Pulsatilla - Sasa, Šumarica

  • 1 replies
  • 10096 views
*

Yuli

  • *****
  • 2237
  • Pol: Žena
  • Volim prirodu, druženje, muziku...
Pulsatilla - Sasa, Šumarica
« poslato: 28. Mart 2012., 13:40:39 »


Pulsatilla ili Sasa je zeljasta biljka trajnica (perena) iz  roda Anemnonae i porodice Ranunculaceae. Sasa ima veoma razvijen rizom koji se pruža duboko u zemlju, raste u bokorima i ima perasto razdeljene listove prekrivene dlačicama, koji potpuno izrastu tek nakon što biljka procveta.

Cvetne stabljike rastu uspravno na kojima su pricvetni listići, složeni u čašicu. Nakon što stubići tučka procvetaju, cvetni omotač se izduži, na biljci se pojavi paperjasti plod koji je veoma lep.

Ako se posadi na pravo mesto, najbolje u kamenitu baštu, svojim izgledom i lepotom predstavlja nesvakidašnji doživljaj.

Najviše voli da raste na sunčanom ili polusenovitom mestu, zemljište treba da je rastresito, dobro podnosi sušne dane, ali ako su ljeta posebno topla potrebno je biljku povremeno zaliti.

Od osnovne vrste su razvijeni mnogobrojni hibridi u raznim bojama i različitih visina rasta. Postoje niske vrste od 20-25 cm, kao što je zapadnoevropska sasa.

Kad se na biljci razviju plodovi, stabljika dosegne visinu i do 45 cm. Prizemni se listovi pojavljuju tek nakon cvatnje, baršunasto su dlakavi i složeni u rozetu. Imaju duge peteljke, a listovi su im trostruko perasto izrezani, stvarajući tako mnoštvo izbojaka. Stabljika nosi tri baršunasto dlakava pricvetna lista, duga 2 do 4 cm, koji su pri dnu međusobno srasli.

Na vrhu stabljike, na kratkoj stapci, smešten je izrazito viseći cvet, promera 3 do 4 cm, oblikom zvonast ili valjkast. Jednostavne latice građene su od šest eliptičnih, izvana gusto dlakavih, pri vrhu prema van svinutih listova. Vunenasto dlakavi plodići (jednosemeni oraščići) sa do 3 cm dugim, perasto dlakavim vršnim nastavcima, koji olakšavaju rasejavanje vetrom.

Ova vrsta biljke koja raste slobodno u prirodi je zaštićena, zbog opasnosti od istrebljenja.


                                                      Pulsatilla vulgaris

Latinski naziv Pulsatilla dolazi od latinske riječi pulsatio što znači 'udaranje'. Ovo aludira na njeno pahuljasto seme koje biva rasuto i najblažim povetarcem. U nekim krajevima ovom biljkom se boje vaskršnja jaja, jer se od ljubičaste latice ovog cveta ispuštaju, ceđenjem, zelenu boju.

Biljka je lekovita jer sadrži glikozid ranunkulin koji se koristi u farmaceutskoj industriji. Koristi se za proizvodnju lekova koji ublažavaju jake glavobolje, nesanicu, hiperaktivnosti. Razne mešavine se korist u homeopatskom lečenju. Biljka je blago toksična i može izazvati iritaciju kože.


                                                       Pulsatilla montana
« Poslednja izmena: 28. Mart 2012., 19:51:21 Yuli »

*

andja

  • *****
  • 1882
  • "Tko zna da ne zna - najveći je."
  • Lokacija: sombor
Odg: Pulsatilla - Sasa, Šumarica
« Odgovor #1 poslato: 12. April 2017., 23:25:48 »
Ovako je pupala i procvetala moja sasa..sva je tako pufnasta.. :volim:

   
 

Meni je nekako  u fazi nicanja i pupanja najlepša..
Tko zna da ne zna - najveći je.

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.