Autor Tema: Конзервирање воћа и поврћа  (Pročitano 227 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 986
  • Lokacija: Beograd
Конзервирање воћа и поврћа
« poslato: 16. Novembar 2017., 13:21:13 »


Сушене јабуке

      У сувим јабукама су  очуване све корисне материје и шећер јер се при сушењу не подвргавају високим температурама. Заузимају сасвим мало места, а процес сушења је лаган и незахтеван.
     Ако не можемо да бирамо, за сушење узимамо оне које имамо, а ако не можемо, онда бирамо крупне или осредње јабуке, са танком кором и малом семеном ложом. Предност имају накиселе и оне које су богатије сувом материјом.
      Не суши се одједном цела жељена количина јабука, већ само толико да при обради не потамне и не закиселе се. Прво се добро оперу и обришу. Танким ножем се  удаљи језгро са семенкама, прокопају се. Ако се суше на плеху, решеткама, мрежи, онда се могу, уместо дубљења,  исећи на четвртине, па затим очистити од семенки. Семе се може  и  оставити. Куповне јабуке обавезно треба ољушитити, а ваше домаће не или како већ одлучите, према томе колико претпостављате да је пестицида остало по њима. Оне дубљене се нарежу на колутиће, режњеве, као чипс. Како год их сецкали нека комади не буду дебљи од 5мм.  Да исечени комади не би потамнели, потопе се у једнопроцентни раствор соли, на четири минута. Насољене ће се касније дуже очувати. Ако имате намеру да их сушите на отвореном, со ће их бранити од инсеката.



Најстарији начин сушења је на отвореном. Захтеван је. Погодан је за летње сорте јабука, практично нема ни просторног ни количинског ограничења, све јабуке се могу осушити одједном. Кришке се у једном слоју  распостру по некој чистој подлози или мрежи и   свакодневно се преокрећу. Кришке се могу нанизати на конац или на штапиће. У сваком случају их треба добро заштити од инсеката. Незамисливо је да на њих падне киша или ноћна роса. Увече се уносе унутра, ујутро износе. Ако је све урађено како треба и ако нас време послужи, на Сунцу ће сушење потрајати 3-4, а у сенци 7-8 дана.
      Други начин сушења је у рерни обичног шпорета. Кришке се распросру у једном слоју на плеху, боље на решетки. Температура сушења би требало да је око 750С, врата рерне треба да су мало отворена. При крају сушења температуру треба спустити на 50-550С. Сваких  час и по се проверавају и промешају се. Након 7 сати очекујемо да су јабуке суве и тада би требало да буду светле, никако браон или загореле.
      Неки користе микроталасну пећницу и сушење  обављају за неколико минута.
     Они који имају  електро сушилицу воћа и поврћа,  њу ће наравно и користити, то је засигурно наједноставније и најбоље.
      Јабуке су се осушиле онда када им је кожица потамнела, а пулпа није лепљива и при томе је мекана и еластична. Када је притиснемо прстом не дроби се. Боја није тако важна, зависи од сорте од  начина сушења. 
      Након сушења преберемо их, оне недосушене  вратимо на поправни, а оне добре ставимо у платнену врећу на чување. Може и у папирну кесу или кутију, али никако у најлон кесу или пластичну кутију.





Pliska

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 2200
  • Ne sudi- da ti ne sude
  • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #1 poslato: 16. Novembar 2017., 18:11:43 »
Драгане, баш ми је драго да си отворио ову тему    :lepo:   У мојој породици а и иначе овде на југу, некада се воће овако конзервирало ( раније није било ни струје а камо ли замрзивача). Знам да је моја баба (а и мајка )сушила најчешће шљиву и крушку а од поврћа сушиле су паприку и то ону шиљу од које су правиле туцану (или сада :млевену зачинску) паприку. Сушиле су и грожђе, али њега нисам баш волела, јер оно никад и није било довољно суво, због кратког дана а на неким зрнима се појављивала буђ.

Ја сам мало проширила лепезу сушеног воћа и поврћа. Осим наведеног сушила сам кајсију и брескву и у покушају смокву.Нешто сам сушила природно а нешто у дехидратору(електричној сушилици). Много мање обавеза има сушење у дехидратору, али је здравије да воће буде изложено сунчевим зрацима. Од поврћа додала бих још чери парадајз и корен зачинских биљака(першун, целер, пашканат, шаргарепа) као и лист. Од листа кеља, сушењем се прави врло леп чипс... али мени се то нешто није допало.... вероватно сам нешто лоше урадила.

Што се чувања преко зиме тиче, све стављам у замрзивач... један од разлога је што нисам баш вредна а друго, колико год да нађеш погодно место, опет могу којекакаве животињице да га ''напипају'' и онда џабе мука   :celo:

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 986
  • Lokacija: Beograd
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #2 poslato: 16. Novembar 2017., 19:10:28 »
      Мени је затребала једна, само једна сува јабука због неког рецепта вотке, за њено омекшавање. Јуче сам на брзину импровизовао ову скаламерију.


      Данас је јабука скоро потпуно сува, а радијатор једва да греје.
      И тако сам ја ушао у свет сушеног воћа и поврћа. Пријатно сам се изненадио оним шта сам  ту пронашао. Све изгледа тако компактно, укусно, пре свега здраво. Колико ми је глупо у прошлости пропало воћа због мог незнања!
      Од тог грожђа, суварка, си могла да направиш врхунско природно дезертно вино, веома јако. Та буђ је вероватно она племенита, која пре свега извлачи воду из зрна, па она постају још сувља, слађа.
 

nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 628
  • Lokacija: Nis
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #3 poslato: 20. Novembar 2017., 17:28:29 »
Odlicna tema! Moj tata je susio jabuke i sljive i to je bio delikates. Voleli smo da ih grickamo i zvacemo i razvlacimo jer su uglavnom bile gumaste i socne.
Na placu smo upravo stavili pod krov mesto gde cemo napraviti susnicu i pusnicu, s namerom da susimo voce i pokoji butic i susenicu  :mig:
Ja sam pravila suseni paradajz ove godine od paradajza sljivara, ali u rerni, nisam imala uslove da bude prirodno.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 986
  • Lokacija: Beograd
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #4 poslato: 20. Novembar 2017., 17:45:13 »
      Данас сам пробао пар режњева јабуке који су ми преостали и стварно је добра ствар!
     Какав је то парадајз шљивар и како га чуваш после сушења? У уљу?
      А микроталасна? Кажу очас посла.

nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 628
  • Lokacija: Nis
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #5 poslato: 20. Novembar 2017., 20:01:27 »
Prosle godine mi svekrva ostavila seme, kaze sladak paradajz. Ja ga nisam probala. I ja ga posadim, rasad mi je bio odlican, kasnije je startovao sa cvetanjem, ali je bio pun duguljastih, sjajnih plodova vec krajem avgusta. Preukusni. Tekstura paradajza savrsena, nema mnogo vode i nema mnogo semena. Koristi se kao pelat, a uglavnom je odlican za susenje. I trajao mi je najduze na stablu. Nisam primetila da se nesto kvario.
Manje primerke sam sekla na pola, posolila obilato krupnom morskom solju i sa secenom stranom nagore susila u rerni 4,5 pa i vise sati na 100nak stepeni. Krupnije primerke sekla na krupnije kolutove. Kad se osusi, (a to znas kad je, kad nekoliko plehova pregoris, nedosusis pa se pokvare i slicno...) ohladim i redjam ga u tegle sa maslinovim uljem. Izmedju sam stavljala ili svez bosiljak ili svez ruzmarin, to sam imala kuci kad sam ga redjala, neko stavlja i origano, beli luk. Premda mislim da je najbolji klot, samo paradajz i kad se naredja i dobro ispritiska nalije maslinovo ulje. Pikantno, sva cula uzivaju na nepcu.

nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 628
  • Lokacija: Nis
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #6 poslato: 20. Novembar 2017., 20:02:39 »
Mikrotalasnu koristim bas kad sam u zurbi nesto da zagrejem. Najcesce vodu ili da topim cokoladu. Nisam probala u njoj nista da spremam.  :osmeh:

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 986
  • Lokacija: Beograd
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #7 poslato: 20. Novembar 2017., 21:27:41 »
      Сутра ћу написати како се у микроталасној суше јабуке. Немам у кући то чудо јер га се плашимо, па не знам да ли ћу знати да погодим смислени превод.
     Имам још једно питање јер волим те пројекте сушара, посебно оних покривених ћерамидом. Некада сам и ја хтео једну такву комбиновану да сазидам, али почели су ратови и тако... Дакле, ако нисам претерано радознао, да ли ћете као пећ сушаре сазидати ону пећ у којој се може испећи хлеб, пица, прасићи?

nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 628
  • Lokacija: Nis
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #8 poslato: 20. Novembar 2017., 22:46:07 »
Da, bice pusnica, susnica i pecenjara, nisam bas sigurna kako ce to da izgleda, znam da mm ima projekat za izgradnju

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 986
  • Lokacija: Beograd
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #9 poslato: 21. Novembar 2017., 11:20:28 »
      Нема шта -- домаћински.  :as:


Како сушити јабуке у микроталасној

      Многи дају предност сушењу у микроталасној јер се тако штеди пуно времена, а резултат је одличан. Јабуке задржавају сва своја корисна својства
      Најважније је правилно изабрати снагу при којој се сушење одвија и одредити колико ће трајати. Због тога се мора сушити у две фазе.
      Прва фаза:
           распрострти колутове јабука по плочи, пожељно би било у једном слоју;
           ставити плочу у микроталасну пећницу;
           тајмер пећи се постави на  30-40 секунди, а снага на 250 W.
      Фаза два:
           извадити плочу са половично осушеним плодовима из микроталасне пећнице;
           окренути колутове на другу страну;
           тајмер сада постави на 3 минута, а снагу микроталасне рерне на 300 W;
           јабуке би после тога требало да буду осушене.
     Ако се покаже да јабуке нису довољно осушене, онда се сушење продужи за још 20-30 секунди. На крају се побринете за правилно трајно чување.

Vrabac

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 451
  • Lekar leči, ali priroda izlečuje
  • Lokacija: NS
Odg: Конзервирање воћа и поврћа
« Odgovor #10 poslato: 24. Novembar 2017., 08:09:43 »
Nikada nisam sušio voće i povrće ali sam dosta pročitao o tome. Izvući vodu iz ploda nije teško, ima 100 načina kako se to uradi , ali problem je šta na kraju dobijemo od ploda kada ga osušimo. Plodovi voća i povrća a i listovi su nama u ishrani najbitniji zbog vitamina, a manje bitni zbog ukusa ili minerala koje imamo u drugoj hrani.
Osušiti voće i povrće a da što više moguće sačuvamo vitamine je tehnologija koja zahteva određenu temperaturu, vreme sušenja, bez UV zračenja i još ponešto. Vitamini su većinom u soku (vodi) voća i povrća, pa je potrebno na određen način sušiti a da ne dođe do potpunog razlaganja tj gubljenja vitamina u soku ploda.
Predugo sušenje je isto loše kao naglo,brzo isparavanje vode.
Ako se suši samo zbog arome, ukusa , kao recimo paprika i začinsko bilje, onda može štap i kanap, ali ako se suši ,konzervira da se sačuvaju vitamini to je mnogo teže ali izvodljivo.

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.