Capsicum annuum - Paprika

 • 140 replies
 • 46351 views
*

Yuli

 • *****
 • 2241
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Capsicum annuum - Paprika
« poslato: 04. Februar 2012., 10:06:29 »


Paprika je jednogodišnja povrtlarska biljka, u tropskim krajevima je višegodišnja. Sezona berbe je od proleća do jeseni, ali gajenjem u savremenim plastenicima je doprinelo, da imamo svežu papriku skoro cele godine.
U zimskim uslovima se koristi paprika pripremljena kiselenjem, konzervirana. Pripada veoma omiljenom povrću i cenjena je zbog lekovitih i hranljivih svojstava.
Pripada porodici Solanaceae, kao i paradajz i plavi patlidžan. One su zajedno domaćini nekih veoma štetnih virusa, a Stolbur je zajedničko mikoplazmozno obolenje ovih biljaka.Predstavlja jednu od najznačajnijih povrtlarskih kultura i dosta se gaji na prostorima Srbije. Uzgaja se na veoma velikim površinama i to na 20.000 hektara, a u plasteničkoj proizvodnji na oko 5000 hektara.
Jedna je od najosnovnijih sirovina u prerađivačkoj industriji povrća. Paprika gajena na prostoru Srbije je veoma kvalitetna i odlikuje se visokim hranljivim i biološkim osobinama,

Veoma je bogata raznim sastojcima, naročito ugljenim hidratima, vitaminima, limunskom i jabučnom kiselinom i karotidoidima.

Sadrži veću količinu vitamina C, ima ga više nego u plodu limuna, (oko 250mg na 100 grama ploda). Ima visoki procenat suve materije u svežem plodu i zbog toga je veoma cenjeno povrće za pravilnu i kvalitetnu ishranu.

Ukrštanjem raznih vrsta dobijene su razne kvalitetne sorte, a najpoznatija je podela na slatke i ljute, imamo sorte havano, kalifornijska, halapenjo, mađarska, trešnjasta, serano itd,

Paprike mogu biti kupaste, okrugle, baburaste, prizmatične, spljoštene, a veličina od nekoliko centimetara do nekoliko decimetara.
Što se boje tiče postoje plodovi tamnozelene, žute, zelenožute, bledožute, bele, narandžaste i crvene.Pošto nema veliku energetsku vrednost veoma se koristi u dijetalnoj ishrani, bogata je vitaminima, mineralima i drugim korisnim sastojcima. Sadrži beta-karoten, vitamine A, B1, B2, B6, E, C, zatim železo, glukozu, eterična ulja i to najviše u semenu biljke, zeaksatin, kalijum, kapsacin, karoten, lutein, natrijum, saharozu, monosaharoide, ugljene hidrate, folnu kiselinu, fosfor, fruktozu, citrin, i oko 89% vode.

U ishrani se koristi sirova za spremanje salata, kuhanih jela, ukiseljena, ali i sušena, kao začin... mlevena, seckana.
Pored slatke paprike, postoji i koristi se i ljuta, koja ima posebna svojstva, ali se najviše koristi kao začin i sredstvo za poboljšanje apetita.

Preporučuje se kratkotrajno kuvanje paprike, da bi se sačuvali vitamini i korisni sastojci. Paprika se još koristi kao aromatik u spravljanju nekih alkoholnih pića.

Sastojci u paprici deluju na ljudski organizam kao: antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik i diuretik.Paprika pomaže zbog svog sastava u lečenju mnogih tegoba i bolesti. Pomaže kod avitaminoza, alergije, angine pektoris, anemije, astme, arteroskleroze, bolesti želudca, bronhitisa, prehlade i gripa, snižava visoki krvni pritisak, pomaže kod dijabetesa, gojaznosti, problema sa probavom, impotencijom, infektivnih obolenja, jačanja imunog sistema, kašlja, katarakta itd.
Također pomaže kod mamurluka, nadutosti, neke vrste raka, neplodnosti, opadanja kose, osteoartritisa, osteoporoze, otežanog mokrenja, snižava nivo holesterola, kod problema sa nervima, krvnim sudovima i cirkulacijom, reumatizma, hemeroida, smanjenog apetita, starosnog slepila.

Zbog svega navedenog, papriku treba koristiti u svakodnevnoj ishrani, ali ona ne može biti osnovni lek, njena upotreba može koristiti u sprečavanju nastanka bolesti i kao dodatak terapiji. Kod korištenja ljute paprike treba biti oprezan, pošto ljutinu ne podnosi svaki organizam.Priprema zemljišta za sadnju paprike

Kada je u pitanju proizvodnja paprike, najbolje je da se iste vrši na novim zemljištima, na kojima dugo godina nisu gajene biljke iz njene porodice Najbolje uspeva u ratarskom plodoredu, posle žitarica, u uslovima navodnjavanja.  Ne postoji idealan recept za sve uslove. Ovo je samo okvir koji može da se menja u zavisnosti od prirodne plodnosti zemljišta.

Postoji više načina gajenja rasada, gustom setvom u sandučiće i pikiranjem u toploj leji, setvom u toploj leji bez pikiranja, setvom u hladnoj leji u tunelima odakle se rasad čupa i rasađuje u drugoj polovini maja i setvom u kontejnere za dobijanje rasada sa busenom koji se lako prima i daje najbolje rezultate. Kontejneri su neophodni u ranoj proizvodnji za gajenje paprike u zaštićenom prostoru.

Pre iznošenja na polje rasad paprike treba da se „kali“, tj. otkrije i bar nedelju dana izloži prirodnim uslovima kao što su direktna sunčeva svetlost, hladne noći, kiša, vetar i sve ono što biljke očekuje tokom života na stalnom mestu, na otvorenom polju.
Prvo prihranjivanje obavlja se pred početak cvetanja. Zemljište treba stalno da bude vlažno. Bolje je zalivati preko dana, po najvećoj vrućini, nego po noći kad je temperatura niska.
Ako se biljke sade ručno, bolje je iskopati jamice, zaliti ih i onda saditi biljku. Posle sadnje biljku treba ponovo zaliti da dobije bolji kontakt sa zemljištem.
Sa mladim biljkama treba postupati nežno, da se ne oštete, biljke se sade na rastojanja od 25 x 50 cm, a dubina sadnje do kotiledona (prvih listića na biljci).
« Poslednja izmena: 28. Februar 2012., 18:37:26 Suzana »

*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #1 poslato: 04. Februar 2012., 16:58:34 »
Njeno Visočanstvo: Paprika. Prelepa, ukusna, slatka, ljuta...U svim mogućim bojama:beloj, žutoj, crvenoj i zelenoj i u svim njihovim varijantama.Lepotica juga, sa kojom se vrlo često manipuliše sa raznih strana.

Ovu biljku sadim svakog proleća u plasteniku. Svi u porodici koristimo je u ishrani,a mislim da je najlepša kad je ujutro rano uberem i tako svežu, napravim kombinaciju sa paradajzom i sirom. Niti ukusnijeg doručka,niti više vitamina! :zelim:

Sličica nema, a na proleće će ih biti!

*

Suzana

 • *****
 • 4355
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #2 poslato: 06. Februar 2012., 22:38:46 »
Najčešće je jednogodišnja biljka, a raste u malim grmovima. Iz njenih belih cvetova razvijaju se plodovi, najpre zelenkaste, a kad sazreju žute, crvene, crvenoljubičaste boje.

Konzumiranje sirove paprike je veoma korisno, jer je ona sa sadržajem vitamina C među biljkama sa najviše sadržaja ovog vitamina.

Najpoznatije su sledeće vrste:

- Palanačka babura - snažna, kompaktna, niskog rasta, sa visećim plodovima tipa babure, u tehnološkoj zrelosti mlečno žute, a u biološkoj crvene boje, veoma debelog perikarpa i izražene krupnoće; ranostasna sorta, pogodna za gajenje na polju i u zaštićenom prostoru, tolerantna prema najčešćim prouzrokovačima bolesti paprike, koristi se za sve vidove prerade i potrošnje, prinos tehnološki zrelih plodova 30-40 t/ha.

- Danica - snažna, kompaktna, niskog rasta sa strčećim plodovima tipa babure, u tehnološkoj zrelosti mlečno žute, u biološkoj crvene boje, izražene krupnoće, debelog perikarpa, srednjestasna sorta, pogodna za gajenje u polju i zaštićenom prostoru, otporna prema virusu mozaika duvana (TMV), koristi se za sve vidove prerade i potrošnje, prinos tehnološki zrelih plodova 30-40 t/ha

- Šorškari - snažna, kompaktna, niskog rasta, sa strčećim plodovima tipa babure, u tehnološkoj zrelosti mlečno žute, a u biološkoj crvene boje, umerene krupnoće, srednjestasna sorta; pogodna za sve vidove potrošnje i prerade, prinos 25-30 t/ha.

- Beli Kalvil - niskog rasta, srednje bujnog stabla, plod tipa paradajz-paprike, u tehnološkoj zrelosti mlečno bele, a u biološkoj crvene boje, krupan, debelog perikapa, malo pljosnat, gladak; srednjestasna sorta; namenjena preradi, prinos 25-30 t/ha.

- Lola - čvrstog stabla, razgranata, prosečne visine 86 cm, prosečan broj plodova po biljci je od 6-8; tipa dugih paprika, viseći mlečno žute boje u tehnološkoj, a crvene u fiziološkoj zrelosti, gladak i krupan, rana sorta; namenjena gajenju u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju, otporna prema virusu mozaika duvana.

- Moravica - snažna, razgranata, umerene visine, visećih plodova tipa polubabure, boja ploda u tehnološkoj zrelosti je mlečno bela, a u biološkoj zrelosti crvena, veoma krupan, izraženo debelog perikarpa (mesa); rana sorta; pogodna za sve vidove potrošnje, može se gajiti u zaštićenom prostoru i na otvorenom polju, prinos 50-60 t/ha.

- Paraćinka - snažna, kompaktna, umereno visokog rasta, strčećih plodova tipa polubabure, u tehnološkoj zrelosti svetlozelene, a u biološkoj crvene boje, debelog perikarpa i umerene krupnoće; veoma rana sorta; pogodna za sve vidove potrošnje, uspešno se gaji i na otvorenom polju i u zaštićenom prostoru, prinos ploda 30-40 t/ha.

- Mačvanka - snažna, razgranata, umerene visine, štrčećih plodova; polubabura, piramidalne forme, u tehnološkoj zrelosti žutozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, srednje krupnoće; srednje rana sorta; pogodna za sve tipove potrošnje, prinos oko 30 t/ha.

- Somborka - pripada grupi polubabura, poludeterminantnog rasta, snažna, kompaktna, stablo se grana; blago ljut, težine 60-90 g, svetlo žute boje u tehnološkoj zrelosti i intenzivno crvene boje u biološkoj zrelosti; srednje rana sorta; koristi se za raznovrsne načine prerade, prinos je oko 40 t/ha u uslovima pune agrotehnike, tolerantna je prema najčešćim prouzrokovačima bolesti paprike.

- Palančanka - snažna, razgranata, umerene visine, strčećih plodova; polubabure, u tehnološkoj zrelosti mlečno-bele, a u biološkoj intenzivno crvene boje, plodovi sadrže kapsicin i umerene su ljutine; rana sorta; pogodna za potrošnju u svežem stanju i industrijsku preradu, prinos 30-35 t/ha.

- Morava - snažna, razgranata, srednje visokog rasta, štrčećih plodova; polubabura, u tehnološkoj zrelosti žuto-zelen, a u biološkoj crvene boje, srednje krupnoće; kasna sorta; pogodna je za svežu potrošnju i industrijsku preradu, prinos oko 30 t/ha.

- Smederevka - slatka paprika-roga okruglog preseka ploda; bele boje, viseći, dug sa veoma debelim mesom; koristi se u svežem stanju, a odlična je ze sve vidove kišeljenja i termičke obrade, može se gajiti u plastenicima i na otvorenom polju, gde ostvaruje veoma dobre prinose, preko 45 t/ha.

- Duga bela - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; dug, tipa kapije, u tehnološkoj zrelosti mlečno bele, a u biološkoj crvene boje, izražene krupnoće; srednje rana sorta; pogodna za sve tipove potrošnje, visoko prinosna, 35-45 t/ha tehnološki zrelih plodova.

- Dora - srednje rana sorta, veoma dugih i krupnih plodova u tipu kapije; svetlo žute boje u tehnološkoj i jarko crveni u botaničkoj zrelosti, mesnat, dvostrano spljošten, tako da se veoma lako termički obrađuje, a još lakše ljušti; može se koristiti za svežu upotrebu i sve vidove prerade, u povoljnim uslovima gajenja daje prinose oko 50 t/ha.

- Župska rana - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; dug, tipa kapije, u tehnološkoj zrelosti žuto-ćilibarne, a u biološkoj intenzivno crvene boje, debelog perikarpa, izražene krupnoće; ana sorta; pogodna je za ranu poljsku i proizvodnju u zaštićenom prostoru, prinos se kreće od 25-35 t/ha.

- Virdžina - visokog rasta, čvrste stabljike koja se grana, broj plodova po biljci je 10-12; izduženi, pljosnati, zelene boje u tehnološkoj, a crvene u fiziološkoj zrelosti, prosečna težina je 105 grama, mesnati su i ujednačenog oblika i veličine, prijatnog ukusa; srednje rana sorta; namenjena je za svežu potrošnju i industrisku preradu, lako joj se odvaja pokožica, vrlo je prinosna 40-50 t/ha, nosilac je otpornosti prema virusu mozaika duvana.

- Zlatna medalja - snažna, razgranata i umereno visokog rasta, visećih plodova; duga kapija, u tehnološkoj zrelosti svetlozelen, a u biološkoj intenzivno crvene boje, osrednje krupnoće; rana sorta; pogodna za gajenje u zaštićenom prostoru-rana plastenička proizvodnja.

- Strižanka - snažna, razgranata, srednje visine, strčećih plodova; pripada tipu polubabura, u tehnološkoj zrelosti žute, a u biološkoj intenzivno crvene boje, umerene krupnoće; srednja rana sorta; pogodna za potrošnju u svežem stanju i industrijsku preradu, prinos oko 40 t/ha, pogodna je za ranu poljsku proizvodnju i proizvodnju u zaštićenom prostoru.

- Palanačko čudo - snažna, razgranata, umerene visine, visećih plodova; dug, srcolikog oblika (tip pimiento), boja ploda u tehnološkoj zrelosti je tamno – zelena, a u biološkoj zrelosti tamno – crvena, veoma krupan, izraženo debelog perikarpa (mesa) i dvostrano spljošten; srednje rana sorta; pogodna za preradu, prinos 50 – 60 t/ha.

- Palanačka kapija - veoma snažna, razgranata, visokog rasta, visećih plodova; dug, tipa kapije, u tehnološkoj zrelosti svetlozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, veoma debelog perikarpa i izražene krupnoće i dužine; rana sorta; pogodna za industrijsku preradu i potrošnju u domaćinstvima, prinos 30-35 t/ha.

- Severija - veoma snažna, visokog rasta, visećih plodova; veoma dug, tip kapije, u tehnološkoj zrelosti tamnozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, veoma debelog perikarpa i izražene krupnoće i dužine; srednjestasna sorta; pogodna za industrijsku preradu i potrošnju u domaćinstvima, prinos 40-45 t/ha.

- Kurtovska kapija - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova;  duga kapija, u tehnološkoj zrelosti tamnozelene, a u biološkoj intenzivno crvene boje, krupan, debelog perikarpa;  kasna sorta; masovno se koristi u preradi crvenih plodova, prinosi se kreću do 30 t/ha.

- Romana - snažna, kompaktna, visokog rasta, visećih plodova; tip šipke, u tehnološkoj zrelosti žutozelene, a u biološkoj crvene boje, veoma dug, umereno ljutog ukusa; rana sorta; izuzetno pogodna za ranu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

- Kobra - snažna, kompaktna, umerene visine, visećih plodova; tip šipke, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj crvene boje, dugi, umereno ljutog ukusa; rana sorta; izuzetno pogodna za ranu proizvodnju u zaštićenom prostoru.

- Feferona žuta ljuta - umereno razgranata, osrednje visine, strčećih plodova; u tipu feferone, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj zrelosti žute boje, sitan, ljutog ukusa; rana sorta; namenjena za preradu, prinos 15-18 t/ha.

- Feferona crvena ljuta - habitus nešto bolje razvijen od Feferone žute ljute, viseći plodovi; u tipu feferone, u tehnološkoj zrelosti tamno zelene, a u biološkoj zrelosti crvene boje,umerene ljutine; rana sorta; namenjena za preradu, prinos 10-15 t/ha.

- Sirena F-1 - snažna, razgranata, visokog rasta, visećih plodova; tip šipke, boja ploda u tehnološkoj zrelosti je žuto - zelena, a u biološkoj zrelosti crvena, ljut, izraženo debelog perikarpa (mesa); veoma rana sorta; namenjena za proizvodnju u zaštićenom prostoru.

Može se konzumirati i živa, kuvana, pečena, pržena, u svim varijantama sa i bez mesa, volim je, još kad malo ljutne, prava stvar.
« Poslednja izmena: 28. Februar 2012., 22:54:50 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #3 poslato: 10. Jun 2012., 15:18:07 »
Ovih godina sam isključivo sadila belu dugu papriku u foliji,bila sam zadovoljna. Ove godine nisam je našla, pa sam posadila neku sličnu njoj, samo je tamne boje.A tu su i duge ljute papričice.
*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #4 poslato: 07. Jul 2012., 22:37:06 »
A evo kako izgleda folija tj.plastenik (kako vi sa severa kažete)  :mig:Ovo su slike od prošle sedmice, a sada ima još više  plodova. Bez bolesti ne može da prođe, ali minimalno koristim hemiju.

*

Yuli

 • *****
 • 2241
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #5 poslato: 08. Jul 2012., 08:14:04 »
Pliska kod nas vlada mišljenje da se najbolja paprika proizvodi u okolini Leskovca, vidim da si pravi znalac za papriku...sve ti je super.   :lepo: MM bi se preselio među ljute papričice, sejao ih je ove godine ali je led sve upropastio.  :celo:


*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #6 poslato: 09. Jul 2012., 08:10:08 »
Yuli, samo neka izvoli. Ionako mi treba pomoć.  :mig:

Lišće na paprici su mi oštetile "sovice" , ali nisam koristila hemiju, jer ni oštećenja nisu značajna.

« Poslednja izmena: 14. Maj 2013., 15:23:28 Pliska »

*

Brbljivica

 • *
 • 29
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Aleksinac
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #7 poslato: 09. Jul 2012., 09:19:57 »
Pliska paprika ti je fantasticna.
A Leskovac je to.

*

Suzana

 • *****
 • 4355
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #8 poslato: 10. Jul 2012., 11:30:46 »
Super su ti paprike, obožavam ih, moja makedonska polovina ne može da zamisli ovo doba godine bez paprike, mmm...
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #9 poslato: 21. Jul 2012., 17:44:25 »
Htela sam podeliti jedno iskustvo sa vama.

Oni koji gaje papriku kao ja (mislim za sopstvene potrebe) imaju problem posle prvog roda, jer paprika poraste visoko i na samom vrhu se pojavljuje rod koji je sitan.

E, kad uberem tu krupnu papriku ja onda glavno stablo presečem ili prelomim na visinu od dva do tri članka. Dobijem čistu površinu koju nađubrim sa NPK(15:15:15) lepo okopam , sutradan zalijem (da bi uništila korove) a onda nastavim na 10 dana sa prihranom lako topivim đubrivima, koja koristim i za cveće.
Evo kako to izgleda na licu mesta. Jedan deo je ranije skraćen, jer će mi tako i nova paprika pristizati za upotrebu. Do sada sam sadila dugu belu i uvek je bilo uspešno. Ova ima slične karakteristike i nadam se da ću dobiti papriku pristojne veličine.A na ovoj slici vidite deo sa paprikom koja će tek biti prelomljena. Vidi se da pri vrhu nema roda ili je sitan.


*

lolita

 • *****
 • 1286
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #10 poslato: 21. Jul 2012., 17:51:46 »
A zbog čega to radiš? Šta se dešava dalje sa prelomljenim stablima? Dali teraju sa strane nove izdanke.. ili... :pitanje:

*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #11 poslato: 21. Jul 2012., 19:07:12 »
Da, da na ovim prelomljenim stabljikama se javljaju nove grančice. One imaju već jak formirani koren i vrlo brzo se formiraju novi cvetovi a samim tim i plodovi. Ti novi plodovi budu znatno krupniji i ukusniji od onih koji bi se formirali pri vrhu ovih neprelomljenih.

Još nešto, ova paprika u plasteniku bude visoka i u ovo doba, bar kod mene, ne može se okopavati, a zemlja postane tvrda i ne prima dovoljno vode. Dok ona sad, bude priporasla ja imam mogućnost da je okopam još koji put a samim tim omogućiću joj više hrane i vode.

*

Yuli

 • *****
 • 2241
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #12 poslato: 22. Jul 2012., 12:27:24 »
Pliska hvala ti što si sa nama podelila svoje iskustvo oko uzgoja, poslušaću tvoj savet, deluje mi obećavajuće.  :da:

*

Pliska

 • *****
 • 2208
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #13 poslato: 30. Jul 2012., 15:18:57 »
Evo kako izgledaju danas. Ove u prvom planu su nedelju dana kasnije skraćene u odnosu na ove u pozadini koje već spremaju cvet. Sad treba ponovo da ih okopam i još jednom dodam prehranu i za ovu godinu sam završila sa hemijom. Vremenska razlika između prethodne slike i ove danas je skoro 10 dana.
 

*

Suzana

 • *****
 • 4355
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Capsicum annuum - Paprika
« Odgovor #14 poslato: 31. Jul 2012., 07:55:23 »
Gledajući onu prethodnu i ove sadašnje fotografije, kao da nisu ni šišane, baš lepo, jedro i bujno izgledaju.
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.