, nema ništa između. Višak vode će već sebi naći put.
Strugotina je od lipe( takvu imam na raspolaganju). Iz mog nekog iskustva bolja je strugotina od mekog, nego od tvrdog drveta. brže primi vlagu, ali se brže i osuši, a brže i istruli i nađubri zemlju.
To sa okapnicom nisam probao. To mi je trebao biti sledeći pokušaj, ali pošto sam rešio problem, sada više nemam potrebe za tim.
O prihrani ću napisati poseban post. To je baš priča za sebe.

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #11 poslato: 28. Avgust 2017., 10:20:21 »

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #12 poslato: 28. Avgust 2017., 10:21:14 »
E dobro, skontao sam. Ova je bila proba.

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #13 poslato: 28. Avgust 2017., 10:34:58 »
Evo par reklamnih fotki.
[/img]
[img [/img]
[img ][/img]
[/img]
[/img]

*

VOJA123

 • *
 • 37
 • Lokacija: Novi Sad
Odg: Povišene i visoke gredice
« Odgovor #14 poslato: 28. Avgust 2017., 10:36:41 »
[imghttp://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/290720174129_1503909276.jpg]http://[/img]

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.