Pelargonium L. - Muškatla

 • 424 replies
 • 257339 views
*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Pelargonium L. - Muškatla
« poslato: 30. Novembar 2011., 23:08:42 »


Muškatle - Pelargonije po botaničkoj klasifikaciji pripadaju familiji Geraniaceae. Danas je poznato preko 280 vrsta . Sve kulturne vrste pripadaju rodu Pelargonium, dok iz divlje flore rodu Geraniaceae.

Ime su dobilii od grčke reči pelargos, što znači roda, jer plod ove biljke jako podseća na rodin kljun. Pradomovina ove cvetnice je južna Afrika, oko područja Rta dobre nade, ali pronalazimo ih i u Australiji i Novom Zelandu.

Sve pelargonije možemo podeliti u nekoliko osnovnih grupa:
* zonalne-obične muškatle,
* viseće-muškatle,
* engleske,
* mirisne,
* egzotične tj.muškatle koje uzgajamo zbog dekorativnog lišća.

Svaka od ovih grupa ima svoje draži i koriste se za različite aranžmane. Kod nas su ipak najzastupljenije viseće i obične muškatle.
Razmnožava se generativno (semenom) ili vegetativno (reznicama).

Pelargonije su u suštini veoma zahvalne i dekorativne biljke. Svakodnevno ih treba zalivati (najbolje odstajalom vodom i to ujutro). Nedeljno bar jednom dobro prihraniti naročito za vreme letnjih žega.

Treba napomenuti da se suvi cvetovi i listovi redovno odstranjuju, ali samo kada su oni potpuno suvi ,jer ako otkinete bilo koji zeleni deo biljke, na otkinutom mestu nastaje «rana» koja je podložna napadu bakterije i gljivica, uzročnika bolesti.
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013., 13:57:48 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #1 poslato: 30. Novembar 2011., 23:37:50 »
ZAŠTITA PELARGONIJA ILI MUŠKATLA

Pelargonije ili muškatle trpe od napada različitih poremećaja živog ili neživog porekla. Među patološkim poremećajima muškatla dominantni su uzročnici pegavosti, uvenuća, sušenja lista, stabla i korena (Puccinia spp., Pythium spp, Verticillium spp, Xanthomonas spp), od štetočina najčešće srećemo lisne vaši, belu mušicu i grinje. Najčešći je neživi odnosno, abiotski poremećaj plutavost lišća pelargonija. U robnoj proizvodnji reznica pelargonija posljednjih godina proizvođači usmeravaju mere biljne higijene i hemijsko suzbijanje protiv bakterijskog uvenuća, bele mušice i "mekokožnih" grinja.

Bakterijska pegavost i palež (Xanthomnas campestris pv. pelargonii) je potencijalno najopasniji poremećaj pelargonija, jer direktnim merama hemijske zaštite ne postižemo visoki procenat delovanja. Uzročnik ima razvijenu fiziološku rasu (pv.) pelargonii, što mu daje patogenost za rodove biljaka Geranium i Pelargonium. Bolest uzrokuje sindrome truleži stabla, uvenuća i pegavosti lišća, ali izraz bakterijska palež najbolje odgovara manifestaciji simptoma u našim uzgojnim uslovima.

Dinamika pojave i izgled simptoma zavisi od osetljivosti vrste i kultivara, uslova gajenja (temperatura i vlažnost, padavine), i potencijala ili izvora bolesti. Na primarno zaraženom lišću preko kontaminiranih kapljica vode se razvija pegavost, prvo vidljiva s donje strane, a nakon nekoliko dana na gornjoj strani lišća. Lisne pege su male, smeđe, veličine svega 2-3 mm sa jasno naglašenim rubovima.
Spajanjem pega nastaju žilama ograničene lisne nekroze (u obliku slova "V"), koje hlorotičnim ili žučkastim tkivom prelaze u zdravi deo lista (sličan simptom se javlja kod uvenuća prouzrokovanog Verticillium spp.).

Bakterijska palež muškatla
Bakterija se širi iz lisnih pega u nervaturu lista, pa inficirano lišće odumire i ostaje suvo na stabljikama. Kada su biljke zaražene preko korena, prve promene su vidljive uvenućem donjih listova, uz naknadno propadanje svih nadzemnih organa = "palež" (ovaj simptom se može zameniti s truleži korena prouzrokovane gljivicom Pythium spp.). Svi kultivari visećih pelargonija (Pelargonium peltatum) su vrlo osetljivi na bakterijsku palež. Na zaraženom lišću simptomi postaju vidljivi nakon 7 dana. Temperatura od 270C možu zaustaviti razvoj ove bolesti. Starije biljke su manje osjetljive na sistemsku zarazu i razvoj paleži. Ipak, takve biljke mogu sadržavati bakterije u korenovom sistemu, što rezultira infekcijom reznica. Premda se bakterije ne mogu održati u zemljištu bez biljnih ostataka, moguća je zaraza mladih biljčica preko korena (bolest se održava do godinu dana u nekompostiranim obolelim organima).

Bakterija se nekoliko meseci može održati na površini lišća kao epifit bez vidljivih znakova poremećaja. Može takođe dobro "prezimeti" na divljim ili kultiviranim višegodišnjim Geranium vrstama. Dobro se prenosi sa kontaminiranog noža za rezanje reznica. Takođe, bolest se vrlo dobro prenosi štetočinama ("belim mušicama"), kapljicama vode pri zalivanju, kišom, i fizičkim dodirom zaraženog i zdravog lišća. Osnovne mere biljne higijene za sprječavanje pojave bakterijske paleži muškatla su korišćenje zdravih "matičnih" biljaka pri proizvodnji reznica, sterilizovanog supstrata i posuda. Preporučuje se da se mlade biljčice povremeno preventivno zalivaju rastvorom kaptana (Captan ili Merpan 50 WP = 0,3 %). Noževe za reznice muškatla povremeno sterilisarati u 70 %-tnom rastvoru etilalkohola.

Pri hemijskom suzbijanju bolesti prednost dati preventivnoj primeni bakrenih fungicida (npr. Champion WP,). U zemljama okruženja (npr. Austrija, Mađarska) koristi se vrlo efikasan antibiotik atreptomicin ("Planomycin"), koji se koristi preventivnim prskanjem biljaka (0.06-0.1 %).

Plutavost lista muškatla
"Mekokožne" ili tarsonemidne grinje (Tarsonemidae) su, posljednjih godina, ekonomski značajna štetočina, u zaštićenom gajenju brojnih vrsta lončanica (npr. ciklama, afričkih ljubičica, kalanhoe, šeflere, ukrasnog bršljana, saintpaulia, glosinije i dr.) i cveća za rezanje (gerbera). Ove su grinje vrlo sitnog, prozirnog tela (0,1-0,25 mm) pa se mogu videti samo binokularnim lupama. Prekobrojna populacija čini vrlo prepoznatljive štete. Zadržavaju se u tkivu vegetativnog vrha gde sišu biljne sokove. Mlado lišće stoga zaostaje u rastu, naborano je i deformisano. Godišnje imaju veći broj generacija. „Mekokožne" grinje su vrlo opasne u zaštićenom gajenju cveća. čim se primete simptomi napada pristupa se hemijskom suzbijanju primenom Vertimec ili sličnog preparata.. U susednim se zemljama od akaricida najčešće preporučuju dikofol, a kod aplikacije mora da se što kvalitetnije "okupaju" najmlađi ili vršni organi (vegetacijski vrhovi).

"Neživa" ili abiotska plutavost lišća pelargonija se prepoznaje po razvoju kvržica nalik na plutu na donjoj strani lišća - u početku zelene a kasnije smeđe boje. U drastičnoj meri delovi lista između plutastih izraslina vrlo brzo odumiru. Ovaj poremećaj se često pojavljuje na muškatlima izloženim direktnim sunčanim zracima tokom letnjih meseci. Premda neki autori navode da se radi o latentnim zarazama uzročnika bakterijske paleži, većina stručnjaka se slaže da je uzrok ovoj pojavi nežive ili neparazitske prirode s većim brojem mogućih uzroka:
1.Neujednačen režim vode kojem je izložen koren (vlažno-suvo),
2. previsoka relativna vlažnost bez dovoljno svetla
3. preterano đubrenje mineralnim đubrivima, posebno azotom,
4. štetan uticaj sunčanog spektra zbog "ozonskih rupa" i sve učestalijeg štetnog UV-zračenja. U sprečavanju pojave plutavosti lišća muškatla preporučujemo folijarno višekratno tretiranje fiziološkim rastvorom biostimulatora DRIN (0,05-0,075 %).
 

Rizoctonia spp. - uvenuće


Pythium spp. - trulež korena


Baštensaka grinja

Dipl.ing. Milan Bodlović
Izvor: Povrtarski glasnik
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013., 13:58:53 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

orhideja

 • **
 • 88
 • Pol: Žena
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #2 poslato: 01. Decembar 2011., 20:28:08 »
Obozavam pelargonije. Imam ih dosta. Ljeti su mi na terasi cjele duzine 5 m i zadovoljna sam sa njima. Jednom u 10 dana sam ih prehranjivala rastvorom za cvetanje. Kada cvijet odradi svoje, obavezno uklonim suvu grancicu. Trenutno su "osisane" i smjestene u garazu do proljeca. Povremeno ih zalijem kad vidim da je zemlja suva.

Evo slika od ljetos. Naizmjenicno su rasporedjene, zardinjera crvene, pa zardinjera roze cijelom duzinom.
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 09:48:00 Suzana »

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #3 poslato: 02. Decembar 2011., 21:11:06 »


Orhideja, divne su ti muškatle!:) I ja ih volim uprkos svim modnim trendovima i preziru skorojevića prema njima. Ne postoji ništa, što kao lakmus papir ne može da prepozna seljaka koji se trudi da sakrije svoje poreklo, kao odnos prema muškatlama. Radim u ženskom kolektivu gde je to jako izraženo a ove godine sam za školske terase naručila muškatle. (Lola-plastenici, mašemo vam!) Kakvi su to komentari pljuštali dok nisu čuli da sam ih ja poručila. Pošto je moje poreklo nesumljivo i svima poznato, prosto su bili u šoku, a pritom sam očekivala slično i spremila se, pokupivši par izraza tipa Fišerove, nova generacija, hibridi, cela Nemačka u muškatlama... te sam praktično svojim ugledom stala u njihovu odbranu, raspoloženje se promenilo. Svi su do kraja leta bili oduševljeni, opominjali spremačice da ih zaliju i hvalili se pred roditeljima da smo ih dobili iz Nemačke. Seljanke su ostale do kraja, ali su ih prihvatile uz neizbežan nobles začin.
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013., 14:02:48 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #4 poslato: 02. Decembar 2011., 21:38:09 »
« Poslednja izmena: 23. Februar 2012., 21:14:39 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #5 poslato: 09. Decembar 2011., 20:55:48 »
Da ne ponavljam:
Orhideja, divne su ti muškatle!:) I ja ih volim uprkos svim modnim trendovima i preziru skorojevića prema njima... Seljanke su ostale do kraja, ali su ih prihvatile uz neizbežan nobles začin.
Pa ti to u kolektivu imaš sve Femu, do Feme  :mislim:

Najlepša biljka na svetu, moja baba je govorila da kuća bez muškatle nije dom. E a ja baš takav stan imam, al šta da radim kad je nemam gde. Jednosoban stančić, bez balkona, prozori ka severoistoku, a na bregu nemam uslova da ih zalivam redovo, zato kad odem u penziju (a daće bog za godinu-dve) ima da ih poređam duž stepeništa na bregu.

Od svh najviše volim rozetu, i jedino nju i imam, tako divno miriše...
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013., 14:04:35 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Jeca 019

 • ****
 • 347
 • Pol: Žena
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #6 poslato: 09. Decembar 2011., 21:35:12 »
Ova ružičasta je fatalno lepa!Ja sam inače ljubitelj muškatli i oduševljava me njihova jednostavnost,izdržljivost i bujnost cvetanja  :volim: Vilom kada gledam kako iz pelcera brzo raste velika biljka koja cveta već prve godine.
« Poslednja izmena: 23. Februar 2012., 21:15:24 Suzana »

*

Yuli

 • *****
 • 2237
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #7 poslato: 09. Decembar 2011., 21:45:10 »
Ja imam nekoliko vrsta muškatli, ali nemam ovdje slike osim ove dvije.  :volim:« Poslednja izmena: 23. Februar 2012., 21:15:41 Suzana »

*

lolita

 • *****
 • 1284
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #8 poslato: 18. Decembar 2011., 00:22:18 »
Leptiraste (ili engleske ) muškatle -  slike iz kataloga, da bi videli još nekoliko boja.

 
Vaške ih obožavaju pa ih treba zaliti utrobnim insekticidom (Mospilan, Komfidor...)
« Poslednja izmena: 16. Jun 2013., 11:11:35 olgica »

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #9 poslato: 19. Decembar 2011., 08:28:06 »
Lolita, uopšte me ne čudi što su ti "simpatija", stvarno su krasne, njih volim al posle onih mirišljavih, a od mirišljavih najviše volim Rozetu, al nemam je za reprezentaciju, očerupala sam je kad sam pravila slatko. Naime, ja u svaku teglicu stavim po 1 list rozete, daje posebnu aromu, a kažu i da je dobro da dijabetičari ručkaju njene listiće jer prirodno reguliše nivo šećera u organizmu. Kad se na proleće oporavi uslikaću je.
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013., 14:07:28 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #10 poslato: 25. Decembar 2011., 15:58:03 »
Da se potsetim kako su izgledale letos, dok strepim koja će preživeti zimu« Poslednja izmena: 23. Februar 2012., 21:19:35 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #11 poslato: 25. Decembar 2011., 15:59:50 »


« Poslednja izmena: 23. Februar 2012., 21:19:54 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #12 poslato: 25. Decembar 2011., 16:02:42 »


« Poslednja izmena: 23. Februar 2012., 21:20:16 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Yuli

 • *****
 • 2237
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #13 poslato: 25. Decembar 2011., 16:13:20 »
Olgice prekrasne su, ja imam samo nekoliko onih najobičnijih, ove godine sam dio posadila u baštu.
Lepo su se razvile, najteže ih je bilo vratiti nazad, koren im se jako razvio. Ali za sad su dobro, evo
jedna slika, a posle ću potražiti još.  :osmeh:


« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 09:48:49 Suzana »

*

lolita

 • *****
 • 1284
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Pelargonium L. - Muškatla
« Odgovor #14 poslato: 26. Decembar 2011., 18:45:05 »
... njih volim al posle onih mirišljavih, a od mirišljavih najviše volim Rozetu, al nemam je za reprezentaciju, očerupala sam je kad sam pravila slatko. Naime, ja u svaku teglicu stavim po 1 list rozete, daje posebnu aromu, a kažu i da je dobro da dijabetičari ručkaju njene listiće jer prirodno reguliše nivo šećera u organizmu. kad se na proleće oporavi uslikaću je.

O njima sam čula, sve ovo što si napisala. Čak je jedan naš prijatelj (po struci lekar) bio da traži za svoje dete... ali nismo imali. Tako ako ga na proleće budeš imala za slikanje... imaj i nas u vidu za koju reznicu.  :cmok:
« Poslednja izmena: 10. Maj 2013., 14:09:01 Suzana »

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.