Baštovanstvo

Dekorativno baštovanstvo => Saksijsko cveće => Temu započeo: Suzana 08. Decembar 2011., 07:56:51

Naslov: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 08. Decembar 2011., 07:56:51
Dracena Marginata pripada rodu Dracena i porodici Liliaceae. Ime roda potiče od grčke reči ''drakaina'' (δράκαινα) - ženski zmaj. Englesko ime joj je: Red-edge Dracaena, Madagascar dragon tree a kod nas je rasprostranjeno - Marginata.

(http://i866.photobucket.com/albums/ab229/pribelasu/DracenaMarginata-1.jpg)

Rod obuhvata oko 40 vrsta drveća i sukulentnog žbunja, uglavnom poreklom iz Afrike. Marginata je poreklom sa Madagaskara. To je spororastući žbun ili nisko drvo, visine 2-5 m. Listovi su tanki, linearni, sjajni, tamno zelene boje sa crvenim ivicama duž listova. Obično su dužine 30-90 cm i širine 2-7 cm, zašiljeni na vrhu, u enterijeru su znatno uži i kraći. Novi listovi se razvijaju na vrhovima stablika, a stari listovi opadaju, tako da su stabljike u gornjem delu gusto obrasle listovima, a u donjem su potpuno bez njih. Postoje panaširani kultivari D.Marginata "Bikolor" i D.Marginata "Trikolor".

Biljke se gaje tako da stabljike budu uspravne sa masom listova na vrhu ili se orezuju i time se oblikuje habitus biljke. Ponekad se zajedno sadi više biljaka u istu posudu.

Vrlo je popularna i skromna biljka. Dosta dobro podnosi suvo zemljište i neredovno zalivanje, ali može doći do propadanja korena ukoliko je zemljište stalno vlažno. Minimalne zimske temperature su 15-18 C a letnje 23-26 C. Vole povišenu vlažnost vazduha i orošavanje i obavezno zalivanje odstojalom vodom ili kišnicom. Presađujemo u proleće, pre kretanja vegetacije u dublje posude sa dobrom drenažom i prihranjujemo tečnim đubrivom jednom u dve nedelje tokom vegetacije. Tokom mirovanja (zime) smanjiti zalivanje i ne dohranjivati biljku. Traži dosta svetlosti, podnosi i polusenku, a jaki, direktni sunčevi zraci mogu da oštete listove.

Stare biljke, ili one koje su previsoke i ogoljene, podmlađujemo tako što odrežemo deo biljke sa listovima i zakorenimo ga u vodi (može i bez hormona za ožiljavanje), a mesto reza na stablu (koje ostaje u saksiji) premažemo kalemarskim voskom. Za par nedelja pojaviće se korenčići, kada budu dužine od 1,5-2 cm mogu se posaditi u odgovarajuće posude. Na stablu će se za izvesno vreme spavajuća okca probuditi i isterati nove grane. Nikada ne znamo koliko će novih grana biti, jedna sigurno, a možda i više.

Napadaju je štitasta vaš i crveni pauk. Ovu divnu biljku lako ćete izgubiti (ubiti) ako je previše zalivate, ne voli "mokre noge".
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Jeca 019 13. Decembar 2011., 10:10:50
Ovo je moja omiljena vrsta dracene.Imala sam jednu dve godine i preko leta je iznela na balkon u polusenci gde je divno napredovala i skoro udvostručila rast.U septembru je unela unutra i onda posle desetak dana doživela  :sok: Biljka je na moje oči propala i dan danas neznam zbog čega  :pitanje: Da bi se utešila nedavno sam kupila sebi novu Marginaticu  :da:
Tačno je da je višak vode može ubiti (inače moju pokojnu nije ubila voda jer sam je uvek zalivala kada je zemlja lagana)!
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Yuli 13. Decembar 2011., 10:24:39
Jedva sam uspjela da pronađem sliku svoje dracene, pa da i nju predstavim, slika je od prošle godine.  :da:

(http://www.svetbiljaka.com/Forums/download/id=106257.html)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 13. Decembar 2011., 10:39:07
Yoli, svaka čast, pa ti skoro sve imaš, ili bolje da te odma pitam šta nemaš.

Jeco, tvoju je možda ubila nagla promena, one malo teže podnose premeštanje unutra-napolje i obrnuto. Zato svako premeštanje tj. iznošenje ili unošenje treba obaviti kada su spoljašnje i unutrašnje temperature približne ili još bolje, jednake. U suprotnom može da odbaci listove, pa u nekim slučajevima i ugine, što se tebi verovatno desilo.

Od svih dracena ova je najosetljivija i traži najviše pažnje, prava šmizlica, al mnogo je lepa, pogotovo trikolor, jedno vreme sam htela i nju da nabavim, srećom nije je bilo trenutno, jer stvarno ne znam gde bih je smestila.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Yuli 13. Decembar 2011., 10:57:01
Suzana, imam ja dosta cvijeća, saksijskog i baštanskog, ali to je tako kad živiš na dva mjesta. Nešto mi je na selu, a nešto u gradu...najteže je svaki čas putovati, mjesečno sam i po nekoliko puta, čas ovdje, a čas u BL. Jedva čekam da sin završi fakultet i oženi se, pa neka onda mladi preuzmu onaj dio u gradu.  :volim:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Jeca 019 13. Decembar 2011., 13:04:38
Suzana,sigurno si u pravu da se jako stresirala  :tuzan:
Yuli,takva je bila i moja pokojnica :plac:
Evo je moja nova marginatica:
(http://i904.photobucket.com/albums/ac242/alokasija/Picture029.jpg)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 13. Decembar 2011., 14:22:40
Lepa ti je ova nova, ali pazi je, kad je budeš iznosila napolje sačekaj da se spoljna i unutrašnja temperatura ujednače, da je ne bi stresirati.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Yuli 13. Decembar 2011., 14:35:48
Ja dracene ne iznosim napolje, za mene je to sobna biljka, pazim samo da je na odgovarajućem
mjestu i s vremena na vrijeme joj dodam prihranu, ali ne često.  :volim:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 13. Decembar 2011., 14:46:26
Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo  :sesir:, nisam mislila na tebe kad sam pisala prethodni post, već na Jecu, moja greška, nisam stavila kome se obraćam.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Jeca 019 13. Decembar 2011., 17:15:17
Hvala Suzana.Greške jednom plaćam a ubuduće ću voditi računa.  :da:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: kala 26. Januar 2012., 20:53:03
imam i ja ovu biljkicu e jali yuka ne znam,dobila sam je na poklon
(http://img19.imageshack.us/img19/9655/dsc05119v.jpg) (http://imageshack.us/photo/my-images/19/dsc05119v.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Jovo 26. Januar 2012., 23:40:55
Ovo nije juka ovo je dracena i bas je lepa :osmeh:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 27. Januar 2012., 08:07:35
Kala ovo ti je Dracena marginata bicolor, baš je lepa i negova. Ona ti je među dracenama najveća šmizla, voli najviše da se mazi, pazi...
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Pliska 27. Januar 2012., 18:15:17
Ja imam ove dve Dracene, zadovoljna sam njima, ali sam primetila da im ne odgovara ''dodir'' Juke, zbog oštrine njenih oboda listova. I one u toku zime stoje u sobi na umerenoj temperaturi.

(http://i1087.photobucket.com/albums/j480/nale1313/IMG_0034.jpg)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: kala 27. Januar 2012., 18:36:33
E hvala,baš sam htjela da tražim kako se zove,ja baš i nisam ljubitelj cvjećkica koje ne cvjetaju ali poklon je poklon  pa ih pazim i mazim
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 27. Januar 2012., 21:03:16
Jeco i ove tvoje dve šmizlice su lepe, samo čini mi se da im malo suvi krajevi, to se na listovima pojavljuje kad su u prostoriji sa suvim vazduhom. Postavi ih na vlažne kamenčiće. Ovo što je suvo neće se oporaviti, pa ih možeš pažljivo makazicama odseći, ali vodi računa da sečeš samo suv deo, da ne zasečeš u zrav deo lista. Prethodno makazice dezinfikuj alkoholom, za svaki slučaj.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: markopolo 21. Jun 2012., 10:12:19
Zdravo svima. Molim vas za savet. Imam stan zapadno orijentisan i vrlo uspešno gajim palmu feniks, sukulente (crasulae), Yucca-u, Fikus Benjamin-a (doduše zimus se malo ofucao, ali nije imao svetla, posle sam ga pomerio), Campsis na balkonu, i desetak jednogodišnjih cvetnica na balkonu. Jedini problem mi je Dracena marginata :tuzan:
 Čitajući šta ste sve napisali, čini mi se da otprilike imam odgovor, ali vas ipak molim da mi napišete šta mislite o "mom slučaju", da nešto ne uradim pogrešno.

Prve godine kad sam dobio biljku za useljenje bila je tamno zelena sa crvenkastim obodom listova, i ličila je na ono za šta se ovde kaže da je zdrava biljka. Druge godine je reagovala na 2 sata dnevno direktnog sunca, što verujem da je razlog zašto je imala izgled opuštenih listova (nije nakostrešena), i listovi su počeli da joj se na krejvima suše i opadaju (nedge na sredini "ćube", gledano po visini).

Pomerio sam je u deo sobe gde nikad nema direktnog sunca, tik bočno pored prozora, trenutno je živnula, nakostrešila se :osmeh: i izbacila nove listiće na vrhu, ali su listovi bili bledunjavi i stali su sa rastom pri nekoj dužini od 5 - 10 cm, i sad mi se jedan od 3 vrha osušio, a druga dva izgledaju bledunjavo. Pomerio sam je dalje u dubinu sobe gde je osvetljenost negde osrednja, ali ne vidim da joj naročito prija.

Nikad ne nisam prskao, to bih mogao da radim. Da li da odsečem osušeni vrh? hoće li da tera bočne grančice onda?

Molim vas za savet, hvala
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Jeca 019 21. Jun 2012., 11:02:30
Markopolo,počni da orošavaš dracenu redovno po ovim vrućinama.Najbolje je da to činiš kišnicom ili destilovanom vodom,da ne bi bilo ružnih fleka.Dracena marginata voli vlagu i orošavanje,samo nemoj preterivati sa zalivanjem da ne bi propala,i nemoj je toliko često premeštati.
I mojoj draceni su se sušili krajevi i ja sam ih pažljivo odsekla i nije joj smetalo.Pazi samo da ne zarezuješ u zdrav zeleni deo lista  :bye:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: markopolo 21. Jun 2012., 11:25:57
Hvala ti. Počinjem sa orošavanjem od večeras  :mig: Premeštao sam je samo zato što je očigledno bilo da joj prija neko vreme jedno mesto, pa da se promeni godišnje doba i onda joj više ne odgovara. Nadam se da će orošavanje pomoći. Koliko daleko je ti držiš u tvoj stanu od prozora? Šta da radim sa sasušenom ćubicom? Da je odsečem, ili da ostavim pa će samo početi da izbijaju pupoljci ispod nje?
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Dragan 21. Jun 2012., 11:59:12
Marko, ja bih proverio stanje u saksiji. Mislim da je koren oboleo. To češ poznati po boji žila. Ako nije bolestan ta vizita mu neće naškoditi, a ako je bolestan, treba poskidati obolele delove ( oni su mrki i meki) i presaditi u novi supstrat.
Možeš i uslikati koren, ako nisi siguran. Osušeni vrh odseci slobodno (do zdravog i živog tkiva).
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: markopolo 27. Jun 2012., 11:13:30
Ok, hvala. A kako izgleda zdrav koren? žućkasto - beličast?  završavam neku stolarsku akciju na terasi danas, pa ću pogledati. Mislim da joj je bolje od prskanja. Vrhovi se jesu osušili, ali listovi više ne opadaju, i biljka deluje nakostrešenije i malo tamnije zeleno (ili ovo zadnje uobražavam). Odsećiću suve vrhove danas. Koliko vremena treba da prođe da počne da izbacuje bočne grančice? Ne bih da budem nestrpljiv, a opet ne bih ni da je držim dugo u uslovima koji nisu sasvim odgovarajući za dracenu, a da mislim da je sve ok.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Jeca 019 29. Jun 2012., 20:05:04
Zdrav koren bi trebao biti beličast  :da:Krenuće i sa rastom samo polako jer sa njima nema žurbe!Da li je prehranjuješ?  :bye:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: markopolo 10. Jul 2012., 14:55:49
otprilike tako i izgleda beličasto. Pravo da ti kažem sad sam stao i sa prihranjivanjem jer sam se uplašio da joj ne smeta taj supstrat. zalivam je tek kad se zemlja skroz isuši, a prskam 3 puta dnevno :osmeh: Na dva vrha koja su se kao osušila, ipak su počeli novi listovi da izbijaju (ali na vrhu, a ne kao bočne grane!), a treći mislim da nije živ na vrhu, pa videćemo da li će nešto početi bočno da izbija. Koliko često da stavljam supstrat? mislim da je sad zalivam jednom u 3-4-5 dana. Trenutno je na mestu koje je  2-3 m u dubini sobe, nasuprot prozora, nikad nema dirketnog sunca, ali ima dovoljno svetla, i nije pod direktnim udarom klima uređaja, niti zimi grejanja, pa videćemo...
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 10. Jul 2012., 15:03:50
Tek kad se uveriš da ti taj sumnjivi vrh neće poterati - uzmi oštre makaze ili nož i odseci stablo do zdravog dela, zamaži ga voskom da se biljka ne bi dalje sušila ili inficirala. Posle izvesnog vremena će sa strane izbiti nove grančice, koliko će grančica izbiti to ni niko ne može sa sigurnošću reći.

Sada je zaiste extremno toplo pa možda i može tako često zalivanje, kad se malo progladi, nemoj više od jednom u 7-10 dana, ni jedna dracena a pogotovo marginata ne vole mokre noge.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Brbljivica 10. Jul 2012., 15:31:38
Moja jako sporo raste ali lepo izgleda i do sada nisam imala nikakvih problema a imam je vec 4 god sigurno.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 11. Jul 2012., 10:48:28
Znači da si joj našla pravo mesto i pravu meru za zalivanje, nastavi i dalje tako. Marginate su najosetljivije i nazjahtevnije među dracenama, zaiste najsporije rastu od svih, ali su i veoma lepe i dekorativne, vredi se potruditi.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: markopolo 12. Jul 2012., 11:53:28
Uradiću to orezivanje na ovom jednom vrhu. Samo nek stabilno napreduje, ma koliko to sporo bilo. Sećam se jednom da croton petru nisam zalio 4 dana, a imala je jutarnje sunce do 11h tada, i počela je da se suši, i šta god da sam radio davalo je samo trenutan efekat, i na kraju se osušila.
Brbljivice, opiši mi mesto na kome ti držiš tvoju Dracenu: koliko daleko od prozora, koja orijentacija, ima li promaje, blizina grejnog tela i sl. ?  :bye:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: markopolo 20. Septembar 2012., 10:39:32
Samo da se zahvalim svima. Nakon nešto više od 2 meseca, imam dve zdrave ćube na draceni, a na trećoj grani, čiji se vrh osušio mi je izbilo 3 nove ćube  :lepo:  Nadam se da će sledećeg leta biljka izgledati tako da se ova moja loša briga više neće nimalo primećivati, pozdrav! :bye:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 20. Septembar 2012., 10:48:38
Drago mi je da je operacija uspela, pacijent živ i vitalan a dr zadovoljan  :lepo:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Snowwhite 23. Septembar 2012., 11:44:45
Pozdrav svima,
imam i ja problem sa dracenom...naprosto ne znam kako da joj udovoljim  :mislim: :pitanje:? Naime dracene sam imala i pre, ali mi nikad nisu zadavale probleme. Pre godinu dana sam se preselila u  stan, i odlučila najveću da ponesem sa sobom. Kupila sma još dve manje, i sve tri ih zasadila u jednu veću saksiju. Želim da napomenem da je stan sa južne strane, a moja dracena 10 cm udaljena od balkonskih vrata. Veći deo dana je sama u stanu, pa spustim i roletne do pola (da joj sunce ne greje direktno u listiće). Vremenom je obarala listove.. i ništa joj ne prija...ni previše tečnosti ne previše vlage. Tokom zime sam je orošavala svako jutro, pa je počela dobija i fleke od preterane vlage. Sada sam načisto zbunjena..jer ne znam ni da li da je zalivam ili ne? :zbunjen:
Najmanju dracenu sam presekla, i vidim da ne reaguje. Malopre sam je izvukla iz zemlje, kad ona kao da je trula  :sok:
Srednjoj draceni se promenila struktura stabla - kao da se naboralo  :celo:
Slike u prilogu. Molim za pomoć i savet, jer mi je baš žao što joj se ne dopada u novom stanu  :tuzan:
Želim da napomenem da sam već menjala zemlju....
Unapred hvala


[priloženu datoteku obrisao administrator]
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Snowwhite 23. Septembar 2012., 14:47:44
izvadila sma najmanju dracenu, i njeno korenje kao da je isparilo...sitne žilice postoje, ali od debljeg korenja ostala samo spoljna opna, a unutra prazno sve. Plašim se da se isto ne desi i ovoj većoj :lupko:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 25. Septembar 2012., 09:03:41
Postoje dve mogućnosti, da je udavljena, tj. od prevelike vlažnosti zemljišta koren i stablo su počeli da trule, a drugi, je da možda ima nekih napasnika. Da li si možda, kada si je presađivala, primetila neke mušice, larvice ili bilo šta što bi moglo da je ručka.

Pod hitno je vadi napolje, ostavi da se malo (pla sata do sat) prosuši. Proveri da li ima nekih napasnika u zemlji ili na korenu-stablu, ako nema, preventivno je isprskaj nekim fungicidom, za svaki slučaj ako ti je promaklo nešto sitno. Proveri nežnim stiskanjem u kakvom je stanju stablo, sve što je mekano, znači da je uhvatio proces truljenja, odseci do zdravog dela, zdravi deo ostavi u vodu da se ožili pa nakon toga posadi. Ako je stablo zdravo presadi ga u novi supstrat i za početak ne zalivaj 2-3 dana, tada zalij, ali malo, pošto dolazi zimski period možeš je zaliti jednom u 10-15 dana.

Ako je odmah uz vrata, možda joj smeta upravo često otvaranje i prolazak pored, od svih dracena "Marginata" je najosetljivija i najzahtevnija. Sretno u spašavanju, držim fige da operacija spasavanja uspe.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Snowwhite 25. Septembar 2012., 23:34:16
Presađivala sam je pre otprilike 2 meseca, i nije ničeg bilo. Pa imala sam periode češćeg zalivanja i ne zalivanja uopšte. Nisam je preterano zalivala. ZAlivam je otprilike svakih 15ak dana... Zemlja joj je baš suva... Žao mi je, i mislim da što bi ja više da joj udovaljam da je on sve zahtevnija  :tuzan:
Pitam se da li joj je prevelika saksija (mislim na one manje dracene).
Unapred hvala
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 26. Septembar 2012., 11:19:19
Kao što sam već rekla, marginata je najzahtevnija među dracenama, možda joj smeta upravo to što je pored vrata i na stalnoj promeni temperature, strujanja vazduha, prolaska pored nje...

A to što je stablo trulo i nema korana, garant je u pitanju ili nešto što je pojelo, ili truljenje tj. višak vode. Zato sam ti i savetovala da je obnoviš, jer će ti u suprotnom cela propasti.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Hibiscus 11. Mart 2013., 23:53:07
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/dracena_margina_1363042304.jpg)

Ovo je moja dracena marginata sa kojom sam prezadovoljna..Na dnu saksije postavljen je šljunak kako bih obezbedila bolju drenažu jer većina cvećara prodaje nekvalitetnu zemlju koja dugo zadržava vlagu što dracene inače ne podnose.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 12. Mart 2013., 09:52:39
Vidi se po biljci da je pažena i mažena, samo tinju nastavi tako da neguješ pa ima obe da cvetate.  :lepo: :lepo:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: lolita 12. Februar 2014., 19:55:28
Imam i ja jednu. Dobila sam je pre desetak dana. Pa... da ja nju uslikam ... pa ako propadne ...makar fotka da ostane.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/sam_0213_1392231295.jpg)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: andja 12. Februar 2014., 20:04:53
 :smiley: Nece samo ju zalivaj odozdo, a nikako odozgo i stiti od bele vasi i jakog sunca i topline. Jako je lepa i velika.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: lolita 12. Februar 2014., 20:10:38
E hvala andjo... a da prskam malo? Mislim kad otopli. Sad sam je stavila u negrejano predsoblje.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: Suzana 13. Februar 2014., 09:12:00
... a da prskam malo? Mislim kad otopli. Sad sam je stavila u negrejano predsoblje.
slobodno, voli ona orošavanje, od svih dracena marginata je najveća i prava šmizla, ali ne sumnjam da će kod tebe opstati, i sad je lepa, a mogu misliti kako će biti lepa kad se odomaći...
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: kico 03. Oktobar 2014., 12:02:40
Pozdrav svima ..ja sam novi na forumu :)..imam Dracenu u kuci o kojoj niko nije vidio racuna :( sad ja pokusavam da je "ozivim" ..bila je mnogo izrasla bukvalno 1,5m ali onako uzaslonjena uza zid jer joj je bilo stablo tanko i samo na vrhu fini listovi..da smo ju odmakli od zida polomila bi se..ee sad sam joj ja prije 2-3 dana zasjekao stablo na od prlike 25cm i zalio vrh voskom..dali  ce sad pocet rasti kako ja zelim ili ce da uvene,dali sam promasio godisnje doba??hvala
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: aleksasanda 21. Oktobar 2014., 09:11:19
И ја сам моју сецкала неколико пута у њеном животу - неких 10тљк годиница - јер се стабло због мањка светлости истањило и искривило.
Секла сам и лети и зими по једном. Само стрпљења, јер јој треба пар недеља само да крене да пупи са стране.

Одсечени ,,врхови,, се могу сачувати да пусте корен.  :smiley:
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: aleksasanda 21. Oktobar 2014., 09:43:55
Корен јој је исти као и она цела. Да није резана била би три до четири пута већа.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/2014-10-21_09_1413877370.jpg)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: kico 22. Oktobar 2014., 19:04:30
Hvala...citam da ne voli previse vodu e sad koliko cesto da ju zalivam ovako odsecenu i dali da ju necim prehranim?!
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: aleksasanda 22. Oktobar 2014., 20:06:02
кад је земља сува под прстом - онда залити.
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: kico 22. Oktobar 2014., 21:48:03
Hvala puno :)
Naslov: Odg: Dracena marginata
Poruka od: aannaa 15. Mart 2019., 20:40:56
Pozdrav. Da li moze savet za moju drecenu?Zadnjih mesec dana je pocelo da joj tamni stablo, i donji listovi. Odsekla sam ih, nadajuci se da ce se na tome zaustaviti, ali vidim da i dalje tamni. Da li smem sada da isecem stabljiku - sta raditi? Hvala