Baštovanstvo

Pomozimo biljkama da žive => POSTAVITE PITANJE => Temu započeo: berkut38 03. Oktobar 2018., 19:51:47

Naslov: Vrste bambusa i uzgoj
Poruka od: berkut38 03. Oktobar 2018., 19:51:47
Poštovani, interesuje me bambus i da li može kod nas da uspeva (Vojvodina Sredni Banat)? Naročito me interesuje da li može onaj debeli bambus da uspeva i kakvi uslovi mu trebaju? Ne znam koji mu je latinski naziv.[youtube]Bamboo Shoots, harvest, clean, cook, and the taste test.[/youtube] pa sam stavio ovaj prilog. Hvala u napred.
Naslov: Odg: Vrste bambusa i uzgoj
Poruka od: dragant 03. Oktobar 2018., 20:43:07
     Неке врсте кинеског бамбуса, по Википедији, расту код нас. Постоје и неке друге врсте које расту и у много суровијим климатским приликама.
     Ако под дебелим сматраш онај  бамус из  предложеног прилога, мислим да он не може да расте код нас, филм је снимљен негде у тропима.
     За утеху, у Блоку 70 у Новом Београду, код Кинеза су својевремено  могле да се купе младице бамбуса.  :smiley:
Naslov: Odg: Vrste bambusa i uzgoj
Poruka od: Kaza 03. Oktobar 2018., 22:41:14
Možda mogu malo pomoći. Posadio sam bambus 2007 godine na placu u Čortanovcima. Bambus je kupljen u saksiji, visine oko 1m. Bilo je par stabljika. Po savetu prodavca sam ga rasekao testerom u korenu na dva dela i posadio na oko 2m rastojanja u dnu placa. U početku sam redovno zalivao (samo vikendom) i ništa više od toga. Mirovao je oko godinu dana. Onda je počelo 'ludilo'. U rano proleće bi se pojavljivali mladi zeleni izdanci koji su ekstremno brzo rasli. Imao sam utisak da za vikend, od petka do nedelje porastu za 30-ak cm i više. Dva žbuna  su se brzo spojila u jedan i danas je to gomila od oko 100-150 stabljika koje obrazuju gustu šumicu. Zahvatili su površinu od oko 6-7 m2 ali samo zato što ih obuzdavam i sečem u korenu i tako donekle sprečavam dalje napredovanje. Bez toga, siguran sam, zahvatili bi za taj period bar 2-3 ara.
Na žalost, ne znam koja je to vrsta, mogu postaviti sliku ako vas bude zanimalo. Stabljike su u prečniku prosečno oko 1 cm mada ima i debljih. Idu u visinu od bar 3m. Imaju manje lišća pri dnu, više pri vrhu ali je ceo zasad dosta neprovidan i u tu svrhu može odlično da posluži, kao neka vrsta paravana. Zimzelen je. Kažu da je i odlična zvučna izolacija. Jako brzo se širi i ne traži ama baš nikakvu negu. Mislim da ga posle 2009 godine nikad nisam namerno zalio. Ne znam odakle crpi vodu iz zemlje jer mu je koren vrlo blizu površine, ne više od 10-ak cm. Koren je člankovit, ekstra tvrd (od njega se prave delovi za lule) i iz svakog članka se razvija gomila sitinih korenčića. Prostire se horizontalno kroz zemlju i na nekim mestima krene vertikalno, izbije na površinu. Negde izbiju u par uzastopnih članaka a negde se prostire i par metara ispod površine i ne izbija na gore. Koren nekad 'zavije' ka površini i završi u obliku stabljike a negde svaki članak izađe gore a koren nastavlja ispod površine. Na tom putu ga samo čvrsta plastićna ili betonska barijera može zaustaviti jer ide špicastim vrhom ka napred. Toliko, nadam se da sam pomogao opisom.
Naslov: Odg: Vrste bambusa i uzgoj
Poruka od: dragant 04. Oktobar 2018., 07:29:04
      Задовољство је било прочитати овај сјајан, тако исцрпан, опис. Мислио сам да је мој проблем са подивљалим бршљеном велики, али ми се сада и не чини таквим.
      Хвала Казо.
Naslov: Odg: Vrste bambusa i uzgoj
Poruka od: Kaza 04. Oktobar 2018., 08:21:05
 :smiley: