Baštovanstvo

Pomozimo biljkama da žive => Opšte teme => Temu započeo: Vrabac 28. Septembar 2016., 12:57:32

Naslov: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 28. Septembar 2016., 12:57:32
Pošto imam višegodišnje iskustvo u ovome napisaću osnovne stvari o akvaponici na zahtev urednika foruma.  :smiley:

Prvo treba znati šta je aquaponika, i treba reći da AP nije nova nego postoji već 50 godina u jednostavnijoj formi. Srce AP je gajenje riba a gajenje biljaka je dodatak tj filter baziran kao hidroponika. Gajenje riba može biti za jelo ili ukras ali to ne menja sistem. Da bi se neko uspešno bavio AP mora imati osnovna znanja gajenja riba , barem onoliko koliko treba znati da imate jedan lep,zdrav akvarijum od 50-100 litara. Pošto sam se bavio akvaristikom nekada dok sam bio mlađi to meni nije bio problem. Ako imate ili ste imali akvarijum znate koliko je to zahtevno za održavanje, a dodavanjem biljaka u sistem filtracije se to smanjuje i imate koristi a ne samo troškove.
Prvi zatvoreni sistem, što znači da voda kruži stalno, su napravili 1980. student i profesor u americi tako što su vodu iz akvarijuma koristili kapajući za gajenje paradajza i krastavca u pesku, i kako je voda slivala kroz pesak, recikliranan se vraćala u akvarijum.
1990. su bračni par farmera u americi su napravili zatvoren sistem ali su zalivali biljke gajene u šljunku tako sto su ugradili sifon i napravili efekat poplave i drenaže u konstantnim intervalima koristeći vodu iz rezeroara od 2000 litara gde su gajili Tilapije.
Još jedan od pionira AP je univerzitet na devičanskim ostrvima koji su isto negde oko 1990-te napravili svoj komercijalni sistem od skoro 8000 litara za gajenje riba i 6 velikih bazena sa plovećim stiroporom za gajenje biljaka,takozvanim "plutajućim splavovima", nazvali su ga UVI model koji i dan danas uspešno radi i zarađuje od prodaje povrća i riba.
Sve kasnije što dolazi je bazirano na znanju ,modelima i iskustvu gore navedenih osoba.

Najosnovniji sistem sa sifonom

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_8_1475060036.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_11_1475060056.jpg)

Komercijalni sistem UVI

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_7_co_1475060124.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_10_1475060153.jpg)

toliko sa ovaj put , ako ima pitanja ,tu sam.  :bye:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 28. Septembar 2016., 16:22:53
      Знам да се шалиш, али била је молба не захтев.  :smiley:  У сваком случају хвала.
      Спрам аквапонике, хидропоника ми изгледа као играрија. Додаш одређену количину, одређених соли и раствор је изнова употребљив. Овде се стално трудиш да успоставиш биолошку равнотежу између гајених биљака, риба, бактерија и да ускладиш толике подсистеме? Како толико  компликован систем може бити комерцијално исплатив?
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 28. Septembar 2016., 19:05:28
Citat
Како толико  компликован систем може бити комерцијално исплатив?
Uh na stranom forumu kojeg sam i dalje član se vodi rasprava o tome ali se slažu da je isplativ samo tamo gde je visoka cena neprskanog zeleniša i ribe, primer je saudijska arabija i slične zemlje. Mnogi su pokušali u americi  (kalifornija većinom) i u australiji ali je zarada na nuli ili minus pa se dopunjuju prodajom gotove opreme, projektima za škole, i skupim seminarima,predavanjima, prodajom knjiga i slično. Ono što je bitno za nas je da ovde u Srbiji nema šanse da bude komercijalo isplativo, garantujem da je jeftinije sve ostalo jer se kod nas slabo jede riba osim za slave i post a to je malo za zaradu.
Akvaponika je najefikasnija kao dvorišna (backyard) varijanta za potrebe porodice.
 Nisam hteo da pišem danas ponovo ali kad sam već na forumu.........idemo dalje s osnovama.

ok, kako radi akvaponika ?
imamo 3 važna elementa a to su ribe , biljke i bakterije. Uprošćeno objašnjenje je da mi hranimo ribe, one kake i onda bakterije to promene u hranljive materije pogodne za biljke. Riba dobija nazad prečišćenu vodu a mi beremo biljke i plodove.
Kako to bakterije urade? to se zove kruženje azota u prirodi, učili smo u osnovnoj školi ali to niko ne pamti, zar ne  :celo:

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_12_1475081025.jpg)

Riblji izmet i još neke stvari se rastvaraju pa se dobija amonijak u vodi (inače toksičan za ribe ) i kada se nivo amonijaka popne da određeni nivo bakterije Nitrosomonas počinju da naseljavaju sistem prirodno, kako raste broj bakterija koje prerađuju amonijak raste nivo nitrita kao produkt prerade amonijaka, tako da u sistemu nivo toksičnog amonijaka pada a nitrita raste. E sad nitriti su isto otrovni za ribe kao i amonijak.
Visok nivo nitrita dovodi do porasta Nitrobakterija koje prerade nitrite u nitrate koji su manje opasni za ribe a biljkama su hrana.
Sve se to dešava istovremeno jer ribe i dalje kake pa heterotrofne bakterije pretvaraju čvrsti izmet u amonijak i ostale materije.
Sve je to malo komplikovano za početak pa neću daviti u detalje.  :sviruckam:
Bitni je znati da nam osim bazena za ribe i posuda za gajenje biljaka treba biološki filter ili biofilter za naseljavanje bakterija.
Kod hidroponike se voda koja se upoterbila baca kao i kod recilkulacionog gajenja ribe ,vrši se redovna izmena vode i do 50%.
Kod AP toga nema, jedino se dodaje ono što ispari i biljke "popiju". Vrlo efikasan sistem što se vode tiče.
AP nema potebe za veštačkim hranljivim materijama a upotreba otrova bi čak i najmanjim količinama pobila sve ribe. AP hrana je najčistiji oblik zdrave hrane trenutno.
Jedina neorganska stvar koja se dodaje u sistem je hrana za ribe ali i to možemo raditi organskim putem ako ne kupujemo komercijalnu hranu za ribe nego hranimo glistama,crvićima, klicama u zavisnosti od vrste ribe.
Poenta AP je imitiranje prirode , kao mali eko sistem u dvorištu , garaži, podrumu koji nam daje meso i povrće.

ako ima pitanja za ovo napisano do sada, tu sam. Sledi mehanička i bio-filtracija u raznim varijetetima.
ps
Ako sam pojeo koje slovo, izvinjavam se jer pišem iz glave pa žurim da mi misao ne pobegne :celo:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 29. Septembar 2016., 16:51:25
Bioliški filteri u AP služe za kolonizaciju bakterija pa u zavisnosti od kombinacije se postiže prelaz amonijaka i nitrite, nitrite u nitrate, uklanjanje rastvorenih orhanskih materija, oksigenacija vode i uklananje CO2, izbacivane azota iz sistema, uklanjanje čestica.
Mehanički filter se postavlja pre biofiltera radi bolje efikanosti bakterija. Ima više tipova pa idemo redom.
Fiter za sedimentaciju je običan rezervoar gde se njegovom širinom (zapreminom) tok vode uspori pa čestice padaju na dno i tu ostaju.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_13_1475159270.jpg)

Centrifugalni filter je varijacija sedimentnog filtera koji je populatan jer zauzima manje prostora a radi na principu vira, voda se dovodi pod uglom od 45% u bure pa kruženjem čestice ostaju po strani.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_14_c_1475159872.jpg)

Sito filtracija koristi sito pod uglom da voda prođe a čestice ne pa se odvoje na taložnik ili u manjim sistemima obična čarapa ili sunđer.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_15_1475160266.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_16_1475160285.jpg)

g]http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_17_1475160303.jpg[/img]

Rezervoar za mineralizaciju je 2 u 1 ,mehačko biološki filter npr plastično bure napunjeno sa recimo džakovima od krompira na koje se čestice zadrže a zbog velike površine bakterije nasele u velikom broju i ulaz vode je na dnu ispod mreža i izlaz na vrhu. Pomoću heterotrofnih bakterija se čestice razgrade u amonijak i ostale materije.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/photo_6_1475160625.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/hqdefault_(1)_1475160652.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/hqdefault_1475160670.jpg)

Nakon što se sve čestice uklone ,voda ide u bio filter na dalju reciklažu, a tu imamo nekoliko tipova takođe u zavisnosti od veličine sistema.
Kade sa sifonom i šljunkom ili drugim materijalom ( o tome kasnije) su najprimitivniji bio filter jer imaju ogromnu površinu za život bakterija.
Protočni filter je posuda napunjena nekim neutralim medijom tipa,sitnim šljunkom, glinenim kuglicama,plastičnim kupovnim bio-kulicama, školjkama itd.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/5_copy_1475158697.jpg)
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/complete-bakki-_1475158900.jpg)

Tu voda protiče od gore na dole polako iz napajanja slično tuširanju, tankim mlazevima po celoj gornjoj površini.
Protokom vode se vrši njena aeracija jer kiseonik treba bakterijama za biološku preradu a plus kiseonik treba i korenu biljke i ribama.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 29. Septembar 2016., 18:04:41
      Имам два питања: 1. Из рибњака се непрерађеном  водом прво залију биљке, па оно што прође кроз посуде иде на прераду бактеријама, а пре враћања у базен 2. Где се набављају одговарајуће бактерије?
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 29. Septembar 2016., 18:53:33
Citat
1. Из рибњака се непрерађеном  водом прво залију биљке, па оно што прође кроз посуде иде на прераду бактеријама, а пре враћања у базен

Ne. Voda iz ribnjaka MORA da se pročisti mehaničkim i biološkim filterima pre ulaza u kade sa biljkama. O postavkama sistema ću kasnije.
Voda koja dolazi do biljaka mora biti čista,bistra i bogata kiseonikom, nitratima i ostalim elementima. Ako se ne prečisti onda se vremenom talog pravi u šljunku ili mediju pa vremenom postaje anaerobna sredina ( truljenje) pa ribe crknu a biljke uvenu.

Citat
2. Где се набављају одговарајуће бактерије?

Može limundo ili kupindo, možda preko oglasa  :celo: ili samo ostaviti sistem da radi i one se same prirodno razmnože ako ima puno hrane (amonijaka) za njih jer su one uvek svuda oko nas ali gladuju pa ih je jako malo. Treba imati na umu da treba godinu dana da bi sistem bio 100% stabilan tj izbalasiran biološki, što se kaže da narodski , da sazri. Nitro bakterije se jako sporo razmnožavaju i vrlo su osetljive na niske i previsoke temperature, idealna temp je oko 25 do 30 stepeni celzijusa tada kolonija dosegne vrhunac ako ima dovoljno hrane. Zato su najuspešniji akvaponisti na oko ekvatora , 20 stepeni severno ili južno od njega.
i tome ću kasnije.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 29. Septembar 2016., 20:13:52
Pošto je tema AP za početnike ili one koji vole samo da pročitaju i saznaju nešto novo,interesantno neću ići u dubinu osim ako neko zatraži to.
AP za početak je nekomercijalni mali sistem od 800 do 100 litara ribnjaka i njega ima najviše na svetu, komercijalne možemo izbrojati na prste,otprilike. Ako je manji,  imaćemo problem oko bio balansa a ako je veći , polomićemo se od posla uzalud. Bolje je imati 2 i više manjih nego jedan veliki ribnjak od 5000 litara. Onda možemo držati više generacija ribe odjednom i uvek imati mesa.
S malim sistemom od 1000 litara može se najmanje proizvesti od 20 (do 40,dva turnusa) kg ribe i brdo povrća na godišnjem nivou.....hmmm pošto je 20 kila pastrmke, to je oko 80 komada ako se jedu od 250 grama? u sistemu na granici mogućnosti 160 komada. To je da porodica jede ribu jednom nedeljno.
ajmo na sisteme
Šta nam treba, kako napraviti sistem koji treba da je jefin da se napravi, jeftin za održavanje,lako nadogradiv ako treba proširiti sistem, lak za premeštanje na drugu lokaciju, lak za rad oko njega, odgovarajuća lokacija.

RAS sistem je Recirkulacioni Akvakuturni Sistem, postoji i NR , Ne-Recirkulacioni sistem i nesto između a to je
RAS+NR sistem

RAS je najčešće korišćen jer je prost, siguran,i veoma efektan.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_7_co_1475172692.jpg)

NR sistemu voda ide od ribe u hidroponiku jednosmerno osvežavajuću ribnjak i hraneći biljke. Sistemje jednostavan, nema filtera,ribe se drže u sistemu par sati da obogate vodu koja se inače koristi za hidroponiku, i može se prskati hemijom jer se voda ne vraće u ribnjak.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_8_co_1475172729.jpg)

RAS+NR je sistem gde se voda ribnjaka vraća nazad i jedan deo se doliva biljkama ali se ne vraća nazad od njih.
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_9_co_1475172751.jpg)

RAS+NR, i NR su podobna onima koji se već bave hidroponikom. Koji sistem vama odgovara zavisi od vas.
Nadam se da vam je do sada interesantno bilo pa čitajte i pitajte.

Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 29. Septembar 2016., 20:48:54
Da nebude samo hrana u AP ,evo može se gajitii i cveće.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_10_1475174706.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_11_1475174725.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_12_1475174740.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_13_1475174755.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_14_1475174832.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_15_1475174856.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_17_1475174874.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_18_1475174891.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/fin-to-flower-a_1475174908.jpg)

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/5eb59e4f0207c42_1475174922.jpg)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 29. Septembar 2016., 20:57:53
      Трећа од краја је сплав у рибњаку?
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 29. Septembar 2016., 21:12:01
da da. ribnjak sa Koi šaranima, imaju dupli ukras.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 30. Septembar 2016., 10:50:07
Kako balansirati sistem je ključ AP, lično sam se u to uverio kad sam bio početnik , na svojim greškama jer nisam svakodnevno analizirao vodu na Ph,NH3 ,NO2 i NO3 dok je sistem mlad. Kasnije to može i na par dana kad se se sistem prirodno stabilizuje.
Kada se previ AP sistem treba znati da je bitan balans između količine ribe i broja biljaka i veličine biofiltera(koji određuje broj bakterija). Kada se pravi sistem prvi put bitno je slušati savete onih koje imaju iskustva jer postoje onovna pravila (rule of thumb) kojih se svi drže. Glupo je je raditi van tih optimalnih odnosa bez visokog rizika da dođe do kolapsa sistema.

Da bude lakše razumeti zamislite da su ribe i biljke tegovi na tasu,vagi na opozitnim stranama i oni klackaju na osovini od bakterija tj bio filtera.
Tu se najčesšće prave početničke greške.
- Ako su biomasa riba i veličina biofiltera u ravnoteži je sistem će odraditi odgovarajuću preradu amonijaka u nitrat. Međutim, ako je količina biljaka mala ili imao mlade biljke, sistem će se početi bildovati hranjive materije. Praktično, viša koncentracija hranjivih materija nije štetna za ribe ni biljke, ali su pokazatelj da je sistem loše napravljen na biljnoj strani.

- Česta greška je kada se koristi previše biljaka i premalo ribe, što obično svi urade, vaš takođe. U ovom slučaju, filter obradi amonijak, ali je mala količina dobijenog nitrata i ostalog, pa nije dovoljna za potrebe biljaka. Voda je prerađena, ribe zdrave, taj deo je ok, ali od biljaka nema ništa,slabo.

- Previše ribe, tj riblja biomasa prevazilazi kapacitet bio filtera i stvara se akumulacija otrovnog amonijaka i nitrita. Filter je napravljen ok, radi punim kapacitetom, biljke rastu, sve izgleda super ali odjednom ribe počinju da crkavaju. kraj.

Dobar AP sistem ima odgovarajuću biomasu riba u odnosu na broj biljaka,tj, odnos riblje hrane i potrebe ishrane biljaka je uravnotežen. Jako je važno da pratimo te preporučene odnose. Postoje tabele koliko riblje hrane ide na koje biljke ili koliko biljaka, jer nije isto imati 10 paradajza ili 10 salata.

Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 30. Septembar 2016., 13:39:11
Odnos rata hranjenja
Mnoge varijable, promenjive veličine, se uzimaju u obzir kada se balansira sistema, ali su opsežna istraživanja pojednostavila metod balansiranja jedinica na jedan  odnos i naziva se odnos rata hranjenja.
Odnos rata hranjenja je sumiranje tri najvažnijih varijabli :
- dnevna količina riblje hrane u gramima po danu
- vrsta biljaka (vegetativno vs.plodonosne)
- prostor potreban biljci u kvadratnim metrima.
Ovaj odnos ukazuje na količinu dnevne hrane za ribe za svaki kvadratni metar rastućeg prostora biljaka. Korisnije je izbalansirati sistem na količinu hrane koja ulazi u sistem, nego što je računanje količine ribe. Pomoću količinu hrane je moguće izračunati koliko riba treba biti u sistemu na temelju njihove prosječne dnevne potrošnje.
uhhhhh boli glava ,zar ne ? :lupko:
evo jednostavnije  :osmeh:
Preporučene dnevne doze riblje hrane su:
• za zeleno lisnato povrće: 40-50 grama hrane po kvadratnom metru dnevno
• za plodonosno povrća: 50-80 grama hrane po kvadratnom metru dnevno

Primer,  uzmimo da 20 kg ribe jedu 1 posto svoje telesne težine dnevno to je 200 g riblje hrane. Od tih 200 g hrane koja ima 32 posto proteina, amonijaka se proizvede oko 7,5 grama na dan. Znam,trebao sam tako početi  :psujem:
Na osnovu toga pravimo kapacitet bio filtera.Kako? pa količina uklanjanjenog amonijaka od nitrifikacionih bakterija je 0,2 - 2 g po kvadratnom metru dnevno (vezeno za temperaturu, protoka vode, kiseonika,  itd bla bla bla)
Da uprostimo matematiku, oko 0,60 g amonijaka se konvertuje po m2 na dan. Znači treba nam oko 13 m2 bio filtera.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_7_co_1475234514.jpg)

ok, ali kako da znamo koliko neki medij za bio filter ima površinu?  :strah:
evo rešenja

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_8_co_1475235539.jpg)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: olgica 30. Septembar 2016., 22:07:38
Vrabac, ovu si temu odradio vrhunski. Respect :sesir:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 30. Septembar 2016., 23:10:34
hvala olgice, trudići se da nastavim tako i dalje, nadam se da će mnogi ovo čitati sa interesovanjem čak i ako ne planiraju gajiti na taj način a njih je naravno 99 %.  Lako je pisati kad poznaješ temu i imaš lična iskutva prosto ne znam šta pre da napišem.
Problem je što se na AP ovde gleda pogrešno, ona je visenamenska, izuzetna kao izvor organske hranjljive vode za bilo koje gajenje, zalivanjem izvan sistema kad se vrši mala izmena vode do 20 % ili se talog iz filtera aeriše pa kao čaj dodaje cveću, voću ili povrću, ma nema kraja upotrebi , samo mašta je limit. Pecaroši kupuju žive kedere a mogu ih držati kod kuće par dana pre pecanja ili kad ulove ribu držati isto na kratko pre nego je pojedu itd itd itd i imati NR sistem.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 01. Oktobar 2016., 01:06:32
Dosta o ribama i bakterija, dotaknućemo ih kasnije ako treba.
Idemo na model gajenja biljaka kojih ima više tipova,MBS, DWC, EAF, FAD, NFT, CFS i naravno džej. :osmeh:
ajmo redom
- MBS ili Media Based System, sistem sa medijumom tipa prelit,vermikulit,kokos kora,vulkaski kamen,ali najčešći su LECA ( Light Expanded Clay Aggregate) naziv u belom svetu a kod nas poznat kao Hydroton ,ekpandirane glinene kuglice i nju koriste oni koji imaju love a za druge je popularan sitan šljunak ili stan granuitni tucanik , oba buferuju ,podižu Ph dok leca ne.
Medija sistemi se koriste na 3 načina,
- najpopularniji je tip poplave i drenaže sa sifonom (flood and drain, FAD),
- sledi tip napuni i isprazni (ebb and flow EAF) radi tako što se u medij pumpa voda sa tajmerom u intervalima, može biti s sifonom ili ne, samo sa prelivnom cevi na određenom nivou.
- sistem sa konstantnim protokom (constant flow system CFS) koriste oni koji ne žele podešavati sifon ili tajmer nego samo voda koja teče kontantno u malom nivou, ali neki gase protok u toku noći.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_10_c_1475276074.jpg)

Eto to su 3 tipa gajenja biljaka u mediju,svi imaju prednosti i mane, svi rade posao pa je izbor lične prirode.

Gajenje bez medija, hmm tu imamo 2 tipa i oba se koriste najčešće u komercijalnoj proizvodnji. 
- Duboko vodena kultura (deep water culture DWC) je gajenje na splavovima (floating raft), biljke se sade u čaše s prorezima i stave u rupe na splavovima da im je koren u vodi.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_11_c_1475276432.jpg)

- Tehnika tankog hranljivog sloja (nutrient film technique NFT) su cevi kroz koje curka tanak sloj vode i hrani koren kao kod DWC.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_10_c_1475276454.jpg)

U dvorišnoj varijanti mnogi koriste nekoliko tipova u istom AP sistemu s tim da sistem bez medija je uvek zadnji u liniji dotoka vode jer zahteva jako čistu vodu, npr gajite biljke koje rastu visoko, njih stavimo u medij da imaju oslonac u korenu, a one s niske idu u sistem bez medija

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_12_c_1475276697.jpg)

aj dosta za danas, čitamo se kasnije  :bye:

Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 01. Oktobar 2016., 13:09:29
Šta treba znati ako gajimo na mediju, naravno mane i vrline. Kao što sam napisao najčešće se koriste Leca i šljunak, idemo prvo nih objasniti a ostale samo dotaknuti.
Šljunak je tvrd za rad, lomi prste, nokte, lično sam to osetio, a za leđa da ne govorim kad se pere pre formiranja sistema i kasnije kad se nataloži fine glinaste prašine, gliba , ostanu delovi korenja kad se vadi biljka pa to truli u vodi, itd.
Mora se vaditi i isprati jednom godišnje najkasnije 2 godine. Ima i onih koji to ne rade 5 godina ali to su jako iskusni akvaponisti koji stalno koriguju sistem zbog toga ali njima je to izgleda lakše nego lomljenje kičme, ali za početnika je to žongliranje s hemijom neizvodljivo. Neki stavljaju odgore 3-5 cm lece ali se vremenom izmeša jer se stalno nešto čupa ,sadi, prevrće, pa po meni nije to praktično.
Zašto se većina onda odlučuje za to "mučenje" sa medija sistemom kad je 100% lakše gajiti bez njega u DWC ili NFT ???
Eee zato što je medij dodatni bio filter pored glavnog i od izuzetnog je doprinosa za kvalitet vode je je tako sistem trostruko stabilniji, što je glavi cilj.
LECA je sve ono što što fali šljunku. Laka za rad, opere se lako, ne menja Ph i tvrdoću vode, ima istu površinu iako je supljikava iznutra ali te šupljine nisu spojene sa spoljnim delom pa samo daju lakoću. Mana je što se visoke i teške biljke lako prevrnu pa treba potpora što nije slučaj kod šljunka.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_10_c_1475320160.jpg)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 02. Oktobar 2016., 13:30:44
Još par stvari da napišem pa da privodim temu početničkog AP kraju , ako  ne bude pitanja naravno. za Q/A sam tu uvek.
Koje biljke se uspešno gaje na osnovu decenijskog iskustva dvorišnih akvaponista iz celog sveta?
Entuzijasti i zagovornici AP će vam reći da se može gajiti apsolutno sve voće i povrće što je tačno ali su prinos i kvalitet nekih baš loši pa ću navesti samo one koje se gaje isto uspešno kao i klasičnom baštovanstvu.
Na sistemu sa medijumom se uspešno gaje i visoke i niske, s malim i velikom korenom, dok bez medija samo zelenolisne kulture i plodonosne niske s plitkim korenom. Razumljivo.
Dakle šta ljudi širom sveta uspešno gaje u AP? Pa ono što najčešće jedu, naravno,   :celo: a to su :
- zelena salata
- paradajz
- paprika slatka i ljuta
- krastavac
- kupus
- karfiol
- brokoli
- patlidžan
- mahunarke
- blitva
- peršun lišćar
- španat
- rukola
- bosiljak
- vlašac
- origano
- mladi luk
- kelj
- vodeni kres
- pak čoi i slično
- keleraba
- tikvice,cukini male sorte

To se sve apsolutno lepo gaji u AP, i bitno je reći da inače preporučeni razmak između bilja kod AP ne važi je nema borbe za vodom i hranom pa se gaje vrlo gusto, zbijeno na mediju u polikulturi,  dok u DWC i NFT smo limitirani rupama za saksije i monokuturom.
Treba samo napomenuti da biljke koje traže veću dozu hrane nisu za početnika jer treba veća bio masa ribe da bi zadovoljila potrebe biljaka i to može bez problema da izgura stabilan,formiran AP sistem ali može po koja biti u sistemu na početku čisto da zadovolji entuzijazam početnika.
Kao što vidite , AP se dokazao vrlo uspešan u svetu, nema kopanja, zalivanja i 100 čuda oko zemlje, može biti pod plastenikom ili napolju,  dobar način gajenja za one koji ne vole fizički rad u bašti a žele gajiti čistu ,zdravu hranu kod kuće na malom prostoru,a kasnije ako žele i na većem.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 02. Oktobar 2016., 13:49:43
      Аквапоника је мени нешто најкомплкованије у земљодељству, али ти си је разумљиво објаснио и зато  :bravo:  и хвала.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 02. Oktobar 2016., 15:05:37
U pravu si draganče, jeste komplikovano gajitii meso i povće istovremeno , to ti je kao sviranje klavira sa obe ruke, treba vremena i posle ide lako.
Zati je moj savet za one koji žele probati da prvo na proleće naprave mali sistem , plastično bure 200 litara sa 2u1 filterom , kupe žilave mamke, kedere za pecanje ili nekoliko zlatnih ribica i ako im ribe ne crku za par meseci, najteže su savladali.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 02. Oktobar 2016., 16:12:40
      За мене би врх аквапонике био сплав од преврнутих пластичних флаша, са поврћем на њему у мало супстрата, на некој бари. И лагани пецарошки штап на пловак, да мало пецам након заливања.  Ништа компликованије од тога. :smiley:
      Мада, сад ми паде на памет, сплав, кућица на њему, мало поврћа около и пецање, рај. 
     
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 02. Oktobar 2016., 18:44:19
Ima još jedna varijanta gajenja bilja u AP , to je izdignuta leja obložena iznutra neproputnim materijalom. Leja visine oko 80 cm može i višlja biti, i ova se prvo napuni šljunkom 50 cm, pa se stavi geo-tekstil i oatatak od 30 cm se stavi klasična kobinacija kombinacija pesak, treset, perlit, kompost itd.
Voda od riba ide ispod zemlje,kroz šljunak s tim da se sifon aktivira kada nivo dotakne 5-10 cm zemlje i onda se voda prazni. Da bi se izbeglo da sukcija povuče vodu iz zemlje  postoje cevi (odušak) na par mesta od šljunka do iznad površine zemlje i naravno jedna gde je sifon. To je novo ,ima par godina i ostaje da vidi rezultat. Za sada se pokazalo jako dobro.
Neki akvaponisti tvrde da to nije AP jer ima hranjlivih materija u zemlji koja nije neutralan medij, dok drugi tvrde da jeste jer je 90% medija neutralno i ne može da radi bez riblje vode.
Trećem delu , i ja sam tu, je svejedno da li se zove AP ili ne ako je sistem uspešan.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Oktobar 2016., 15:37:43
Još po neki savet za početnike koji je 100 % proveren.
Podatak je da 90% ljudi koji se sretnu sa AP nikad je ne počnu, a od onih koji počnu, 90 % nikada završe do kraja.
Za veliku većinu koja se okuša u njemu to bude samo zarazan hobi. Kako je dragant rekao , dosta je komplikovan, pa početnik večito ima probleme, i nakon mnogo uspona i padova njima entuzijazam nestane i AP ode u zaborav, kao stara igračka, i to je naravno savim normalno.
Šta je sa tih 10% koji koji uporno se bore, nikad ne bacaju peškir ?
Pa takvima to postaje deo njihovog života, uđe u kosti što se kaže, kao što ljubitelji cveća vide nešto više u biljci nego samo lep cvet, to bude deo vas.
Svi mi ovde na forumu imamo "to" nešto, a ako neko još nema, želim mu da što pre nađe.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 03. Oktobar 2016., 16:09:28
      И најкомпликовани систем се може успешно направити, ако се то жели. Говорим из искуства јер сам цео радни век провео у најкомпликованијем инжењерингу.
      Аквапоника ме само занима до  нивоа  да знам о чему се ту ради. Ако бих пожелео и да нешто практично урадим овако бих ишао. Прво би било да научим  како одржати микро рибњак. Друго би био сплав са биљкама у рибњаку, са обичним супстратом који се залива и водом из рибњака. Треће би била проточна култура хидропонике. Четврто интеграција хидропонике  и прљаве воде из рибњака, ти то зовеш NR. ( И даље ми није јасно зашто се од азот оксида и амонијака, који су готова, идеална храна за биљке, кроз био филтер праве нитрити, нитрати, које на крају опет биљке усвајају као азот оксиде и амонијак?). Пето...
      Као када се пењеш степеницама. Мали корак по корак. Нови корак тек када си се осигурао на тренутном. Од једноставнијег и малог ка компликованијем и већем...
     
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Oktobar 2016., 16:58:08
Citat
( И даље ми није јасно зашто се од азот оксида и амонијака, који су готова, идеална храна за биљке, кроз био филтер праве нитрити, нитрати, које на крају опет биљке усвајају као азот оксиде и амонијак?)
Prelaz azota se radi samo ako se voda vraća u ribnjak, NH3 i NO2 škodljivi ribama, a ako se ne vraća onda ne treba bio filter nego samo mehanički da se medij za bilje ne zaguši a uhvaćeni talog se van sistema posebno još aeriše,mineralizuje (previranje,vrenje) pa se izbistri i vrati opet u sistem kao pojačanje hraniva a krajnji talog se daje cveću ili voću ili kompostira.

Bio-previrač (biodigester) koji se koristi za kompostni čaj isto služi i za talog od ribljeg govanca. Za kružno kretanje vode od dole ka gore su u cevima creva za aeraciju pa se ujeno vrši kretanje vode i bogaćenje kiseonikom..

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/img_5240_1475506499.jpg)
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/img_5241_1475506518.jpg)
(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/images_1475506532.jpg)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Oktobar 2016., 17:06:10
komercijalna varijanta

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/screenshot_33_1475507156.jpg)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Oktobar 2016., 17:37:19
Citat
Као када се пењеш степеницама. Мали корак по корак. Нови корак тек када си се осигурао на тренутном. Од једноставнијег и малог ка компликованијем и већем...

Ako si na pogrešnom putu, napredak znači ići nazad.  :lepo:
Clive Staples Lewis
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: dragant 03. Oktobar 2016., 18:21:35
:wau:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: nislijka 05. Oktobar 2016., 08:59:02
Nova tema, u stvari prvo sto sam od Vrapca procitala su postovi i slike njegovih akvaponskih (nadam se da ne gresim) postrojenja i tu sam prvi put i videla takvu, u najpozitivnijem smislu, skalameriju. Za mene, nesto sto verovatno ne bi bio izazov da se bavim time, ali evo, kako sam zaintrigirana ovim iscrpnim objasnjenjem, ispricala suprugu metod i pokazala slike, prilicno mu se dopalo sve sto je video.... :rol:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 05. Oktobar 2016., 12:28:14
Ne grešiš, slike su tamo, pa oni koji još ne znaju nek pogedaju moje početne stranice u temi Mini bašta-Maxi plan pod Naše bašte i terase.
drago mi je da interesantno , akvaponici ću se sigurno vratiti kad se malo finansijski sredim, jer mi je plan da AP sad instaliram kod svoje kuće ,ono ranije je bilo kod tašte u komšiluku.
Moram samo da dodam da akvaponika u Srbiji ,i okolini, nije moguća na način koji će te naći ako istražujete knjige i internet, osim ako se ne uloži idiotska količina novca da bi imali tropsku klimu cele godine. Za te pare postoje bolje varijante gajenja riba i povrća, bilo komercijalno ili amaterski.
Ovde je problem klima, tj temperatura.
Kolonija nitro bakterija opada sa temperaturom, pa ako sistem krenemo na proleće i on do jeseni bude skoro potpuno fomiran ,hladnoća nas vraća na početak pa do novog proleća kolonija bakterija će biti na oko 10 -20 %.

Temperatura za optimalan rast nitrifikacionim bakterijama je između 77-86 ° F (25-30 ° C).

 Stopa rasta je smanjena za 50%, na 64 ° F (18 ° C).

 Stopa rasta je smanjena za 75%, na 46-50 ° F (7-10 ° C)

 Neaktivnosti će se pojaviti na 39 ° F (4 ° C)

 Nitrifikacione bakterije će umreti na 32 ° F (0 ° C).

 Nitrifikacione bakterije će takođe umreti i na 120 ° F (49 ° C)

Nitrobacter manje tolerantan prema niskim temperaturama nego Nitrosomonas.
U hladno-vodenim ap sistemima, mora se voditi računa da se prati akumulacija nitrita.
Smanjenje rasta su važno znati kada se počinju sa biofilterima ili dodavanjem dodatne riblje mase odjednom.
Na primer, iznad 25c može potrajati 4 nedelje ciklus filtera, na 18c može potrajati 6 do 8 nedelja i tako dalje, kao temperatura pada. Dobro jeto znati ako se radi ciklus u hladnoj klimei ili zimi.

 U formiranom filteru temperatura utiče na brzinu prerade kojom biofilter radi. Radi na principu ove zanimljive jednačine koja predviđa da za svaki 10c pad temperature vode, imamo 50% smanjenje u nitrifikacionim ratama
Možete izračunati stopu redukcije (R) ovako,  R = 140 + 8,5 x Temperatura (Celziusa)

 Ona radi ovako, prevedeno sa engleskog iz jedne od mojih Email prepiski sa svetkim stučnjacima:

Bacteria Temp
 Hi Sasa,

 temperatura 25c = 140 + 8,5 x 25 = 3712,5
 temperatura 15c = 140 + 8,5 x 15 = 2227,5 <--- rešavamo ovaj ....

 Smanjenje stope nitrifikacije = 2227,5 / 3712,5 x 100
 stopa nitrifikacije na 15c će biti samo 60% od stope na 25 ° C, tako da imate redukciju od 40%.

 Stopa redukciuje bakterija se razlikuje od stope rasta bakterija.

Živeli
Paul Van der Werf
Integrated Aquaculture Engineer
Earthan Group Pty Ltd, Australian Aquatic Biological
Brisbane, Australia

Prepisku sam stavio da ohrabrim forumaše i čitaoce da slobodno kontaktiraju ljude po svetu za pomoć u vezi bilo čega. Od ovih naših slaba vajda, ako ti nije rod ili veza.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 05. Oktobar 2016., 15:37:20
Iz ovog gore i ličnog iskustva proizilazi da je to uzaludan posao.
Ne, samo treba prići na drugi način, a to znači modifikovati AP sistem koji daje opciju da biljke i ribe po potrebi mogu biti odvojeni , raditi nezavisno, ili biti spojeni u jedan. Sve po potrebi. Razlog za to je što se voda koja ide kroz medij s biljem greje ili hladi jer to ogromna termička masa. Bez kretanja vode kroz biljni medij tempreturne oscilacije u ribnjaku si praktično nema.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 07. Oktobar 2016., 22:57:33
kako radi sistem polave i drenaže ,video

https://www.youtube.com/watch?v=ZHaiVhVZ3kM (https://www.youtube.com/watch?v=ZHaiVhVZ3kM)

https://www.youtube.com/watch?v=160lAuRk14o (https://www.youtube.com/watch?v=160lAuRk14o)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Valodja 02. Januar 2017., 19:24:11
Ljudi pozdrav.
Evo i mene i Varaždina, Hrvatska.
Napokon forum i tema koja me zanima.
Naime moj prijatelj i ja započeli smo projekt komercijalnog akvaponskog sustava i proučavaju se stvari, čitaju članci itd. Htjeli napravit vlastiti ali zahladilo i momentalno nemamo gdje da isporabamo kako to funkcionira u stvarnom svijetu.
Vrabac je mnogo toga napisao i zato ti hvala Vrabac.
Nego pitanje za Vrabca: zanima me još malo filtracija? Mi radimo projekt na bazi DWC sistema sa floating raftsima....projekcija je 6 tankova riba za 500m2 floating raftsa. Kakavu filtraciju bi predložio? Sve je ovo još u fazi razvoja. Zemljište imamo i idejno rješenje za plastenik/postrojenje.
Razmišljamo o uzgoju zelene salate (Iceberg), bosiljka i arugule iliti rukole.
A kao ribu razmišljamo o pastrvi. Kao što si napisao teško da bude riba bila financijski isplativa tj. zarada, ali ovaj cijeli kraj konzumira dosta riječnih riba, a šarana ima dosta iz umjetnih ribnjaka, dok pastrva se uvozi.
Isto je i sa povrćem. Sve nešto Italija, Španjolska. Tu vidimo svoju priliku.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Januar 2017., 16:03:46
Pozz i dobrodošao na forum
Citat
Napokon forum i tema koja me zanima

Potpuno te razumem jer praktično nemoguće naći pravu informaciju o AP u Srbiji i Hrvatskoj, ima par likova koji to "kao nešto" rade ali to su entuzijasti kao ja ,koji vole probati nešto novo, biti pionir u nečemu. Mnoge kvalitetne informacije vezane za AP u belom svetu su ovde neprihvatljive, doduše nije nemoguće to kopirati ali to iziskuje visoko ulaganje i veliko iskustvo, znanje, a mi to nemamo.

Citat
Naime moj prijatelj i ja započeli smo projekt komercijalnog akvaponskog sustava i proučavaju se stvari, čitaju članci itd. Htjeli napravit vlastiti ali zahladilo i momentalno nemamo gdje da isporabamo kako to funkcionira u stvarnom svijetu.

Odmah da vam poželim sreču u tome ali ja lično nemam iskustva sa komercijalnom AP, to je mnogo zahtevnije (zajebanije) od hobi, male dvorišne varijante koju sam imao, pa se bojim da vam neću moči puno pomoći ali probaću koliko mogu da vam izađem u susret.

Citat
Nego pitanje za Vrabca: zanima me još malo filtracija? Mi radimo projekt na bazi DWC sistema sa floating raftsima....projekcija je 6 tankova riba za 500m2 floating raftsa. Kakavu filtraciju bi predložio? Sve je ovo još u fazi razvoja. Zemljište imamo i idejno rješenje za plastenik/postrojenje.

Prvo tankovi za pastrmku moraju biti cilindrični sa odvodom vode na dnu, u centru dna koje je konusno, jer ne sme ostati nijedno govance, hrana, u tanku s ribama.

(http://www.bastovanstvo.rs/magacin/uploads/3000000307_1483453722.jpg)

pa onda centrifugalni sedimentni filter kao taložnik izmeta i nepojedene hrane, isto cilindrični sa konusnim dnom.
za tim dalje ide biološki filter sa biološkim medijom tipa Kaldnes K1, Moving Bed Bio Filter Media (MBBR) to svi svi u komercijalnoj AP koriste, bez toga ne vredi. Problem je što je to skupo , oko 10 eura za oko litre, ali mora da se uloži kad je biznis u pitanju. jbg  :zbunjen:
Treba vam poseban objekat sa stabilnom temperaturam za ribu , koji se može odvojiti i spojiti od biljaka po potrebi, jer se može desiti da morate prodati skoro sve biljke, a tada je sistem narušen i eto problema.
Trebalo bi tih 6 tankova budu spojeni svaki sa svim biljkama a ne kao jedna celina, jer ako se razboli riba u jednom tanku ,ostalih 5 će biti zdravi.
Znači 500 m2 DWC sa 5 tankova = 100 DWC sa 1 tankom , plus jedan za karantin/uzgoj mladih riba, novog turnusa riba.
Ono što je najbitnije za komercijalni AP je adekvatan agregat za struju, jer ako dođe do nestanka nekoliko sati, ribe su gotove, posebno pastrmka koja traži jako bogatu vodu sa O2.

Moj savet je da dogodine prvo napravite mali RAS uzgoja pastrmki ,akvakultura samo, da vidite sa čime se susrećete, pa ako to bude uspešno, dodajte one sledeće godine još tankova sa ribom i DWC.
Stavite sve na papir, velika su to ulaganja, treba ići na sigurno, krenuti od manjeg ka velikom AP biznisu, napraviti petogodišnji plan.
Treba leti hladiti vodu za pastrmke, zimi grejati, jer one tada najbolje jedu i napreduju na oko 15-18 C.
Ima tu puno stvari na koje treba obratiti pažnju.

eto toliko od mene za sada


Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Valodja 03. Januar 2017., 20:03:38
Hej Vrabac. Hvala ti na ogdovoru.
Imam već kontakte (preko bare doduše) oko nabave tankova sa konusnim dnom na stalcima (ukupne visine oko 1.80m). U kontaktu sam sa osobama iz Urbanorganicsa od kojih ovih dana očekujemo i ponudu za kompletni sustav. Naime imamo zemljište i kako sam napisao, sad razmatramo opcije oko gradnje hale!?
Baš smo danas bili sa profesorom agronomije  u mirovini 8koji se bavio hidroponikom i privatno) kod njegova drugara koji radi plastenike i izradio jedan na proljeće u Italiji za akvaponski sustav od 300m2. Tako da sad razmatramo i tu opciju, jer plastenik (koji ima duplu stjenku izmedju koje se upuhuje zrak) ne zahtjeva građevinsku i lokacijsku dozvolu što bitno umanjuje troškove, a opet ima i sve što ti je potrebno za stvaranje i održavanje mikroklime, frijanje, hlađenje, cirkulacija zraka, čak i nude program za lap top da se sve prati i uskladjuje. To isto nude i firma iz Amerike, plus što sam kod njih zatražio i sustav ozračivanja, vodene pumpe jakog kapaciteta, niske potrošnje i tihog rada, filtere itd.
E sad, da li misliš da je bolje da svaki tank/grow bed ima svoj odvod, dovod? znam da mrtva, bolesna riba može jako brzo zajebat Ph vode i upropastit sve.
Prijatelj radi sa strujom i rasvjetom i tu on ima pokriveno.
Pošto pastrmki je potrebno oko 15-18°c , kao i kulturi na koje ciljamo, mislim da je to dobar omjer. No kolika temp. zraka pastrmki odgovara? Znači biljkama 15-18 temp. zraka, pastrmki 15-18. Znači kontroliranom klimom tj. mirko klimom to bi trebalo funcionirat!?
Imamo poslovni plan i neku isplativost i sad taj plan ide na obradu kod stručnjaka i javit čemo se za EU fond

Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Januar 2017., 21:53:00
heeeh gledaj, kao već razmatrate da vam neko napravi komplet sistem, onda po meni kontaktiraj ovog lika
https://au.linkedin.com/in/earthangroup
Za njega znam da je najbolji ili da ti on preporuči nekoga. Bitno je da Paul hoće da pomogne, nije neki umišljeni lik a mogao bi biti jer zna znanje.

Ja da radim komercijalni AP njega bi kontaktirao i nikog više, eto toliko mu verujem. Godinama sam član foruma Aquaponics Nation osnovan od Gary Donaldson-a pa znam iz prve ruke koliko znanje ima Paul , plus dobar čovek, kao i cela ekipa na forumu, ali ja tamo imam drugačiji nick  :osmeh:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 03. Januar 2017., 23:05:29
 evo nešto za pročitati, može i dload jer je free pdf

FISH FARMING IN RAS
http://fisheries.tamu.edu/files/2013/09/Fish-Farming-in-Recirculating-Aquaculture-Systems-RAS.pdf (http://fisheries.tamu.edu/files/2013/09/Fish-Farming-in-Recirculating-Aquaculture-Systems-RAS.pdf)

Fish Health Management in RAS
http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/fa/fa10100.pdf (http://edis.ifas.ufl.edu/pdffiles/fa/fa10100.pdf)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 04. Januar 2017., 00:18:52
Kao što rekoh ,ja sam amater, čak je i tema ovde AP za početnike, a komercijlni AP spada u profi AP.

Citat
E sad, da li misliš da je bolje da svaki tank/grow bed ima svoj odvod, dovod? znam da mrtva, bolesna riba može jako brzo zajebat Ph vode i upropastit sve.

Pa treba napraviti, povezati  fish tanks (FT) tako da budu spojeni svi zajedno ali sa opcijom (ventilima) da budu po potrebi solo ako zatreba čišćenje, karantin, ..milion je razloga da se to tako napravi. Ttreba tako napraviti da se svaki deo sistema može izolovati po potrebi ali da ne smeta radu ostalog dela.
Rekao si da planirate 500 m2 za biljke, pa morate znati da za prodaju, berba  tj vađenje biljaka iz sistema ne sme biti više od 30 -50 % jer ako se izvadi više stvara se višak nitrata koji de-balansira sistem. Kod hidroponike se može povaditi sve iz DWC bez problema ali u AP se to ne sme raditi.
Znači imaćete oko 200m2 bilja za prodaju po jednoj turi.
Drugo, kada imate mlade, male biljke salate ili ostalog one troše manje nitrata iz vode ali ribe prave puno, posebno halapljive pastrmke,pa je potrebno uvek imati 3 stadijuma naraslih biljaka, mlade, srednje i skoro za prodaju, i tako u krug. Isto važi i za ribe, Ne može se izvaditi sva riba ili skoro sva, jer bude deficit hranljivih materija.
Znači i tu treba 3 stadijuma ribe koji prati 3 stadijuma biljaka.
Doduše, ako ima malo bilja, npr prodali ste više jer vam tržište traži, lako se može izmeniti % vode sa svežom i nivo nitrata padne, ali ako se proda puno ribe ne može se dodati nitrat veštački .
O tome treba voditi računa kada se planira sistem.
AP je , kao što sam ranije napisao, klackalica gde moramo uvek paziti da bude izbalasirana sa obe strane, biljke s jedne, ribe s druge strane, a bakterije su oslonac u sredini, mora biti uvek ekvilibrijum.
Hidroponika prašta greškice ,AP ne.
 :bye:
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Valodja 04. Januar 2017., 08:30:51
Doticnog gosp.sam pronasao skoro odmah na pocetku. Javio mu se. Ne znam dal ti, mene je "trazio" mjesecnu clanarinu od 13$ pa imam uvid kompletnu njegovu stranicu.
Proucio sam ja dosta, nazalist nisam isprobao, a zna se da teoriju i praksa idu samo zajedno skupa, nikad odvojeno.
Proucit cu ove pdf fileobe, hvala na tome. Ima kod nas strucnjaka, ali nema bas za aquaponiku, moras jednog za bilje, drugog za ribe itd. No budemo nekaj iskemijali.
Ovaj urbanorganics ima predstavnistvo u Danskoj, pa vjerojatno da ce doci kod nas njihov covjek da detaljiziramo koncept sistema
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 04. Januar 2017., 09:25:37
Ma tražio je i meni ali neću da platim jer me komercijala ne zanima. Jbg sve se vrti oko love na zapadu.
Naravno da ima i naših koji bi nešto znali oko delova sistema ali vi morate na kraju sve njih uklopiti, oblikovati u celinu. Ja ću pomoći koliko mogu besplatno.  :lepo:

Ajde da probam da odgovorim oko komercijalne AP, možda će još nekog to zanimati. Koristio sam podatke od Paula.
Naime , postavlja se pitanje "kako mogu dizajnirati sistem?". To je veliko pitanje mada odgovor nije tako jednostavan pa evo nekoliko koraka koji će vam pomoći da dobijete dizajn i dati vam tačku za početak.
Pojedinosti o tome kako to sve ide zajedno obično je najbolje prepustiti komercijalnim akvakulturnim konsultantima, profesionacima. Oni sigurno da imaju veliko komercijalno iskustvo i sačuvane podatke koji bi to podržali. Ja ne spadam u tu grupu, na žalost ili na sreću.  :celo:

Da ne bih imao brdo pitanja na koje mogu odgovoriti samo polovično, evo malo informacija , pa mozgajte sami a ja ću vam dati osnove, temelj.
Idemo na ukupnu težinu ribe ćete rasti u jednoj godini.

To jako puno zavisi od kretanja na tržištu tako da će broj koji je ovde, najbolje pokazati ako počnete dizajn svoje proizvodnje tj ciljeve u odnosu na potrošačku potražnju. Jako je to važno, jer što duže držimo kvarljive proizvode iz svoje proizvodnje, više će nas taj proizvod koštati. Uhhh otkrio sam ameriku, to svi znaju.
Šta to znači prosto rečeno, pa ako držite ribu duže nego što je potrebno, biće teško videti povraćaj troškova gajenja.
Na primer, idemo na 100kg ribe nedeljno  ili 5200kg godišnje. Sada imamo parametar, težine ribe , biomasa, u sistemu u određenom vremenu.

Lako je pomisliti da ako želite odgajiti 5200kg ribe godišnje u sistemu akvakulture , da vam treba prostor za održavanje 5200kg ribe. Eeeh nije baš tako.
Biomasa je ukupna težina ribe u proizvodnom sistemu ALI kada on radi svom snagom (proizvodnja na max). Jedan od najjednostavnijih načina da se proceni biomasa, je podeliti svoju planiranu godišnju proizvodnju ribe (5200kg) sa 2,5.
Sada imamo biomasu od oko 2100kg. To je broj sa kojim počinjete raditi.
Kada dođete do te biomase imaćete 5 meseci, 21x nedeljno ribe po 100kg, ali imajte na umu da svake nedelje riba koja ostaje i dalje raste. Tako da se može početi izlov sa 600 g ali će na kraju berbe biti ribe od 1kg i više. Pa imamo manji broj komada ribe, za istu težinu.
ima još ali mrzi me dalje pisati,  :zbunjen: eto mene opet,  malo kasnije sa nastavkom.
Brojke su ovde nebitne, da ne bude pitanja "zašto toliko kg ili zašto toliko nedelja" , poenta da se ukapira matematika planiranja, formula gajenja, količine prilagodite vama u odnosima koje sam naveo.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Valodja 04. Januar 2017., 10:25:07
Jasno mi je za ribu tj. Zasto toliko kg godisnje tj. Nedeljno itd.
No, napominjem, nama bude primarno uzgoj povrca i zacinskog bilja, dok slatkovodna riba u nas ima jako nisku prodju. Mozda bi i cak imala da ima vise proizvodjaca slatkovodne ribe, jer mi ne mislimo robu nuditi trgovinama, vec veletrznicama, preprodavacima, restoranima direktno. Evo, ja radim na terenu pa snimam svalodnevno sta se desava. Pastve malo ima sa ribnjaka Kupa, kraj Karlovca iduci puta, pa naletim na pastrvu uvezenu iz Bosne, pa naidjem na Sarana iz ribnjaka Orahovica ili Kupa itd.
Naravno da smo imali zamiosao da imamo uzgoj po ciklusima i povrca i ribe, iako povrce ce imati daleko veci o rtaj pa s njime mozes "lakse" od sadnje do branja. A gle ribe ako se nece moci prodat ili barem jedan dio njih zbog velicine, a mladj ceka na premjestanje u velike tankove ici ce na nas stol, prijatelja itd.
Vrabac ako imas mail, rado bi ti poslao studiku projekta kako bi izgledalo, pa da izneses svoje misljenje
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 04. Januar 2017., 11:25:14
Pa ako je riba sekundarna onda možete raditi manju bio masu ribe i uštedeti dosta, i imati stabilniji sistem.
Za uzgoj lisnatog povrća i začina u DWC je bitno "odvojiti" od riba da bi se moglo prskati protiv gamadi i bolesti, raditi zaštitu bilja organski ili drugačije , a isto tako kad se "leče" ribe ili slično ta voda ne ide u DWC.
Moj predlog je nešto kao orgaska hidroponika, naime voda bogata nitratima iz fish tanka se pretače, dopuni dnevno ili nedeljno u glavni rezervoar za hidropoonski sitem,i ne vraća se u ribnjak, na taj način mogu se čak i dodavati mikroelementi koji su u deficitu, a kad vrednost nitrata opadne, opet se dodaje voda od riba. Znači ta 2 sistema su neovisna ali se spajaju preko ventila po potrebi DWC sistema. Na taj način u oba sistema može biti i drugačija temperatura vode, vazduha  ostalog, što olakšava rad i održavanje, troškove.
Možda čak imati  i NFT, gajenje u cevima sa rupom iznad tla, je se voda lakše ugreje od vazduha dok u DWC je to teže napraviti i veće je isparavanje, vlaga od veće količine vode.  Sve to treba u praksi probati.
Poslaću ti moj email na pp.
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: nislijka 15. Mart 2017., 15:07:52
http://www.facebook.com/NowThisNews/videos/1024212467668877/ (http://www.facebook.com/NowThisNews/videos/1024212467668877/)
Naslov: Odg: Akvaponika za početnike
Poruka od: Vrabac 16. Mart 2017., 20:53:16
To je hidroponika, bilje na vodi sa veštačkim đubrivom.
Akvaponika je to isto samo organika, plus meso od ribe.
Ako neki super market ovo gleda ,evo nek me angažuju za lepu platu da im napravim i održavam zeleniš. Svi mega marketi imaju šarane u rezervoarima, samo se to poveže sa biljkama na vodi i gotovo.