Proizvodi na bazi bakra

 • 17 replies
 • 41193 views
*

migor1046

 • *
 • 3
 • Lokacija: Subotica
Odg: Proizvodi na bazi bakra
« Odgovor #15 poslato: 08. Jul 2016., 07:51:07 »
Hvala lepo Pliska  :smiley:


*

dragant

 • *****
 • 1016
 • Lokacija: Beograd
Odg: Proizvodi na bazi bakra
« Odgovor #16 poslato: 07. Jun 2018., 18:55:32 »
Плави камен

     Обичан водени раствор плавог камена је веома добар фунгицид. Има добре и лоше особине.
     Због дизни прскалица добро је то да се плави камен у потпуности  раствара у води. (Бордовска чорба и остали слични препарати  су заправо нераствориве   дисперзије.)
     Неупоредиво је ефикаснији, веома брзо делује.
     Зато је нажалост и много фитотоксичнији за биљку. Њиме се прскају само оне биљке које су у потпуности развиле листове и у строго одређеној концетрацији. Најбоља концетрација је 1,2%. Ако смо прскали биљку воденим раствором  1,5%, онда смо је уништили. Концетрација 0,9% је нефикасна.
     На листовима траје само до прве кише, али то није проблем за оне који гаје у заштићеном простору. Додавањем течног сапуна постижемо извесну лепљивост и отпрност на кишу и успут бар донекле смањујемо ниво киселости раствора.

*

dragant

 • *****
 • 1016
 • Lokacija: Beograd
Odg: Proizvodi na bazi bakra
« Odgovor #17 poslato: 18. Jun 2018., 09:07:23 »
АЦЕТАТ БАКРА
     

је фунгицид који је потпуно растворив у води, али није фито токсичан.  Нема га у продаји, али га свако може лако направити.
      Прави се у два корака. Први је направити карбонат бакра, а други је додавање сирћета на претходно добијени карбонат. По реду:
      За десет литара коначног препарата је потребно на почетку узети 150гр плавог камена. Потребно је припремити и стотинак грама калцинисане соде. У некој тегли, у потребној количини воде, се раствори плави камен. Калцинисану соду такође растворимо у води, најбоље у стакленој флаши. У теглу се затим полако, пажљиво додаје растворена сода из флаше. Раствор плавог камена интезивно пенуша, издваја се угљен диоксид. Соду мало по мало додајемо све док се појављују мехурићи. На крају, на дну,  тегле је  нерастворив талог, то је карбонат бакра. У течности  изнад је натријум сулфат. Течност проспемо. Није лоше испрати талог. Два, три пута на талог додамо воду, измешамо, оставимо да се талог поново слегне и поново пажљиво проспемо течност са врха тегле. 
     На крају узмемо обично кухињско 9% сирће и по мало га наливамо на талог. Он се раствара у сирћету. На крају добијамо плаву, прозирну течност и ти је жељени ацетат бакра. Разредимо га до десет литара и средство за прскање је спремно за употребу.
     Ацетат бакра је веома ефикасан, тренутно делује, али се веома лако спира кишом. Каренца му је само седам дана, али се производи могу и раније могу користити, потребно их је само добро опрати.   

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.