Autor Tema: Дегустација вина или како да задивите снобове  (Pročitano 772 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Да почнем од чаша.


На цртежу су с, лева у десно чаша за бело, црно и шампањско вино. Она за бело би требало да је што више као лопта. За шамапањац је потребна дуга чаша баш оваквог облика да би мехурићи што лепше изгледали и што дуже се задржали. Запремина би требало да је 240мл, али их треба пунити само 60-70мл.  Толико је цртежом и показано. Оним имућним препоручујем чаше Baccarat, а ко пије вина која поседују изразити индивидуалност  могу користити Riedel. 
      У дегустацији крећемо прво очима, затим мирисом и на крају устима. Увек овим редоследом.
      Дакле у чашу од 240мл смо улили 60-70мл вина и прво процењујемо прозрачност. Ако вино није прозрачно, осећамо неку непријатност, без обзира што мала магла само значи да вино није изгубило на квалитеу приликом бистрења.
      Затим гледамо боју. Не постоји неки еталон, у боји треба једноставно уживати. Без размишљања, на први поглед, кажемо допада нам се или не. Браон, смеђа или љубичаста нису лепе као што су то дубоко рубинска или слама златна или лагани зеленкаст одбљесак.
     Од вас се очекује да вас прозрачност, чистоћа, боја дубоко потресу и да вас доведу до екстазе.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Сада треба да посматрамо површ. Посматрамо само црна вина. Чашу нагнемо да би видели површ у потпуности, а централна линија треба да пролази кроз ивицу чаше.


      Кроз вино посматрамо белу салвету. Бела салвета, бели столњак се иначе, по бонтону, подразумевају.
      Ако се црена боја није изменила, већ је постала само светлија, то онда значи да  је у чаши младо вино.
     Плава или љубичаста боја на површини може бити одлика сорте или је виноград обран недозрео, а може опет да значи младо вино.
      Златно наранџасти одбљесак даје знак да је вино на свом врхунцу.
      Браонкасто наранџаста боја или браонкасто љубичаста указују да је вино прошло свој врхунац, да вене. 

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      У следећем кораку треба да промућкате вино у чаши да оно запљусне зидове. Тако створите “сузе”. Што је више “суза”, то је у вину више алкохола.


Pliska

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 2204
  • Ne sudi- da ti ne sude
  • Lokacija: okolina Leskovca
Цела филозофија... :mislim:  ... ех Драгане сад си ме ставио на муке   :mislim:   што више ''суза'' на чаши- све више мени весеља.

Обожавам купиново вино  :zelim:   ништа вас не може тако брзо и ефикасно загрејати у хладне зимске дане као ''Драганова доза''  црног купиновог  вина.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Моја најранија сећања на кафане су повезана са малиновцем. Није било  другог безалкохолног сока. По кућама су ме послуживали густим соком од купина који је био разблажен обичном водом, одкуд им сода вода, а киселе воде се до тада још нису појавиле.
      Данас су ми дивље, да не кажем самоникле купине доступне колико и папаја.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Сада је дошао тренутак да помиришете вино, да му одредите “дух”.
      Он укључује прво арому, специфични мирис који је својствен сорти грожђа. Рецимо Concord има мирис бруснице, Cabernet Sauvignom има лагану ноту љуте паприке, на купину подсећа Petite Sirah.
      Дух вина укључује и буке, мирис старе коже, цветова, дувана, меда и још којечега што настаје временом.
      У духу вина се могу појавити и нежељени мириси. Рецимо лагани мирис сирћета, ацеталдехрида који мирише као бадем, сумпор диоксида као изгореле шибице. Може се осетити и меркаптан који подсећа на мирис твора, крзна или осетите сумпор диоксид као покварена јаја. Мирис киселог купуса настаје млечнокиселом  ферментацијом у боци. Можете осетити и било који други мирис.
      Арома храстовине је такође присутна у духу вина. Ако преовлада угушиће све остало, али ако је црно вино било у бурету баш колико треба онда ће се храстовина осећати као да је ванила.
      Шта је врхунско вино на мирис? Оно које има сортни, па  мирис букета цвећа и још лагану ноту ваниле и све то заједно да је у хармонији. Мириси покрећу јасна и јарка сећања на момементе из вашег живота, па онда кажете тако нешто пригодно.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Ароме које сте осетили директно кроз нос зову се директне. За праву оцену квалитета вина су  недовољне. Треба да узмете мали гутљај, да га распоредите по устима и да допустите да ароме кроз назофаринкс дође до рецептора у носу. По интезивности и стабилности тог мириса се може поуздано утврдити квалитет вина. Та врста ароме може бити дуготрајна или кратка. Када је дуготрајна каже се да арома “дуготрајно разоткрива своје тајне”, то је посебно добро.
       За оне који желе да постану експерти у  мирисима могу, за вежбање, купити комплет есенцијалних мириса вина. Довољно је само да их купите, да вежбате и постаћете експерт. За почетак купите почетнички комплет.
      Завршио сам са мирисима, остаје укус. Осећамо слатко, горко, кисело и слано. Ако осетите сланкасто, понудили су вам нешто баш лоше или је можда то неки херес за кување. Преостала три укуса,  слаткост уз  лагану  горчину  (или нијансу укуса танина) и уз нијансу киселкастог, али само у строго одређеној пропорцији су компоненте избалансираног вина. Преобиље једне компоненте или обратно, недостатак неке указују на низак квалитет.
       Последњи укус је онај када сте вино прогутали. Вина ниског квалитета знају да буду водњикава, оскудна, равна. Квалитетна су напротив уљаста, жива, тродимензиона (никако равна). Она поседују дубину и засићеност.
      Све  “песничке” изразе, рецимо као што су они из три последње реченице,  би требало да научите напамет, увежбате их и са лакоћом умећете, онако из рукава само да их просипате, у реченице док причате о послуженом вину.
       

 

nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 631
  • Lokacija: Nis
Uh, lepe li teme!
Obozavam vino, i crveno i belo i tacno znam kad mi se koje pije. Nezavisno od vrste hrane koju tada konzumiram (znate ono uz belo meso belo vino ide oi sl...)

Sinoc sam pila cuve!
Prvi put cujem za takav naziv, na zalost!
I da znas Dragane, propustila sam ga kroz ona tvoja merila, kako da procenimo kakvo vino pijemo.  :da:

Proguglah sta je to cuve, ne znaci mi nista to sto sam procitala.  :smiley:
Ali, aroma, pun ukus, to nesto "uljasto" sto sam valjala po ustima je bilo pun pogodak te veceri.
Proizvodjac PIK Oplenac,Tron. I to mi nista ne znaci, ali eto cisto da se zna.  :smiley:

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Cuvée   значи буре, ништа више. По правилу, свако добро црно вино би требало да буде неко време у контакту са дрветом.
      Онај певач Звонко Богдан прави Cuvée No.1 и ево како га описује:

Tip vina: suvo crveno vino odležalo 15 meseci u novim barrique buradima od francuskog i američkog hrasta

Sortni sastav: 50% Merlot, 30% Cabernet franc, 20% Frankovka

Karakteristike:

Odlikuju ga izražene arome crne ribizle, jagode i zrele šljive sa diskretnim tonovima vanile i slatkih začina. Kompleksno i uravnoteženo vino propraćeno elegantnom, kremastom strukturom i nezaboravnim punim ukusom.

 
      Ништа му не верујем. Мислим нисам га пробао, али да је 15 месеци држао вино у новом бурету било би као жуч горко од танина. А и то што пише, исто вино у различитим бурадима од америчког и француског  храста. Није то исто, то су веома различита бурад. 
     Због оваквих реклама сам и започео ову тему. Свако треба сам да процењује, по себи, шта му се допада.   

      Потражићу тај Опленачки  киве да га пробам.


nislijka

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 631
  • Lokacija: Nis
Znas kad ovako pricamo o necemu gde smo na istim talasnim duzinama, prilicno sugestivno delujemo jedni na druge.  :osmeh: Ti si mene podstakao da se sepurim (da ne kazem zadivim) vestim tehnikama prepoznavanja kvalitetnog vina  :mig:, a ja sam tebe da potrazis Oplenacki cuve.
Na drugi cug, mozda mi se i ne svidi toliko, verovatno sam tada ubola momenat. Jedino mu zameram sto je malo slatkast, ali to mogu da mu oprostim jer je crno(crveno) vino, kod belog mi to ne bi proslo.
Inace, upravo se spremam da vidim (okusim) impresije drugog isprobavanja  :lepo:

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Вино је пре свега уживање, а да би у њему потпуно уживали треба га упознати. Куповати разна вина, испробавати, процењивати, упоређивати, заволети неку одређену сорту, препустити се одушевљењу, разочарењу, осетити се превареним, желети недоступно, смејати се "песницима" новинарима, бити у добром друштву људи који воле живот, али никада алкохоличара, упознавати друге љубитеље, то је диван хоби, додуше мало скуп, али те некако обогаћује.
      Касније ћеш кренути са својим вином  и веруј ми то је тек оно право, стваралачко. Онда ти више за вино неће требати новац, а јела која се слажу те са овим те са оним вином ће се свести на комадић одговарајућег качкаваља или сира са пијаце или комад вреле погаче из рерне.
      И на крају добро нам дошла. 
       

Vrabac

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 453
  • Lekar leči, ali priroda izlečuje
  • Lokacija: NS
Vino kao piće nikada nije bilo moj prvi izbor ni kada sam bio mlađi a ni sada kada sam sredjnovečan . Ne sviđa mi se ukus vina kao pića mada sam probao i kupovno skupo i jeftino ali i domaće vino po sremu i crnoj gori, čak i u hrvatskoj.
Interesantna tema za mene ,čisto da ne budem neznalica u društvu vinopija, ali brate moj , nakon roštilja ili dobre ljute pljeskavice,ćevapčića ja hoću samo ladno pivo i onda uživam u njegovom mirisu ,ukusu, u tom zlanom penušavom nektaru koji mi pomaže da svarim po kile mesa  :lepo:
Jednu čašu vina crnog popijem samo nakon pečene ribe i to morske, vranac ili procorde ako imam love. Dunavska riba mi traži špricer od talijanskog ili banatskog rizlinga.

dragant

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 1000
  • Lokacija: Beograd
      Ако пожелиш да направиш своје пиво имам веома једноставни рецепт (мислим да је средњевековни калуђерски), без посебне опреме, потребан је само један лонац.

Pliska

  • Global Moderator
  • *****
  • Poruke: 2204
  • Ne sudi- da ti ne sude
  • Lokacija: okolina Leskovca
Интересантно ... :mislim:... вино ми прија у зиму и када су хладни дани, али никако не бих смела више од пола чаше...   :nikad:

...а пиво??? ух, оно је у лето, онако... орошено... прелепо  :osmeh:

Vrabac

  • Sr. Member
  • ****
  • Poruke: 453
  • Lekar leči, ali priroda izlečuje
  • Lokacija: NS
a to pivo ,kaluđersko, je slično kojem današnjem pivu ili nema ništa slično ?

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.