Pod kulom

 • 29 replies
 • 124343 views
*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Pod kulom
« poslato: 07. Februar 2012., 13:07:05 »
Pa eto, konačno sam se rešila da otvorim ovu temu i prikažem javnosti moj Raj. Sada, zimi, pogotovo ove godine, kad je u subotu proglašeno vanredno stanje u celoj Srbiji, mnogima se možda neće dopasti, al i ovakav, zimski ambijent meni odgovara. Ovde punim svoje baterije, u vreme sadnje i ubiranja plodova i pripreme za narednu sezonu ima dana kada padam na nos, al sve se to zaboravi, dok se posmatraju procvetale biljke, cvetovi, voće... a i u jesen kad se drveće okiti bojama jeseni i divnim zrelim plodovima, ne znam kad je lepše. Kroz ovu temu, upoznaću vas sa mojom "Baštom podno Kule" kroz sva godišnja doba.

Pa da počnem. Kad se krene iz centra grada prema bregu, prolazi se pored nekoliko velelepnih zdanja, koja imaju i istorijski i kulturni značaj, tako na prvo što se naiđe je velelepna zgrada Magistrata - sada zgrada Opštinske uprave, prolazi se pored hotela Srbija koji je smešten nekih 200 m od Magistrata a sa desne strane je "Ruski park" koji više nije park već uređena površna sa malo više zelenila i nekoliko klupa za odmor i predah. Dalje, ulicom Vuka Karadžića, prolazi se pored OŠ "Olga Petrov Radišić" sa leve strane i velelepnom Rimokatoličnom crkvom koju mi Vrštani zovemo Katedrala. (Nisam pogrešila, mi sebe ne nazivamo Vrščani već baš Vrštani, zašto? e to već ne znam, tako je od vajkada bilo.) Katedrala ima dva tornja koja se mogu uočiti još izdaleka, a zdanje je posvećeno Svetom Gerhardu. Građena je 1860-63. na osnovu planova arhitekte Franca Brandajsa, a projekat se oslanja na srednjovekovnu gotičku kulturu. Niz ulicu, jedno dve ćoške dalje, s desne strane je Pedagoška akademija i Vršačka gimnazija, a sa leve Gerontološki centar i parkić koji se dalje na levo produžava u veliki Gradski park. Pored Pedagoške akademije nalazi se Kapela sv. Roka iz 1739. a iza parka i stadiona u produžetku nalazi se sportska hala "Milenium". Iznad centra je raskrsnica, desno za moderni hotel "Vila breg" (kome po mom mišljenju nije tu mesto), polu desno stepenište koje vodi do istog hotela i vidikovca kod crkvice - jedno od najstarijih zdanja, Kapela sv. Krsta, koja je zidana 1720.


Kada se sa te raskrsnice produži pravo prolazi se pored ove neobične kuće, koja mene neodoljivo, ovako pod snegom, podseća na skakaonicu i do koje su komunalne službe očistile sneg i bacile so. Ako produžimo putem stižemo do, sada već oronulog, hotela "Turist" poslednjeg bastiona civilizacije u ovom delu brega, dotle je i očišćen sneg, ali so nije bačena.


Hotel se obilazi sa leve strane i ide iza, gde je nekad bila bašta hotela, tu je i leti usred žega znalo da bude prohladno, pa ko je želo da sedi u bašti, morao je pneti nešto da ogrne. Levo od ovog platoa nalazi se Đavolja jama, iz koje i zimi i leti struhi hladan vazduh na gore i stvara neku ružu verova koja je opasna za paraglajdere koji se spuštaju sa platoa kod Kule.


Na kraju platoa desno, nalazi se dečje igralište, koje je sada "razbucano", a pravo ima dva objekta, levi (poljski WC) i desni (magacin), odavde se može jedino peške poštu između ta dva objekta počinje kozja staza koja vodi do moje Bašte. Staza je veoma vijugava i na pojedinim mestima strma, negde se penje a negde spušta. Možda će slike koje slede uspeti da vam dočaraju te uspone i padove i vrludanja.
« Poslednja izmena: 11. Mart 2013., 13:11:02 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pod kulom
« Odgovor #1 poslato: 07. Februar 2012., 13:25:27 »

Staza prvo ide blago levo, pa se uz uspon vraća u desno iznad zgrade magacina (na slici) gde u oštrom luku, i dalje penjući se skreće u levo. Desno, gore je šuma koja se proteže sve do severnog puta kroz šumu za Kulu, pa dalje do Kule, a levo, dole šumarak, sa potokom i Đavoljom jamom.


Evo, tuda sam došla do stena koje se okomito spuštaju do podnožja Đavolje jame i nekada je na njima bio sunčani sat, više ga nema.


Sa tih stena se pruža divan pogled na više strana (a na slici se vidi koliko je uzan put iznad stene sada pod snegom):


Kad u pravcu iz kog se dolazi blago gore, vidi se Crvka sv. Teodora vršačkog. Vršački vladika Teodor Nestorović 1594. godine je podigao Banaćane na ustanak protiv Turaka, pod barjakom sa likom Svetog Save. Kada su Turci povratili izgubljene gradove, Vladika je bio uhvaćen od strane temišvarskog paše i živom mu je bila koža oderana (po legendi na mestu gde je sada crkvica). Kanonizacija je bila objavljena 29. maja 1994. godine u Vršcu u prisustvu patrijarha i velikog broja arhijereja (na taj dan se sada slavi gradska slava). Na Vršačkom bregu 2002. godine osveštan je hram posvećen ovom Svetitelju.


Kada pogled sa crvice spustimo dole vidi se ovo zdanje hotela "Tutist" i deo brega zvanog "Misa".


« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 13:57:26 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pod kulom
« Odgovor #2 poslato: 07. Februar 2012., 13:34:19 »

Ovo je pogled u Đavolju jamu, ko se boji visine ni malo prijatan pogled uživo.


a ovuda produžavamo putešestvije do moje Bašte...pa prolazimo ovuda, kroz ovaj "tunel" koji je od jorgovana, možete li da zamislite taj miris u maju. Na prvoj slici se vidi kako MM prti put, ja idem za njim i malo malo zastajkum da bih napravila fotografije.


Još malo i tu smo. Od hotela "Turist" do ulaza u moju Baštu ima nekih 600-700 m.
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 13:57:59 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pod kulom
« Odgovor #3 poslato: 07. Februar 2012., 13:56:55 »

Stigosmo, u podnožju smo. Ovaj krov je gornji deo verande jer se od dole ne vidi cela vinogradarska kućica. Već u proleće kada ovi panjevi što štrče olistaju (to je inače bagrem i služi kao ograda) ne vidi se kućica uopšte. Ispod bagrema je plato na kome je sazidana komšijina vikendica, koja je napuštena (oko 30 godina), a plac mu je na donjoj strani s leve strane puta. levo pored tog platoa je naša kapija i sve do potoka pripada voćnjaku i vinogradu koji je kupio moj svekar negde 1962. godine.


Ovo je stepenište koje vodi od izvora (na našem placu) do kućice gledano od gore, dok nije bilo očišćeno, a na slici dole vidi se isto stepenište, koje smo očistili kad smo krenuli kod komšije na kavu, a kad smo se vratili sneg je ponovo napadao.Ovo je jedan od tri bora koja imamo na placu.


Na ovom stočiću koji stoji na platu ispred verande a nikad ga ne unosimo, lepo se vidi koliko je snega napadalo, posle sam izmerila, bilo je 28,9 cm.


A ovo je pogled sa plato ispred verande, levo je vinogradarska kućica slična našoj jednog komšije, a dole krov vikendice koja je napuštena (ponemula sam je gore). Pravo se pruža pogled na grad.
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 13:56:53 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pod kulom
« Odgovor #4 poslato: 07. Februar 2012., 14:19:13 »

Ovo je kameni sto koji se nalazi ispod drugog bora, na plato ispred kućice sa leve strane od ulaza a između stepeništa za dole (levo) i stepeništa za gore (desno).


Ovo su komšijini kerovi koji dojure čim nas čuju da dolazimo i uglavnom ceo vikend provedu sa nama. Žuta je ženka i zove se Lola i ima 4 godine, a ovaj što malo podseća na haskija je mešanac, mužjak i ima 1.5 godinu a zove se Raf. On je veseo i drag, umiljat, a ona je već malo na svoju ruku, mene i MM sluša, al ume da zareži na ostale, bez obzira poznate il nepoznate, čak je u jedno 3-4 navrata napala neke komšije, a i pre jedno mesec dana mog devera. Obično napada s leđa i hvata za list ispod kolena ili butinu ali odmah iznad kolena. Deveru je samo pocepala trenerku, ali je komišu koji joj uvek donosi hranu pre jedno 3 meseca dobro rasparala po listu, jedva je zaustavio krvarenje.


Ovo je deo voćnjaka (višnjama) i mojim cvećem, lukovice, sad su pod snegom pa sam mirna.


Ovo je pogled na deo koji sam prisvojila za kamenu baštu, ovo šiblje što viri iz snega sam pobola da mi srne i ostale živuljke ne pogaze cveće. Nije završena, na proleće ću nastaviti sa njenom izgradnjom, nadam se. Još gore (al to se ne vidi na slici) desno je plato gde imamo "najnoviji model solarnog tuša" tu se leti odmaramo i prskamo da lakše podnesemo ove naše nesnosne letnje vrućine. A još gore je drugi tj. treći deo voćnjaka sa jabukama i kruškama.


E dosta za ovaj put, ovo je fotografija krova kućice, da vidite kako radi grejanje na drva, koliko je toplo vidi se i po krovu, na njemu se već topi sneg.

Toliko od mene za sada. Nastavak nekom drugom prilikom, kad budem mogla da pokažem još nešto osim snega i zavejanog drveća i grada.

« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 13:59:19 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pod kulom
« Odgovor #5 poslato: 07. Februar 2012., 17:11:32 »
Suzana, ovo je bio pravi putopis u slikama. Prelepo je i uživala sam gledajući. :lepo: Mislim da nisi dobro izabrala naslov teme, ja bih je nazvala Orlovo gnezdo :volim:
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 13:59:49 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Pliska

 • *****
 • 2241
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Pod kulom
« Odgovor #6 poslato: 07. Februar 2012., 18:10:06 »
Suzana ti si  napravila letopis od ove tvoje bašte.  :lepo:

Ovi tvoji pejzaži su prelepi i pod snegom, mogu zamisliti kako su lepi u maju kad imaš sve nijanse zelene boje.  :mislim:

Nadam se da ćemo videti i proleće i leto i jesen u tvojoj Bašti podno Kule! :cmok:
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 14:00:04 Suzana »

*

lolita

 • *****
 • 1284
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Pod kulom
« Odgovor #7 poslato: 07. Februar 2012., 19:31:23 »
Prelepo.  Priroda divlja, (po mom ukusu) rastinje raskošno... slike fantastične!!
 Nego što ne vežete tu  keru što ujeda?  :pitanje:  :pitanje:
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 14:00:21 Suzana »

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pod kulom
« Odgovor #8 poslato: 07. Februar 2012., 19:35:26 »
Olgice, ne mogu da prihvatim tvoj predlog za naziv teme... nisam na vrhu brda, već negde na polovini (oko 220-250 m n.v.).

Pliska, pa morala sam da budem dobar domaćin, prvi put ulazite u moju baštu pa da vas provedem, da se ne izgubite uz put.

Lolita, kad očekujem nekog kažem komšiji da je veže, znaš kako je, nije moja pa ne mogu sa njom kako bi ja htela.
« Poslednja izmena: 11. Februar 2014., 11:02:42 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

kala

 • ***
 • 149
 • Lokacija: Sarajevo
Odg: Pod kulom
« Odgovor #9 poslato: 07. Februar 2012., 22:27:44 »
krasno ti je mjesto,mogu zamislit kako je lijepo kada je sve zeleno,rasscvjetano,dobro nam došla i dugo se družila sa nama :bye:

Ma samo ti stavljaj slikice,mi uživamo i u pometnji,a kad stignu nove i njih ćemo gledat :bye:
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 14:01:00 Suzana »

*

Jeca 019

 • ****
 • 347
 • Pol: Žena
Odg: Pod kulom
« Odgovor #10 poslato: 11. Februar 2012., 09:55:18 »
Suzana,sada mi je jasno što te nema svakog vikenda  :osmeh:! Jako lepo si nas uvela u tvoj mali raj i dočarala nam verno okolinu i istorijat mesta  :lepo:!
Jedva čekam proleće jer tek tada će biti divnih fotografija  :cmok:
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 14:01:19 Suzana »

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pod kulom
« Odgovor #11 poslato: 11. Februar 2012., 12:17:05 »
Imam dosta fotografija, možda bi neke mogla i da okačim, al onda ću napraviti pometnju, kad su koje snimljene, pa mislim da je bolje da se malo svi strpimo, kad okopni sneg, ili, čim se nešto promoli ispod snega ja ću slikati i redom kačiti, da se ipak vidi i prirodni redosled buđenja vegetacije.
« Poslednja izmena: 12. Jul 2012., 14:01:40 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

kala

 • ***
 • 149
 • Lokacija: Sarajevo
Odg: Bašta podno Kule (Suzana)
« Odgovor #12 poslato: 29. Februar 2012., 20:47:17 »
ma kod tebe stiglo proljeće,predivne su ti visibabe,blago tebi,kod mene se još ništa ne vidi,baš je grozna ova zima

*

Yuli

 • *****
 • 2237
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Bašta podno Kule (Suzana)
« Odgovor #13 poslato: 01. Mart 2012., 12:19:18 »
Muza popela na visinu da jadnik radi, a ona samo slika  :mislim: gde je tu pravda.  :pitanje:

Dolazi u BG da se malo druzimo, nece breg pobeci nigde, a i onako je previse snega.  :cmok:

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Bašta podno Kule (Suzana)
« Odgovor #14 poslato: 14. Mart 2012., 14:29:59 »
Za vikend su me mnogo biljčice obradovale, a najviše ove niksice:Šuma se od njih plavi kao da je neko prostro tepih. Ove na slikama su slikane kod mene na jednoj padini koja je više okrenuta ka sevetu i većinom je hladovina. Sve su samonikle, ali sam već nekoliko desetina lukovica povadila i podelila prijateljicama da stave u svoje baštice, a pravo ime i prezime joj je Scilla bifolia L.
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.