Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
      Прочитај књигу, уживаћеш!
       
2
Poslednjih nekoliko postova o vinu su bas poetska, od slanine do razbludnog vina pa nazad do hrizantema, saroliki svet ukusa.
Lepo!  :lepo: :volim:
3
Vinogradarstvo / Бела Хамваш
« Poslednja poruka dragant poslato 18. Januar 2019., 08:20:58 »
Када да пијем, када не?

За пијење постоји један закон: било када, било где, било како. За озбиљно време, за озбиљног човека и за озбиљан народ толико је довољно. Данас, нажалост, с овим законом се догађају највеће злоупотребе. Чуо сам да је неко лети у сумрак под сеницом пио сентђерђхеђско вино док је читао новине. Да ми није рекао човек коме се може веровати, помислио бих да лаже. Лети, у сумрак под сеницом пити сентђерђхеђско, то спада у велике и свечане животне тренутке. Тада се сто мора прекрити или жутим или ружичастим столњаком, у вазу се мора ставити цвеће, и то цинија или сунцокрет, и мора се читати сасвим велики песник, Пиндар или Данте или Китс. Ко овакве тренутке не наслути, њега треба сматрати изгубљеним човеком.
...
Закон пијења је исти као и закон љубави: било када, било где, било како. Међутим, и овамо и онамо важне су све околности. Према природи вина треба одабрати годишње доба и доба дана. Постоје лења вина, кокетна вина, брбљива вина, трагична вина. Највећа је неосетљивост, на пример, пити драмско вино на пријатном породичном ручку. Исто тако је неукусно на званичној гозби пити разблудно вино. Ако си сам и напољу, увек тражи ерспективу; вино воли висину и видик, и воли да гледа одозго. Ако си у соби, најпре увек застри сто. Варварин пије с мушеме, несрећник, али не зато што нема столњак, него зато што нема душе за пијење. У сваком случају најпре једи, бар неколико ораха, лешника или бадема поједи. Ове језгарице ће развезати укус вина. У касну јесен нека на твом столу увек буде кестења, било куваног, било печеног, било у неким колачима, а на то пиј још реско младо вино. Не заборави  хризамтеме! Могу бити жуте, светлољубичасте или беле, свеједно, али нека буду ту. Кестење, хризантеме и младо вино - запамти!
...

Од мене је оволико довољно. Остатак је у књижици "Филозофија вина". Кажем књижици због њене цене и формата, истински џепног.

4
Vinogradarstvo / Бела Хамваш
« Poslednja poruka dragant poslato 17. Januar 2019., 19:10:48 »
      Али и овде код куће задовољан сам сланином и зеленом паприком. Месо, хлеб и свеже зелено. То је основна формула. Све остало је само тананије и сложеније извођење формуле. И коначно: месо, хлеб и свеже зелено. Чак и ако је реч о ручку с десет јела, с три врсте печења, салатом, с четири врсте колача. Када се затим смирим четвртом, петом чашом, може да уследи дух. Вадим дуван, замотам једну и запалим. Не заборављај: највиши облик Брахмана је јело.
...
      Говорећи о сложенијим, нарочито о куваним јелима, пре свега треба да нацртам крст укуса који изгледа овако:


     Ово су четири стране света укуса. Пре пијења треба обратити пажњу на овај цртеж и јела подешавати према вину. Зашто јела према вину? Јер је вино психичка појава и због тога што је вишег ранга - јело је  телесна појава и због тога је фундаментална. Крст
укуса добро научи и кад пијеш, мисли на њега. Никада се нећеш разочарати.
5
Vinogradarstvo / Бела Хамваш
« Poslednja poruka dragant poslato 17. Januar 2019., 17:03:15 »
      Време је за напреднији курс:

      Уопштено треба рећи да је једење телесни чин, темељ;пијење је психички чин; пушење је духовни чин. Увек треба започети с јелом, увек треба завршити димом.Додајем да ја непушаче сматрам
атеистичком сектом. Мото овог поглавља је једна од бесмртних мисли из Упанишада: највиши облик Брахмана је јело.
      Најједноставнија винска подлога јесте димљена сланина с хлебом и зеленом паприком. Најједноставнија, али истовремено и класична винска подлога, чија величајност, док вино рађа, никада неће минути. Сличну овој подлози знам само ону с југа, тамо је
она, разуме се, прилагођена природи јужних вина: печена риба, хлеб, маслине. Ако уз то има још и овчијег сира, ја велим да бих у таквој аскези недељама могао да живим.
6
Kaktusi i sukulenti / Odg: Zimootporni kaktusi
« Poslednja poruka dragant poslato 15. Januar 2019., 12:26:29 »

      Мој  Echinopsis chamaecereus (бар мислим да јесте!). Летос се  случајно одломила једна резница са материнске биљке, посадио сам је тек онако и примила се.
      У јесен сам од жице направио некакав рам, преко њега навукао кесу од замрзивача и тако сам склепао као пластеник. Кесу нисам навукао до краја доле, а један њен горњи угао сам одсекао. Ваздух може да струји, а ни кап атмосферске воде не доспева до кактуса.
     Задњи пут сам их залио, мислим да је то било једног лепог сунчаног и топлог дана, крајем новембра. 
      Чини ми се да је још увек жив.
     
7
Kaktusi i sukulenti / Odg: Agave L. - Agava
« Poslednja poruka dragant poslato 15. Januar 2019., 11:47:19 »
     Моја агава, хвала Богу, расте ли расте и зато ћу је, због недостатка простора у стану, следеће године морати да оставим напољу, на тераси.
      Имате ли искуства са таквим начином зимског гајења?

8
Naše bašte i terase / Odg: Mini bašta-Maxi plan
« Poslednja poruka Pliska poslato 12. Januar 2019., 14:51:40 »
 Да Врабац, ја сам га тако и куповала. Кесица од 10 гр око 150 дин. Са том кесицом сам дезинфиковала црни лук (2кг), бели лук(0,5кг) и кромпир (па било га је више од 10 кг) . Све укупно потрошила сам  :mislim: око 10 литара воде.

Пошто семе треба да одстоји 20-ак минута онда једно из тог раствора вадите а друго стављате. Већ сутрадан раствор није тако јаке боје(вероватно се калијум перманганат раствара-разлаже) и питање је колико ће бити ефикасан.
9
Naše bašte i terase / Odg: Mini bašta-Maxi plan
« Poslednja poruka Vrabac poslato 11. Januar 2019., 11:37:05 »
Stvar je u tome da se tretira kao otrov i da nemaju sve apoteke dozvole(uslove) za držanje opasnih stvari pa ga ne smeju prodavati. Nesme se prodavati više od 10 grama hipermangana.
http://www.herbasana.rs/proizvod/kalijum-permanganat-5-g/
10
Naše bašte i terase / Odg: Mini bašta-Maxi plan
« Poslednja poruka dragant poslato 11. Januar 2019., 07:00:27 »
      Хиперманган је без сумње сјајно средство. бактерицид, фунгицид (ваљда је и средство против вируса), као микроелемент, али забрањена је његова продаја.
      За било који превод нема проблема, ту сам, али не бих о хипермангану ( :smiley: ).
Stranice: [1] 2 3 ... 10

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.