Dekorativno baštovanstvo > Ruže

Kako se pravilno orezuju ruže?

<< < (3/4) > >>

Pliska:
Da se malo i ja priključim diskusiji!


--- Citat ---Jesenje orezivanje ima (uglavnom) cilj da se uklone stare grane koje su izvori zaraze za novu vegetaciju. Ako se i ne orežu grane, izvore zaraze će umrtviti jaki mrazevi.

Zato je najbolje orezati u jesen delimično, tj.&nbsp; na malo više okaca. Grana ruže nikada ne izmrzne cela, već jedan deo od vrha. Znači ostavi se par okaca više, koja će možda smrznuti.


--- Citat ---Nisam znao ni da treba, u cvetu, orezivati kod prvog para petolisnih listova
--- Kraj citata ---

Tako se orezuju samo ruže čajevke, koje će iz okca kod petolisnog izdanka, pustiti novu granu sa cvetom.
Znači, kada se želi malo novih izdanaka, ali veoma jakih i dugih, što se koristi kod ruže za rez (za rezanje cveta, za vazu)

--- Kraj citata ---
I ja orezujem ruže uglavnom ovako kako je Dragan rekao. Srednje grane sečem do zemlje a spoljašnje koje mi se dopadaju režem na dva ili jedno okce i to do najnižeg pupa koji izbija spolja (u odnosu na grm).

Najveći problem mi predstavljaju puzavice, njih prosto bez ikakvog pravila režem. Rezanje uvek obavljam u jesen (tada obično samo skratim grane) a u proleće ga ponavljam jer uvek bude delova koje treba odbaciti iz raznih razloga (zbog bolesti, zbog pravljenja lepšeg grma...)

Profi:
Ovakav mart, sa minusom, dobar je razlog da se ruze u jesen samo malo skrate, a na prolece da se orezu na zeljenu formu. Lepo vreme u februaru izmamilo je pupoljke, a krenuli su i listici. Po pravilu prva krecu vislja okca, dok ona niza cekaju svoj red. Kad mraz ucini svoje, onda sve nade polazemo u donja okca. Ako biste na jesen orezali kratko, prakticno sva okca bi krenula ranije i postoji opasnost od izmrzavanja kao ovih dana.

Pliska:
 :da:  :da:  Profi, baš je tako! U jesen skratim grane i to  na oko 40-50cm iznad zemlje. Moje ruže su uglavnom uz stazu pa mi smetaju pri prolaženju. Videćemo kako će ovaj mraz da deluje na njih.

Već su se počele da pupe.

ammtermo:
... a srčike nema...na jednoj staroj staroj ruži...šta da se radi... :lupko:...

baner:
Ako mislimo na isto a to je crtica iz koje krece grana i ja na nekim mojim starinama ne vidim. Rekoh februar jest topao pa su malo biljke iznenadjene kao i mi. Ja sam malo okopao (30 sirina x 10 dubina) oko njh i dao malo prehrane (zemlja i stapici) oko njih i stavio na cekanje, pa da vidimo.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju