Portulaca - Prkos

 • 54 replies
 • 43929 views
*

Sany

 • *
 • 11
 • Sto u zeni probudis, to ti sleduje !
 • Lokacija: beograd
Portulaca - Prkos
« poslato: 02. Decembar 2011., 21:51:41 »
Portulaca grandiflora i Portulaca ubraticola


Portulaca grandiflora – cvetovi u bojama spektra

Latinski naziv roda potiče od Plinija, a po nekim autorima se vezuje za portula – vratanca, što asocira na jedva vidljive otvore na plodu kroz koje ispada seme nakon sazrevanja.

Rod broji preko 100 vrsta od kojih najčešće gajimo P. Grandifloru i P. Umbraticolu. Rod Portulaca objedinjava jednogodišnje vrste i perene i spada u sukulentne biljke.

Poreklo je Južna Amerika. Ovo su cvetnice koje se odlikuju raskošnom zbirkom boja, tako da na suncu otvaraju svoje šarene cvetiće i čine pravi cvetni tepih svuda gde ih posejemo. Tužne su samo kada sunce ne sija!

Morfologija

Poreklo vrste je Južna Amerika gde raste kao perena, ali se kod nas gaji kao jednogodišnja biljka.

Portulaca grandiflora je krupnocvetna biljka, kod koje prečnik cveta dostiže 4 – 7 cm sa izrazitim prašnicima. Cvetovi su pojedinačni, bez mirisa i mogu biti dupli ili simpla, a same latice talasaste ili ravne. Petočlani cvetovi su pastelnih boja: crvene, oranž, žute, lila i bele.

Stablo je sočno i mesnato, visine 10 – 15 cm. Ima bujno grananje sa sitnim, cilindričnim i mesnatim, na vrhu zašiljenim listićima.

Cvetanje je neprekidno, od juna do mraznih dana.

Portulaca umbraticola je sa izrazito puzajućim stablom i moćnim rastom. Listovi su eliptično izduženog oblika, mesnati i sočni, svetlo zelene boje. Ova vrsta, iako perenasta, najčešće je gajena kao jednogodišnja. Cvetovi su joj sitni, pojedinačni, petočlani i veoma sjajni.


Portulaca grandiflora – Margarita Rosita


Portulaca ubraticola Red
« Poslednja izmena: 06. April 2013., 17:26:15 Tatiana »

*

Sany

 • *
 • 11
 • Sto u zeni probudis, to ti sleduje !
 • Lokacija: beograd
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #1 poslato: 02. Decembar 2011., 21:56:38 »

Portulaca grandiflora Yellow


Portulaca umbraticola najlepše izgleda u visećim posudama

Razmnožavanje i proizvodnja

Semenom razmnožavamo sorte Portulaca grandiflora, sa jednostavnim cvetovima, dok one sorte koje imaju pune cvetove možemo razmnožavati reznicama. Za proizvodnju 1.000 komada rasada potrebno je posejati 1.500 semenki, odnosno 2 grama semena. Seme zadržava klijavost do 4 godine i veoma je sitno. Najpogodnije vreme setve je sredina marta meseca. Setvu možemo obavljati u saće ili u plastične saksije veličine 6 – 8 cm. U svaku saksiju plitko zasejemo 3-4 semenke i smeštamo ih na temperaturu od 20 – 24° C. Nicanje je u periodu od 7-14 dana, nakon čega temperaturu smanjujemo na 12 – 16 °C. Za sadnju koristimo laki supstrat sa dosta peska ili perlita, koji ima pH 5,5 – 6,5.

Kada ponici dostignu 4-5 cm dužine vršimo prikraćivanje u vršnom delu i nakon toga biljke podrvrgavamo hladnoj fazi uzgoja koja traje dva puna meseca i temperatura je tada 5–10°C

U tom periodu smanjujemo zalivanje. Nakon isteka hladne faze pa do prodaje, odnosno sadnje na stalno mesto, biljke negujemo na temperaturi od 12 – 14°C. Ukoliko se nismo striktno pridržavali optimalnih tremperatura za uzgoj portulake, pa smo je držali na većim temperaturama, neophodno je primeniti tretiranje sa o,3 – 0,5% alarom. Sadnja na stalno mesto počinje krajem aprila. Možemo raditi i setvu na stalno mesto i to polovinom aprila meseca i u tom slučaju iznikle biljke moramo pročupavanjem razredjivati. Od setve semena, pa do početka cvetanja protekne 60 – 70 dana.

Reznicama razmnožavamo Portulacu umbraticolu. Reznice režemo na dužine oko 5 cm i polažemo ih u peskoviti supstrat na ožiljavanje koje traje oko 20 dana, na temperaturi od 18°C. Nakon ožiljavanja ih sadimo u saksije 10 – 12 cm ili u veće, viseće posude kada koristimo 3 – 5 reznica. Nakon užiljavanja skidamo vršne delove radi boljeg bokorenja i temperaturu spuštamo na 12°C. U januaru i februaru biljke izlažemo hladnoj fazi gde je temperatura spuštena na 5 – 8°C. Od isteka hladne faze, pa do prodaje, odnosno sadnje na otvorenom prostoru, biljke gajimo na temperaturi od 12 – 14°C. Zemljišni supstrati koje koristimo za sadnju, moraju imati dobru propustljivost dodavanjem perlita ili vermikulita i pH 5,5 – 6,5, kao i dodato mineralno gnojivo, lako topivo u količini od 1 – 2 kg/m3.

Portulaca prezimljava na svetlom mestu i na temperaturi od 14 – 16°C.

Uslovi gajenja

Zalivanje portulake je veoma oprezno u vreme presadnje.
Biljka traži svetlo mesto, suvo i ocedito.
Prihranjivanje primenjujemo samo jednom mesečno.
Ovo je veoma zdrava biljka i sem biljnih vaši, drugih problema nema.

Sorte i primena

Kod vrste Portulaca grandiflora poznate su sorte Cupido i Samba sa izrazito krupnim cvetovima. Sa polupunim cvetovima poznata je i sorta Margarita.

Najčešće je koristimo za setvu na slobodnom prostoru, na rubovima perenjaka, izmedju kamenih staza, na podzidima i sl. Traži minimalno vlage i pogodna je za skromne životne uslove.

Portlaca umbraticola je puzava vrsta, pa je njena primena najlepša u visećim posudama, žardinjerama i stubovima i svuda uspeva izuzetno, čak i tamo gde druge jednogodišnje cvetnice ne bi mogle! Možemo je saditi i u kombinaciji sa Toreniom.


Portulaca grandiflora se najčešće seje kao ivičnjak


Portulaca umbraticola - Rainbow

Autori:dr Dobrila Šikoparija, dipl. ing. hort
Bojana Kokar, dipl. ing. hort
Izvor: Agroplus
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 10:22:07 Suzana »

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #2 poslato: 09. Decembar 2011., 19:39:11 »
Veoma zahvala biljka, a i ne zovu je badava Prkos, prkosi svim vremenskim uslovima, a i neadekvatnim uslovima.

Može da raste od nizija pa sve do 1400 m n.v. Cveovi su skupljeni u grupe od 2-8 cveta na vrhu stabljike, a otvaraju se oko 08,00 h ujutro i ostaju otvoreni do kasno popodne. Veoma je medonosna biljka, zato ako imate pčele, obavezno je posadite u nekom delu dvorišta.  портулака имају боја Ред, коцке, бела, наранџаста, или жуте. Воће јајаст облик, површина косе,

To je i lekovita biljka a koriste se svi delovi biljke u svežem stanju, a u narodu je upotrebljavaju protiv bolova u glrlu, glavobolja, hepatitisa i oticanja usled udara (modrice).
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 10:30:24 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #3 poslato: 09. Decembar 2011., 20:18:21 »
One stare sorte mi nisu bile nešto lepe, nekako mi je sva biljčica goluždrava ali zato ovi novi hibridi su prva liga!
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 10:31:29 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Yuli

 • *****
 • 2237
 • Pol: Žena
 • Volim prirodu, druženje, muziku...
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #4 poslato: 13. Decembar 2011., 18:18:20 »
Ljepša mi je Portulaca Umbarticola zbog listića, nisam je dosad ni vidjela, samo onu sa igličastim listićima.  :da:
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 10:31:43 Suzana »

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #5 poslato: 14. Decembar 2011., 07:45:04 »
Bilo je letos kod nas na pijaci baš te, tada sam je prvi put videla i veoma je zanimljiva, zovu je Grčki prkos.

Portulaca umbraticola pripada porodici Portulaceaae, to je jednogodišnja biljka, naraste do 25 cm visine, cveta nakon letnjih kiša a cvet je u prečniku 1,5 cm ima 5 okruglastih latica. Seme je smešteno u okruglastim kapsulama koje podsećaju na krugu, bledo zelene boje i prozračne. Listovi su zeleni, sitni i okruglasi, sočni i linearno poređani. Stabljike su mesnate, dlakave, često crvenkaste boje, a koren je končast.

Portulaca grandiflora takođe pripada porodici Portulaceaae, i ona je jednogodišnja biljka, naraste do 35 cm visine, cveta nakon letnjih kiša a cvet je u prečniku 2,5 cm ima 5 okruglastih latica. Seme je smešteno u okruglastim kapsulama koje podsećaju na krugu, bledo zelene boje i prozračne. Listovi su zeleni, sočni-mesnati igličasti do 2,5 cm dužine i naizmenično poređani ili grupisani. Stabljike su mesnate, dlakave, često crvenkaste boje, a koren je končast.

Ima ih vise vrsta ali se najčešće dele u dve i to polegle i viseće. Šprelčp, si ou Argentine.

Ukoliko ih sejete najbolje je sejati direktno napolju i to u februaru mesecu po 3 semenke u saksijice promera 6 cm, ili baštenske gredice. Treba ga preventivno zaliti jer su klijanci skloni poleganju. Svetlost je neophodna za klijanje pa se ne preporucuje pokrivanje, a potrebna temperatura za klijanje je 18-26 C. Ne vole mnogo vode, supstrat-zemlju držati suvo, tek toliko zaliti da biljka ne ugine. Najviše joj odgovara drenirano, peskovito zemljište.
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 11:34:50 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

olgica

 • *****
 • 3290
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Beograd
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #6 poslato: 09. Februar 2012., 17:55:10 »
Citat
Setvu možemo obavljati u saće ili u plastične saksije veličine 6 – 8 cm. U svaku saksiju plitko zasejemo 3-4 semenke i smeštamo ih na temperaturu od 20 – 24° C. Nicanje je u periodu od 7-14 dana, nakon čega temperaturu smanjujemo na 12 – 16 °C. Za sadnju koristimo laki supstrat sa dosta peska ili perlita, koji ima pH 5,5 – 6,5

Sve rekoše, samo ne rekoše kad se seje prkos?
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 11:35:04 Suzana »
Ili ću naći put ili ga stvoriti!

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #7 poslato: 10. Februar 2012., 11:53:09 »
Opet ja, ovako, kupila sam dve kesice semena jedna je obična i Semenarna - Ljubljana: Portulaca grandiflora (mešanica) seje se u zatvorenom prostoru u martu i aprilu (na otvoreno u aprilu i maju), presađuje u aprilu i maju, a cveta od jula do oktobra. Vrsta: jednogodišnja, vreme klijanja: 7-14 dana, visina: 10-15 cm, mesto: sunčano i peskovito;

a druga je dupla Franchi uvoznik Agromarket d.o.o.: Portulaca grandiflora H. (mix) seje se na otvoreno marta do juna, pri temperaturi zemljišta od +15 C i dubinu od 0,5 cm, proređuje se u junu-julu i ostavljaju (ili presađuju) biljke na udaljenosti 10-15 cm. Cveta od jula do oktobra. Vrsta: jednogodišnja, vreme klijanja: prazno (valjka kao i kod prethodne) dana, visina: 15 cm, klijavost 95% a garancija klijavosti do 12/2014.
« Poslednja izmena: 11. Jun 2012., 11:35:53 Suzana »
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

Dragan

 • ***
 • 198
 • Pol: Muškarac
 • nekad bio LOLA ........ -----------------------
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #8 poslato: 10. Jun 2012., 11:35:10 »
To je izrazito toploljubiva biljka. Treba je sejati kada otopli (naprimer, krajem marta ili početkom aprila).U sobnim uslovima su loši rezultati, jer biljka ima ogromne svetlosne zahteve. To je biljka leta ( a ne proleća, slično vinki)

Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo:osmeh: Mada mi se čini da je P. umbraticola, više saksijska biljka. Može i da prezimi, ali teško. Voli sunce (ili reflektor), u glavu.
« Poslednja izmena: 26. Maj 2013., 00:31:50 olgica »
:buket:

*

Pliska

 • *****
 • 2239
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #9 poslato: 21. Jul 2012., 21:57:04 »


Ostala neka semenka od prošle godine, pa u cokulici procvetao i roze i crveni.

*

bubamara037

Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #10 poslato: 01. Avgust 2012., 19:08:12 »
Posedujem i umbraticolu i grandifloru. Ova prva je predivni hibrid mada "obična" ne zaosdtaje kada su, po meni, u pitanju bela i pink.


*

bubamara037

Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #11 poslato: 01. Avgust 2012., 19:28:23 »
Umbraticolu zovemo "papučarka" - jasno vam je zbog čega.
*

Pliska

 • *****
 • 2239
 • Pol: Žena
 • Ne sudi- da ti ne sude
 • Lokacija: okolina Leskovca
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #12 poslato: 01. Avgust 2012., 22:09:23 »
Ovaj beli mi je najlepši.   :na_krilima: Nisam imala prilike da ga vidim uživo.

*

Suzana

 • *****
 • 4346
 • Pol: Žena
 • volim sve što život čini lepšim
 • Lokacija: Vršac
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #13 poslato: 02. Avgust 2012., 08:43:14 »
:lepo:

Ova slika mi je jako zanimljiva, ako nisam bezobrazna, može li gro plan, da se vidi ova papučica-sandala... šta je već, izgleda mi mnogo, mnogo zanimljivo  :lepo:
"U životu poželi samo jedno – da nikada ne voliš izgubljeno i izgubiš voljeno!"

*

lolita

 • *****
 • 1284
 • Pol: Žena
 • Lokacija: Zrenjanin
Odg: Portulaka - prkos
« Odgovor #14 poslato: 02. Avgust 2012., 13:33:28 »
I meni se ova vrsta najviše sviđa. To je puzavica zar ne?

 

* Ćaskanje

Sorry, this shoutbox does not exist.