Микро вртови

 • 9 replies
 • 1820 views
*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Микро вртови
« poslato: 04. Maj 2018., 10:15:48 »
      Мали, мајушни или велики, сваки врт има некакве запремине, пропорције, боје, тачку из које га посматрамо, нема ту неке разлике у смислу композиције. У микро вртовима имамо и посуде и пуно места где га можемо сместити, а та два фактора и те како могу  утицати на његов карактер и утисак који прави.
      Већ сам писао о алпинијуму и бонсаи шумицама и пре него ли почнем о уобичајеним примерима, да почнем са егзотиком.

ЗЕН 

      Негде сам прочитао да су овакви вртови на западу популарни по канцеларијама. Надам се да неће постати популарни и код нас јер не могу да замислим себе како улазим у зграду Општине, одлазим до Пореског, улазим у канцеларију и тамо уместо надрндане госпође затекнем госпођу која се бацила у медитацију, а ја почињем да јој се извињавам јер сам је омео на њеном путу духовног уздизања и како да јој кажем да провери обрачун мог пореског задужења?

! No longer available

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #1 poslato: 04. Maj 2018., 17:25:59 »
ЛАВОРЧЕ

     Ово је моје. Није баш за показивање, али то није ни битно, само је илустрација.


Ту су на хладноћу отпорни седуми са чуваркућом. Претпостављам да је то код нас најзаступљенији микро врт. Ако је под отвореним небом не мора се ни заливати, а посуде су стари лавори, пластичне канте преостале од молераја и најчешће изврнуте спољне ауто гуме.
      Из мог искуства једини проблем су они агресивни седуми који знају да гуше оне слабије од себе. Сви предлажу да се зато користи камење за њихово раздвајање, као што ја радим. То и није неко решење јер се тако ширење корења не може зауставити. Да сада почињем од почетка, исекао бих, од искоришћених петолитарских флаша за воду, траке широке колико је земља дубока, поставио бих их на дренажу и тракама бих оивичио простор за сваку врсту биљке. Тек након тога бих сипао земљу и обавио садњу.
      Лаворче може и много лепше да изгледа. Једна докторица за седуме који слободно расту на Прибалтику је узела  облутке који стају у шаку и у њима је избушила рупе. У рупе је посадила сићушне седуме високе највише пар сантиметара. 

ЈЕДНОСТАВНА КОМПОЗИЦИЈА

 Посуда. За почетак је најлакше узети округлу. Материјал бирате по вашем укусу, пластику, обојено стакло, грнчарију, фајанс, порцелан, издубљени камен...Избушити рупу у посуди је сасвим једноставно и то, уз мало упорности, можете сами урадити. Величина је у складу са величином ваших биљака, то може бити посуда величине напрстка, па до...Боја би требало да буде неутрална, окер, браон, зелена, понекад може и бела. Понеко користи и јарке националне боје, нешто етно. Висина посуде је обично 10-15-20см и треба да је једне трећине од укупне висине композиције.

 Три су основна елемента елемента композиције.

Први, онај који доминира, неки га зову скелетни. Карактеришу га вертикалне линије, он је симбол раста, рецимо неко стабло које се на врху завршава круном. То не мора бити нешто појединачно, може их бити више, здружена група, али битно је да сви иду у вис. Уобичајено  је то кактус цереус, алоа као дрво, нека висока млечика...Кад је минијатурна композиција, то може бити бриофилиум, а може бити и сансевера са правим јаким листовима.

Други елемент композиције  је допунски, суседни. Нижи  је по висини, али је зато широк, жбунаст и зна да постане центар композиције. Центар постаје цветањем, лепом формом, бојом листова или стабла. Пожељно је да буде биљка која полако расте. Одговара ечеверија, гастериа, хавортиа, неки мали кактус као мамиларија... Може бити и нека компактна група  једноставних, непрохтевних биљака.

Трећи елемент је биљка која има повијена, пузећа, понекад лежећа стабла, а изданци могу и да падају изван посуде. Они композицији дају већу живост, уносе динамичност.

Споредни елементи композиције су каменови, земља, песак, ризла, шљунак...

Основне елементе је најлакше поставити у троугао. Ниједан елемент не сме прекривати други и морају сви бити добро видљиви, из сваког угла. Међу њима је потребно да постоји извесни контраст, по боји, структури, општем изгледу.

И на крају само једна илустрација:


Написано по  књизи Клевенскаје : “Сукуленти незахтевне собне биљке” . 

« Poslednja izmena: 20. Maj 2018., 08:18:56 dragant »

*

Pliska

 • *****
 • 2239
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Микро вртови
« Odgovor #2 poslato: 04. Maj 2018., 22:25:21 »
Баш лепо  :lepo:  седуми и сукуленти су и код мене честа комбинација (а како кажеш и није захтевна). Ова идеја са петолитарским флашама(балонима) је добра. Баш ти хвала за идеју.

*

Vrabac

 • ****
 • 486
 • Lekar leči, ali priroda izlečuje
 • Lokacija: NS
Odg: Микро вртови
« Odgovor #3 poslato: 05. Maj 2018., 15:03:05 »
draganče , meni je to super bre.
Onaj moj projekat s točkom je otalo na papiru jer mi sve uvelo, šta da ti kažem bilje koje trpi sušu je meni uvelo. tja bruć truć

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #4 poslato: 05. Maj 2018., 15:37:30 »
      Како? Седуми су као коров, мораш их обуздавати. Лоша дренажа?

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #5 poslato: 05. Maj 2018., 16:06:53 »
      Да на тераси немам кактусе имао бих овако нешто:

ЈЕЗЕРЦЕ


       
      У воденим вртовима се могу посадити четири категорије биљака.  Подводно растиње, оно чисти воду, али захтева пуно воде. Растиње са пливајућим листовима, оно које се на крају укорени или оно које то никада не уради. Растиње из плићака, згодно за плитке посуде дубоке 5-10см. Растиње из блата.
     У пљоснате посуде, дубоке дестак сантиметара, могуће је посадити само биљке из блата. Ту вода тек мало покрива супстрат. За језерце на тераси препоручује се посуда од дрвета, теракоте, керамике или пластике пречника 40-50см и дубине 20-50см. У њој има места за једну биљку са пливајућим листовима, једну усправно растућу, високу биљку и једну или две  пратеће. То је сасвим довољно да се међусобно допуњују и да нас радују све до јесени. Нагласак композиције је на  контрасту мирно лежећих листова и ка небу устремљених   вишегодишњих биљака, то је чини полетном.  Увек напрезање и противречност оживљавају композицију. Боја посуде треба да је у хармонији са бојом посађених биљака. Ако је посуда тамна, онда нека биљке буду нежних боја, а ако је посуда рецимо од храстовине, нека онда биљке буду засићених тонова. Ако је посуда четвороугла, са страницама дужим од 40см, рецимо да је то обичан дрвени сандук изнутра обложем пластичном фолијом, онда се могу формирати две дубине. Исто правило дубина важи и за неку другу посуду пречника 50см.  Да би направили две дубине довољан  је обрађени корен и неко крупно камење које се постави на дно пре насипања шљунка. Корен и камење могу да излазе изнад површине воде.
      Постоји списак биљака које одговарају оваквој  врсти посуда, може се наћи у одговарајућој литератури. Исто важи и за начине одржавања језерцета, који могу бити прилично захтевни. 
« Poslednja izmena: 05. Maj 2018., 22:03:47 dragant »

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #6 poslato: 06. Maj 2018., 09:20:42 »
       У све вртови на отвореном саде се биљке отпорне на временске услове. За оне који добро познају ботанику и знају како да дођу до њих, избор таквих биљака је огроман, али за нас остале није. Ако пожелимо нешто разноврсније, одемо у цвећару и гајимо биљке у соби, уз прозор. У нашим собама је ваздух сув, посебно зими када се греју, а у таквим условима једино се пријатно осећају
 
СУКУЛЕНТИ

      Од свих посуда за њихово гајење мени је налеша она грнчарска за ђувеч. Домаћице се њих лако одричу јер су баш тешке, толико да криве дно рерне, незграпне су за прање, лако се оштете. Нема потребе бушити отворе за истицање воде и зато је непотребно подножје за прикупљање вишка воде. Довољно је негде, испод неког камена, сакрити цевчицу која улази кроз земљу до дренаже. Док заливамо, кроз њу посматрамо докле је вода дошла и ако треба шприцем извадимо вишак.
      Приказаћу неколико примера, композиција Л. Трејваса, показаних у НиЖ4/99.


Композиција на порозном камену (можда направити нешто слично од велике сипорекс цигле - гасбетона)
(1) Красула сребрна, (2) Красула  muscosa, (3) Магарчев реп Sedum morganianum, (4) Чуваркућа  Sempervivum tectorum, (5) Ечеверија деренберга  Echeveria derenbergii, (6) Euphorbia tirucalli
« Poslednja izmena: 07. Maj 2018., 16:59:25 dragant »

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #7 poslato: 06. Maj 2018., 12:26:51 »
(1) Сребрна красула  Crassula argentea, (2) Kаланхоја  Kalanchoe blossfeldiana, (3) Echeveria glauca, (4) шарена алоја Aloe variegata, (5)  Sedum sieboldii 
(1) Магарчев реп  Sedum morganianum, (2) Echeveria setosa, (3) Кактуси

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #8 poslato: 06. Maj 2018., 18:44:15 »
      Наравно да има оних који су соби желе малу екваторијалну кишну шуму.

У  БОЦИ
   

    
     

             
« Poslednja izmena: 18. Maj 2018., 16:07:25 dragant »

*

dragant

 • *****
 • 1019
 • Lokacija: Beograd
Odg: Микро вртови
« Odgovor #9 poslato: 17. Maj 2018., 17:57:43 »
     Заборавио сам на акваријуме. 

https://drive.google.com/open?id=1MQNcMwefTOZ6NRAY3Gg-uUJtJGiWTIea
« Poslednja izmena: 18. Maj 2018., 17:00:31 dragant »

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.